Eettisyys työelämässä – kestävää hyvinvointia ja inhimillisyyttä
Miten rakentaa kestävää hyvinvointia?
Miten organisaatiossa luodaan rakenteet ja kulttuuri, jotka tukevat työntekijöiden hyvinvointia sekä fyysisesti, psyykkisesti, henkisesti että sosiaalisesti?
Fyysiseen hyvinvointiin ja kuormitustekijöihin on opittu jo kiinnittämään monissa työpaikoissa huomiota ja hyvä työergonomia, työterveyspalvelut sekä liikuntasetelit tähtäävät erityisesti kehon hyvinvointiin.
Ihminen on kuitenkin muutakin kuin keho, joten myös psyykkiset, henkiset ja sosiaaliset hyvinvointitekijät ja kuormitustekijät on hyvä tuntea, kun työelämässä halutaan rakentaa kestävää hyvinvointia.
Psyykkinen hyvinvointi
Psyykkinen hyvinvointi on yhtä tärkeää kuin fyysinen hyvinvointi. Työpaikoilla tulisikin kiinnittää huomiota työntekijöiden psyykkiseen kuormitukseen ja tarjota tukea stressinhallintaan.
Tämä voi sisältää esimerkiksi työnohjausta, mahdollisuuksia joustavaan työaikaan ja työtehtävien selkeää määrittelyä. Psyykkisesti hyvinvoiva työntekijä on motivoituneempi ja kykenee suoriutumaan tehtävistään paremmin.
Henkinen hyvinvointi
Henkinen hyvinvointi liittyy työn merkityksellisyyteen ja arvoihin. Työntekijät, jotka kokevat työnsä merkitykselliseksi ja tuntevat, että heidän arvonsa ovat linjassa organisaation arvojen kanssa, ovat sitoutuneempia ja tyytyväisempiä.
Organisaatiot voivat tukea henkistä hyvinvointia luomalla avoimen ja arvostavan työilmapiirin, jossa työntekijöiden panosta arvostetaan ja heidän mielipiteitään kuunnellaan.
Sosiaalinen hyvinvointi
Sosiaalinen hyvinvointi työpaikalla näkyy hyvinä ihmissuhteina ja yhteisöllisyytenä. Työpaikan sosiaalinen ilmapiiri vaikuttaa merkittävästi työntekijöiden hyvinvointiin.
Organisaatiot voivat edistää sosiaalista hyvinvointia kiinnittämällä huomiota arjen palaveri- ja tiedotuskäytäntöihin sekä järjestämällä tiimityötä tukevia aktiviteetteja, yhteisiä tapahtumia ja mahdollisuuksia epäviralliseen vuorovaikutukseen. Hyvät sosiaaliset suhteet työpaikalla lisäävät työntekijöiden tyytyväisyyttä, työssä pysyvyyttä ja vähentävät stressiä.
Kokonaisvaltainen hyvinvointi eettisessä työympäristössä
Työntekijöiden hyvinvoinnin tukeminen vaatii kokonaisvaltaista lähestymistapaa ja organisaation sitoutumista. Kun kaikki hyvinvoinnin osa-alueet ovat tasapainossa, työntekijät ovat motivoituneempia, tuottavampia ja sitoutuneempia. Eettinen työympäristö tuo mukanaan paitsi parempaa elämänlaatua työntekijöille, myös pitkäaikaista menestystä organisaatiolle.
Tule kuulemaan lisää ja kehittämään osaamistasi!
Susanna Holmi, työyhteisövalmentaja ja työnohjaaja (STOry), sekä Annika Puro-Aho, Suomen Yrittäjäopiston kouluttaja ja Vastuullisuus käytännön teoiksi -hankkeen projektipäällikkö, tarjoavat mahdollisuuden syventää työelämätaitojasi ja hyvinvointiasi.
Aika: tiistai 26.11.2024 klo 12.00–14.00, tarjolla kahvit
Paikka: Fransuntie 5, Kauhava, Hopeapuro
Kirjoittajat
Vastuullisuus käytännön teoiksi -hanke
Vastuullisuus käytännön teoiksi -hanke auttaa Härmänmaan yrityksiä vastuullisuustyössä tarjoamalla tietoa tulevaisuuden vaatimuksista ja käytännönläheisiä työpajoja. Hanke jatkuu 30.4.2026 asti.