Päivi Mäkinen SYOblogissa.

Viisi vinkkiä maatilayrittäjän kesään

”Kesä, kesäloma, lomarahat, luontomatkat Lappiin, ulkomaanmatkat, lasten kanssa huvipuistoretket. Erilaiset sanat lipuvat silmieni edessä jatkuvana virtana, juoksevat kilpaa korvakäytävieni mutkissa. Ahdistavat, syyttävät, arvostelevat, ilkkuvat. Minä raadan samaa työtä. Joka päivä, aamusta iltaan. Edessä jälleen vuoden kiireisin aika. Jaksanko, uuvunko, miksi elämä on niin epäreilua? Kello lyö kuusi, nousen ylös ja raahaudun kohti aamuhommia.

Kuuntele blogi podcastina
klikkaa kuulokkeita.

Yöllisen sateen raikastama alkukesän aamu hurmaa heti ulko-ovella.

Kymmenien eri lintujen liverrys täyttää muuten niin hiljaisen ja seesteisen tienoon. Läheisen pellon viljan oraat tunkevat päättäväisesti kohti valoa tasaisen kauniina vihreänä mattona. Voimistuen päivä päivältä. Vuodenajan työt suorastaan kutsuvat uudenlaisiin haasteisiin talvikauden jälkeen. Valitanko elämääni?

Minä päätän: En valita. Tämä on minun valintani.

Nautin työstäni, kun en sitä turhaan ala vertailla muiden puuhasteluihin. Jos kasaan työtä riittävästi itselleni ja asioita elämääni – väsyn, eikä elämä sen jälkeen enää kiehdo tai hymyilytä.”

Ideaa ja vinkkiä töiden sekä kiireen helpottamiseen

Omaa työtä, taakkoja ja stressiä voi helpottaa monenlaisilla keinoilla, vaikka maatilayrittäjän arki erityisesti kesällä on pitkiä päiviä ja rankkaa työtä. Tässä sinulle muutama erilainen keino pohdittavaksi. Jos näistä on hyötyä, ideaa tai vinkkiä, olepa hyvä ja kokeile!

  1. Kotitalousvähennyksellä kotitöiden ulkoistamista: Pikkuremonttia, erilaista talonmieshommaa, ikkunoiden ja saunan pesemistä, pihasaunan perussiivousta, pakastimen sulattamista, ruuan laittoa, kaupassa käyntiä voit teettää toisella yrittäjällä tai palkata esimerkiksi osa-aikaista työntekijää. Monesti kotitöiden tekemiseen on helpompi löytää tekijä kuin yrityksen asioihin.
  2. Moni nuori on perustanut 4H -yrityksen. Heistä voit löytää reippaan ruohonleikkaajan, viikkosiivoojan tai esimerkiksi lasten kanssa leikkijän. Tutustupa heidän palveluihinsa, mitä voisit hyödyntää tai teettää heillä.
  3. Paikallinen lounasravintola laittaa ruokaa joka päivä. Mitäpä jos tilaisit heiltä lämpimät ruuat kiireisimmille viikoille.
  4. Kesään kuuluu monesti sukulaisia, erilaisia juhlia ja vierailuita. Mitäpä, jos tarjoat omaa kotia ja pihapiiriä niiden pitopaikaksi. Voit myös kutsua vieraita omilla asuntovaunuillaan viettämään lomaa keskelle teidän arkeanne. Monesti arjen keskellä nämä kohtaamiset voivat olla oikeasti voimaannuttavia kokemuksia. Älä turhaan ujostele oman elämän ympyröitä.
  5. Nauti jokaisesta päivästä, perheestä, lähellä olevista ihmisistä, luonnosta, ihanasta auringosta tai sadepäivistä. Tasapainoinen elämä joka päivä on tärkeämpi kuin kuukauden kesäloma.

Eri vuodenajat ovat eri ihmisille erinäköisiä. Myös kesä on erilainen eri ihmisille. Sinä itse vaikutat, millainen se on sinulle.

Päivi Mäkinen.

Päivi Mäkinen
koulutuspäällikkö, SYOagri

paivi.makinen(a)syo.fi


Arkistot