Esko: maatilayrittäjä, joka hallitsee syksyn kiireet

12.9.2023

SYOagri blogi peltoa.

Syksy merkitsee maatilayrittäjille kiireistä aikaa. Tämä on tarina siitä, miten maatilayrittäjä, nimeltään Esko, hallitsee työaikansa syyskiireiden lomassa. Tänä vuonna Esko on päättänyt tehdä syksystään tehokkaamman ja tasapainoisemman kuin aiemmin. 

Kuuntele blogi äänitteenä

Päivän rutiinit

Esko herää aamuisin ensimmäisenä. Hänen päivänsä alkaa aina samalla tavalla: kuppi vahvaa suodatinkahvia ja viimeisimmän sääennusteen tarkistaminen älypuhelimesta. Sen jälkeen hän tekee tehtävälistan, mikä auttaa pitämään asiat järjestyksessä. Esko on oppinut priorisoimaan työtehtäviä, sillä kaikkea ei voi tehdä samanaikaisesti. Perheen ja tilan työntekijöiden työpanos on korvaamatonta, ja Esko delegoikin osan tehtävistään heille. Näin Eskolle jää enemmän aikaa keskittyä myös strategisiin päätöksiin, hallinnointiin ja johtamiseen. 

Esko hyödyntää teknologiaa, hän käyttää erilaisia maatilaohjelmistoja ja sovelluksia, mitkä auttavat häntä päätösten teossa ja työajan optimoimisessa. Hän tilaa tarvikkeet ja rehut verkosta, mikä säästää häneltä arvokasta aikaa ja vaivaa.  

Säännölliset elämäntavat

Vaikka syksy on kiireistä, Esko muistaa huolehtia myös itsestään. Riittävä uni, terveellinen ruokavalio ja liikunta auttavat Eskoa ylläpitämään energiatasoaan ja jaksamistaan kiireisenä aikana. Lounastauolla hän ottaa hetken aikaa itselleen, syö rauhassa lounaan ja juo kupillisen kahvia. Hänelle tämä tarjoaa mahdollisuuden rentoutumiseen ja valmistautumiseen seuraavaan työtehtävään.  

Maatilayrittäjän elämän merkityksellisyys

Illalla Esko tarkistaa tehtävälistansa. Päivä oli ollut pitkä ja raskas, mutta he olivat saaneet kaiken tarpeellisen tehtyä. Esko on oppinut vuosien varrella, että maatilayrittäjänä työaika on priorisoitava tarkasti, mutta jokaista päivää ei tarvitse täyttää äärimmilleen. On tärkeää pitää mielessä tavoitteet ja keskittyä olennaiseen. Esko saa aikansa riittämään suunnitelmallisuuden, järjestelmällisyyden ja yhteistyön avulla syyskiireidenkin keskellä. Syksy on kiireistä aikaa, mutta se on myös palkitsevaa ja muistuttaa siitä, miksi maatilayrittäjän elämä on arvokasta ja merkityksellistä. 

Minna Rintamäki.

Minna Rintamäki

yritystoiminnan kouluttaja

minna.rintamaki@syo.fi

Tutustu Agrin koulutuksiin