Maatalousyrittäjän digipakki
Maatalousyrittäjille suunnattu tiedonvälityshanke ajalla 1.6.2025 – 31.3.2026.
Vahvista digitaitoja ja tietoturvaosaamista, hyödynnä sähköistä asiointia, digityökaluja sekä edistä uusien teknologioiden käyttöönottoa maatilayrittäjyydessä.
0€ / osallistuja

Maatalousyrittäjän digipakki: Selkeä ja käytännönläheinen digitaalinen työkalu yrittäjien digitaitojen kehittämiseen
Maatalousyrittäjä – kehitä digitaitojasi ja tietoturvaosaamistasi
Maatalousyrittäjän digipakki on Leader Aisaparin alueella toteutettava tiedonvälityshanke. Hankkeessa kehitetään selkeä ja käytännönläheinen työkalu yrittäjien digitaitojen kehittämiseen.
Hanke vahvistaa maatalousyrittäjien digitaitoja ja tietoturvaosaamista, auttaa heitä hyödyntämään sähköistä asiointia ja digitaalisia työvälineitä sekä edistää uusien teknologioiden käyttöönottoa maatilayrittäjyydessä.
Tuotantosuunnasta riippumaton toteutus.

Digitalisaatio koskettaa myös maatalousyrittäjää
Digitalisaatio ja teknologiset ratkaisut ovat yhä keskeisempiä maatalousyrittäjien liiketoiminnassa.
Monilla yrittäjillä on kuitenkin haasteita tietotekniikan ja uusien työkalujen hyödyntämisessä.
Maatalousyrittäjän Digipakki -hanke vastaa tähän tarpeeseen tarjoamalla selkeän ja käytännönläheisen digitaalisen työkalun yrittäjien digitaitojen kehittämiseen modernille ThingLink-alustalle.
Ajankohtaista tietoa ja digitaitoja maatalousyrittäjälle kohdennettuna yhdestä paikasta
Hanke tuo yhteen ajankohtaisen tiedon, käytännön esimerkit ja interaktiiviset työkalut, joiden avulla maatalousyrittäjät voivat oppia uusia taitoja, parantaa liiketoimintaansa ja varmistaa toimintansa turvallisuuden.
Samalla digitaalisten työkalujen käyttö vähentää hallinnollista taakkaa, antaa eväitä uusien toimintatapojen käyttöönottoon ja hyödyntämiseen sekä nostaa maatilan johtamisen uudelle tasolle.

Koulutushankkeen tavoitteena on
- Luoda käytännönläheinen ja helppokäyttöinen digitaalinen oppimisympäristö, joka tukee maatalousyrittäjien digitaitojen kehittämistä ja auttaa hyödyntämään digitalisaation tarjoamia mahdollisuuksia turvallisesti ja tehokkaasti.
- ThingLink-alustalle rakennettava työkalu tarjoaa visuaalisen ja käyttäjäystävällisen oppimisympäristön, jossa tieto on helposti saavutettavissa ja sovellettavissa maatilan arkeen.
- Keskeinen tavoite on vahvistaa maatalousyrittäjien digiosaamista tarjoamalla selkeitä ja käytännönläheisiä oppimateriaaleja.
- Sisältö kattaa perustaidot, kuten tekstinkäsittelyn, taulukkolaskennan ja ajanhallinnan, sekä sähköisen asioinnin ja digityökalujen hyödyntämisen liiketoiminnan kehittämisessä.
- Lisätä tietoturvaosaamista ja riskienhallintaa.
- Työkalu antaa konkreettisia keinoja suojautua kyberuhkilta, tietomurroilta ja huijauksilta sekä hallita varmuuskopioita ja tietoturva-asetuksia. Tämä parantaa maatilojen turvallisuutta ja vähentää digitaalisia riskejä.
- Tukea maatalouden digitalisaatiota ja uusien teknologioiden käyttöönottoa
- Esitellään digimaatalouden innovaatioita, kuten tekoälyä, täsmäviljelyä ja sensoriteknologiaa. Lisäksi työkalu antaa konkreettista tietoa sähköisten palveluiden, kuten suomi.fi- ja verohallinnon työkalujen, hyödyntämisestä liiketoiminnassa.

