Eläkkeeltä yrittäjäksi  – eläkeläisten osaaminen käyttöön! 

3.10.2023

Nainen istuu läppärin äärellä ikkunan edessä.

Hiljainen tieto tulisi hyödyntää

Eläkkeelle jääminen on monelle iso elämän käännekohta. Pitkä työura, säännöllinen päivärytmi ja arkiset kohtaamiset asiakkaiden ja työkavereiden kanssa ovat päättyneeseen työelämään liittyviä asioita.  

Nyt ollaan uuden ja mielenkiintoisen elämänvaiheen edessä. Eläkkeellä on aikaa ja lupa tehdä niitä asioita, joita työuran aikana ei välttämättä ole ollut mahdollista tehdä: harrastaa, opiskella ja nauttia arjesta toisella tavalla kuin aiemmin.   

Eläkeläisillä on takanaan valtava osaaminen työelämästä ja hiljaista tietoa, joka olisi loistavaa saada myös työuransa alkuvaiheissa olevien henkilöiden käyttöön.  

Tässä tilanteessa, jossa Suomi kamppailee työntekijäpulan ja osaajien vaikean saatavuuden kanssa, olisi yhteiskunnallisestikin merkittävää saada eläkeläisiä jollakin panoksella vielä mukaan työelämään yrittäjyyden kautta.  

Sarjakuvassa koira etsii repusta osaamista

Miksi joku haluaisi tehdä töitä vielä eläkkeellä?  

Voidaan todeta, että siirtyminen työelämästä eläkkeelle saattaa helpottua, kun voi olla osittain mukana työelämässä niillä ehdoilla, joilla itse haluaa ja juuri sellaisella panoksella, jonka on itse määritellyt.  

Myös merkityksellisyyden tunne saa ihmiset työskentelemään yrittäjänä kuten vahva halu jakaa osaamistaan tuleville sukupolville. Toki yksi motivoiva syy voi olla myös taloudellinen.   

Yrittäjäksi eläkkeeltä  

Yksi vaihtoehto eläkkeellä työskentelyyn on toiminta oman yrityksen kautta. Se on joustava tapa tehdä töitä eläkkeeltä omin ehdoin, juuri niin paljon kuin itse haluaa.  

Näin on tietysti mahdollisuus ansaita hieman lisätuloa oman eläkkeen päälle. Lisäksi eläkkeellä yrittäjänä toimivilta pakollista YEL-maksuakaan ei peritä. Maksu nimittäin on yleensä yrittäjillä kuitenkin kuukausittainen kulu.   

Kurkista yrittäjyyden maailmaan kanssamme 

Voisiko tämä olla mahdollisuus juuri sinulle?  Nyt nimittäin on mahdollista lähteä kurkistamaan yrittäjyyden maailmaan!  

Voit ottaa selvää, olisiko yrittäjyys sinulle tapa toteuttaa omia unelmia tai tuotteistaa oma harrastustoimintasi pienimuotoiseksi liiketoiminnaksi.  

Suomen Yrittäjäopisto on suunnitellut osallistujille maksuttoman koulutuksen, jossa on voi oppia yrittäjyydestä ja samalla pohtia omia mahdollisuuksiaan yrittäjänä toimimisessa.  

Koulutuksessa saat perustiedot ja taidot yrittäjyyden kiemuroista. Näin olet askelen lähempänä oman yritystoiminnan suunnittelua, testaamista ja ehkäpä jopa oman yritystoiminnan perustamista.  

Innostu yrittäjyydestä ja tule kehittämään yrittäjyysosaamista kanssamme!  

Kiinnostuitko koulutuksesta? 

Koulutukseen osallistuminen ei edellytä sinulta yrityksen perustamista tai kevytyrittäjäksi ryhtymistä. Koulutus on osallistujalle maksutonta.  

Kirjoittaja

Rahoittaja

Koulutus on rahoitettu Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineellä (RRF), joka on EU:n elpymisvälineen (Next Generation EU) suurin ohjelma.

Rahoituksen on myöntänyt Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus (Jotpa). Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö. 

EU:n lippulogo, jonka yhteydessä teksti Euroopan unionin rahoittama - NextGenerationEU.
Koulutuksen rahoittajan eli Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen logo.