Yrittäjän tärkeät yhteistyökumppanit -tilitoimistoyhteistyö

Yritystoimintaa suunnittelevan tulee aloittaessaan liiketoimintaa miettiä toimintaympäristöään ja analysoida sitä kriittisestikin. Tärkeä osa-alue toimintaympäristön analyysissä on sidosryhmät ja verkostot. Kirjanpitäjä on yksi näistä, eikä suinkaan vähäisimpänä kumppanina. Liian usein yhteistyön laajuus tilitoimiston kanssa jää pienemmäksi kuin mitä se pitäisi olla. Iskulauseeksi voisikin laittaa tälle yhteistyölle: Vaadi äläkä vikise!

Yrittäjäksi lähtevälle ydinosaaminen on yleensä hyvin hallussa. Omaa ammattitaitoa on todennäköisesti harjoiteltu, opiskeltu ja työstetty jo pitkään toisen palveluksessa. Taloushallinnon työpaikalla on hoitanut aina joku muu, eikä yrityksen pyörittämisen talouden periaatteet, säännöt, raamitukset ole millään lailla tuttuja juttuja entuudestaan.

Yritystoimintaa suunnittelevalla järkevä vaihtoehto on ulkoistaa taloushallinto, kokonaan tai edes osittain. Aluksi on hyvä tutustua alueen tilitoimistotarjontaan ja niiden kirjanpitäjiin.  On hyvä vertailla hintoja ja tapoja toimia sekä itse asiansa tuntevia kirjanpitäjiä tarjolla olevissa tilitoimistoissa. Tärkeää on, että yhteistyö sujuu ja puhutaan yrittäjän ja kirjanpitäjän kesken samaa kieltä. Käytetään asioista semmoista terminologiaa, että sen kummatkin ymmärtävät.

Taloushallinnon ammattilainen tilitoimistossa pyörittää tosite- ja sopimuspaperit nopeammin kuin itse yrittäjä. Asiat hoituvat ammattitaidolla, ajallaan ja rutiininomaisesti lain vaatimukset huomioiden. Ulkoistaminen voi koskea taloushallintoa kokonaisuudessaan tai vain esim. kirjanpitoa ja tilinpäätöstä veroilmoituksineen. Oleellista on kuitenkin, että yhteistyö on kokoaikaista läpi vuoden. Kuukausittain keskustellaan tapahtuneista, lasketaan tunnuslukuja ja seurataan talouden kehittymistä laajasti.

Tämä seuranta osa-alueena on usein se, mikä kaipaa usein vahvistusta yrittäjien keskuudessa. Ei ehditä keskittymään talousasioihin, tai kirjanpitäjän tuottama informaatiopläjäys ei avaudu ilman syvällistä keskustelua. Budjetointi on ihan vierasta, seurannasta puhumattakaan. Ammattitaitoisen kirjanpitäjän avulla nämä asiat kuitenkin avautuvat itse yrittäjälle. Yrittäjän kannattaa heti alussa sopia kirjanpitäjän kanssa kuukausittain käytävät asiat. Kuukausittaiset keskustelut yrityksen tilanteesta antavat yrittäjälle enemmän mahdollisuuksia kehittää omaa liiketoimintaa ja näin ollen parantaa yrittäjän ymmärrystä omasta taloudesta.

Tähän tilitoimistoyhteistyöhön kiinnittäisin erityistä huomiota siinä vaiheessa, kun tilitoimistoa tai kirjanpitäjää valitaan. Tilitoimisto on kuin suuremman organisaation talousosasto, joka kertoo yrityksen johdolle, miten yhtiöllä menee ja mihin asioihin tulee kiinnittää huomiota. Merkitystä tällä saattaa olla pienellekin yritykselle tuhansien eurojen edestä.

 


Suvi Peltokangas
yritystoiminnan kouluttaja
suvi.peltokangas(a)syo.fi

Iskulauseeksi voisikin laittaa tälle yhteistyölle: Vaadi äläkä vikise!

Arkistot