Aikuisopiskelijan opiskelutaidot: vinkkejä tehokkaaseen ajanhallintaan, keskittymiseen ja muistiinpanoihin 

20.4.2023

Aikuisopiskelu on monille uudenlainen haaste, joka vaatii totuttelua ja uusien opiskelutaitojen opettelua. Aikuisopiskelu on usein haasteellista, sillä opiskeluun käytettävä aika on rajallista, ja elämässä on monesti muitakin velvollisuuksia, kuten työ ja perhe. Ajanhallinta ja tehokkaat opiskelutaidot ovat avainasemassa, kun pyritään saavuttamaan omat opiskelutavoitteet. 

Ajan hallinta 

Ajanhallinta on tärkeä taito, jotta voit käyttää aikasi tehokkaasti opiskeluun. On tärkeää, että opiskeluaikasi on järkevästi jaettu eri tehtävien kesken. Tärkeää on myös pitää mielessä, että tauot ovat yhtä tärkeitä kuin opiskeluaika. Taukojen avulla voit rentoutua ja ladata akkuja, jotta voit jatkaa opiskelua tehokkaasti. Pomodoro-tekniikka on yksi tehokkaista tavoista jakaa opiskeluaika lyhyempiin jaksoihin ja pitää taukoja säännöllisesti. Yksi suosituimmista ajanhallintatekniikoista on Pomodoro-tekniikka. Tekniikka perustuu siihen, että jaat työsi lyhyisiin, 25 minuutin mittaisiin jaksoihin, joita kutsutaan “pomodoroiksi”. Jokaisen pomodoron jälkeen pidät viiden minuutin tauon ja joka neljännen pomodoron jälkeen pidät pidemmän, 15–30 minuutin tauon. Pomodoro-tekniikan avulla voit jakaa suuret tehtävät pienempiin osiin, mikä helpottaa niiden hallintaa ja suorittamista. Lisäksi tekniikka auttaa sinua pysymään keskittyneenä ja vähentää stressiä, koska tiedät, että sinulla on lyhyet aikajaksot, jolloin voit työskennellä intensiivisesti. 

Keskittyminen

Toinen tärkeä tekijä aikuisopiskelijan opiskelutaidoissa on keskittyminen. Kun opiskelet, on tärkeää löytää paikka, jossa voit työskennellä rauhassa ilman häiriötekijöitä. Käytä myös aikaasi tehokkaasti ja varmista, että keskityt vain siihen, mitä teet. Vältä häiriötekijöitä, kuten puhelinta tai televisiota, ja keskity yhteen tehtävään kerrallaan. Jos huomaat, että keskittymiskykysi herpaantuu, pidä tauko ja palaa asiaan myöhemmin 

Opiskelutaidot

Hyvät opiskelutaidot auttavat sinua ymmärtämään paremmin opiskeltavaa materiaalia ja saamaan enemmän aikaan lyhyemmässä ajassa. Opiskelutaitoihin kuuluu muun muassa tehokas muistiinpanojen tekeminen, lukutekniikoiden hallinta, oikea opiskelurytmi ja opiskeltavan materiaalin järkevä jakaminen pienempiin osiin. Hyvät opiskelutaidot auttavat sinua myös kehittämään kriittistä ajattelua ja arvioimaan tietoa paremmin. 

Muistiinpanot ja rytmi 

Tehokas muistiinpanojen tekeminen auttaa sinua muistamaan opiskeltavan materiaalin paremmin ja helpottaa sen ymmärtämistä. Voit esimerkiksi käyttää muistiinpanojen tekemiseen erilaisia muistikikoja, kuten miellekarttoja tai käsitekarttoja. Lukutekniikoiden hallinta taas auttaa sinua lukemaan tehokkaammin ja nopeammin. Voit esimerkiksi opetella skannaamaan tekstin nopeasti silmäilemällä ensin otsikot, alaotsikot ja kappaleiden ensimmäiset lauseet. Oikea opiskelurytmi taas auttaa sinua hyödyntämään opiskeluaikaasi tehokkaasti ja saavuttamaan omat opiskelutavoitteesi. Opiskeltavan materiaalin järkevä jakaminen pienempiin osiin auttaa sinua hallitsemaan laajojakin kokonaisuuksia paremmin. 

Aikuisopiskelu vaatii totuttelua ja uusien opiskelutaitojen opettelua. Ajanhallinta ja tehokkaat opiskelutaidot ovat avainasemassa, kun pyritään saavuttamaan omat opiskelutavoitteet. Muun muassa Pomodoro-tekniikka, keskittyminen ja hyvät opiskelutaidot ovat tärkeitä tekijöitä, jotka auttavat sinua opiskelemaan tehokkaammin ja saavuttamaan tavoitteesi. 

Mereta Helin

Mereta Helin
IT-kouluttaja
mereta.helin(a)syo.fi