Hankkeen kohderyhmä
Maatalousyrittäjän Digipakki -hankkeen ensisijaisena kohderyhmänä ovat Leader Aisaparin alueen maatalousyrittäjät, jotka haluavat kehittää digitaitojaan ja oppia hyödyntämään uusia teknologisia ratkaisuja liiketoiminnassaan.
Hankkeessa tuotettavan työkalun toteutus ja testaaminen tehdään tiiviissä yhteistyössä Aisaparin alueen maatalousyrittäjien kanssa.
Digitaitojen kehittäminen ajasta ja paikasta riippumatta koko Suomen alueella
Koska oppimisympäristö toteutetaan digitaalisena ja ajasta riippumattomana, se on käytettävissä kaikille maatalousyrittäjille koko Suomessa heidän omien aikataulujensa ja tarpeidensa mukaisesti.
Hanke toteutetaan tiedonvälityshankkeena, joka tarjoaa osallistujille maksuttoman ja ajasta riippumattoman oppimisympäristön.
Digipakki -työkalun asiakokonaisuudet
Työkalu ThingLink-alustalla sisältää kuusi keskeistä asiakokonaisuutta, jotka on suunniteltu vastaamaan maatalousyrittäjien käytännön tarpeisiin.
1: Perustaidot: Tekstinkäsittely, taulukot ja tiedonhaku
Tässä osiossa yrittäjät oppivat hallitsemaan keskeisiä digitaalisia työkaluja, kuten Wordia ja Exceliä, joiden avulla voidaan tuottaa asiakirjoja, seurata taloutta ja järjestellä tietoa tehokkaasti.
Lisäksi käsitellään sähköpostin käyttöä, liitetiedostojen hallintaa ja tehokasta tiedonhakua internetistä, mikä tukee yrittäjien arjen ja hallinnollisten tehtävien sujuvuutta.
2: Ajanhallinta ja suunnittelu
Tämä osio esittelee käytännönläheisesti, miten Planner, OneNote ja Trello voivat auttaa tehtävien hallinnassa sekä miten kalenterisovellukset ja muistilistat tukevat päivittäistä suunnittelua.
Lisäksi käsitellään työn ja vapaa-ajan tasapainottamista, mikä edistää yrittäjien jaksamista ja hyvinvointia.
3: Digitaaliset riskit ja riskienhallinta maatilan liiketoiminnassa
Tämä osio opastaa yrittäjiä kyberuhkien tunnistamiseen, tietosuojan hallintaan ja turvallisten salasanojen käyttöön.
Lisäksi käsitellään varmuuskopioiden hallintaa ja digitaalisten järjestelmien suojaamista, jotta yrittäjät voivat ennaltaehkäistä tietomurtoja ja muita verkkoriskejä.
4: Sosiaalinen media ja digitaaliset viestintävälineet
Tässä osiossa käsitellään Facebookin ja Instagramin hyödyntämistä maatilan toiminnan, tuotteiden ja palveluiden esilletuomisessa sekä Teamsin ja Zoomin käyttöä yhteistyöhön ja etäpalavereihin.
Lisäksi yrittäjät saavat konkreettisia vinkkejä sisällöntuotantoon, kuten kuvien ja videoiden ottamiseen ja jakamiseen.
5: Digitaaliset innovaatiot maatalousyrittäjyydessä
Tämä osio tutustuttaa yrittäjät digimaatalouden mahdollisuuksiin, kuten täsmäviljelyyn, sensoriteknologiaan ja tekoälyn hyödyntämiseen maatilan hallinnassa.
Osioon tuodaan eri toimijoiden, kuten Työtehoseuran, tuottamaa materiaalia linkkien muodossa.
Lisäksi tarjotaan käytännön ohjeita sähköisten palveluiden, kuten suomi.fi-portaalin ja verohallinnon työkalujen käyttöön.
6: Digitaaliset uhkat ja niiden hallinta
Tämä osio tarjoaa käytännönläheisiä ohjeita, miten yrittäjät voivat tunnistaa epäilyttävät viestit ja verkkosivut sekä mitä tehdä, jos joutuu kyberrikollisuuden kohteeksi.
Sisältöön kuuluu myös tietoturvatestejä ja case-esimerkkejä, jotka havainnollistavat digiturvallisuuden merkitystä.
Mikä on ThingLink?
ThingLink on helppokäyttöinen oppimisen työkalu ja alusta, jossa voit tutkia, oppia ja tehdä interaktiivista sisältöä.
ThingLinkissä voi esimerkiksi:
- Klikata kuvia, videoita ja 360°-ympäristöjä, joihin on piilotettu tietoa (tekstiä, ääntä, videoita, linkkejä)
- Oppia visuaalisesti omaan tahtiin, koska voit palata sisältöihin niin usein kuin haluat.
- Luoda myös omia interaktiivisia esityksiä tai tehtäviä

Hankkeen toteutus
Hanke etenee kolmessa vaiheessa, joissa kehitetään työkalun sisältöä, testataan sitä käytännössä ja varmistetaan sen käyttöönotto ja jatkuvuus. Hanke toteutetaan yhdessä maatalousyrittäjien kanssa.
Maatalousyrittäjän digipakki -tiedonvälityshankkeen toteuttaa Suomen Yrittäjäopisto yhdessä Leader Aisaparin alueen maatalousyrittäjien kanssa. Hanke toteutetaan ajalla 1.6.2025–31.3.2026. Suomen Yrittäjäopisto sitoutuu ylläpitämään ja päivittämään oppimisympäristöä tarpeen mukaan, mikä varmistaa hankkeen pitkäkestoisen vaikuttavuuden ja tuloksien valtakunnallisen hyödyntämisen.


Tule mukaan kehittämään
Osallistuminen 0€/hlö.
Tilaa Agrin uutiskirje
Suomen Yrittäjäopiston agritiimi tarjoaa koulutus- ja kehityspalveluita niin maatilayrittäjille kuin maatilojen sidosryhmillekin. Olemme maataloussektorin aito kumppani, joka vahvistaa maaseudun yritystoimintaa. Tilaa meidän uutiskirje.
Kysy lisää
Kiinnostuitko? Ota yhteyttä
Huomioithan, että asiakaspalvelumme lomailee 2.7.–1.8.2025. Vastaamme viesteihin jälleen 2.8.2025 alkaen.
"*" näyttää pakolliset kentät