nuoli-alas-ylos-80-sininen

Yrittäjä: Osaaminen on avain, jos haluaa menestyä kilpailussa!

26 marraskuun, 2020

Jos yrittäjällä tai yrityksen henkilöstöllä ei ole riittävää osaamista, ei yritys kasva tai mene eteenpäin. Yrityksen kehittymisen edellytys on jatkuva oppiminen.

 

Verkostomainen toiminta ja yhteistyö on Etelä-Pohjanmaalla tiivistä – tahtotilana on kasvattaa yritysten osaamista. Tulevaisuus on yrittäjissä.

 • Itsensä työllistämisen ja yrittäjyyden merkitys korostuvat tulevaisuudessa, Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien järjestöpäällikkö Carita Pänkälä kertoo.

Työelämässä oppiminen on hyvä vaihtoehto

Ammatillinen koulutus tarjoaa monia mahdollisuuksia osaamisen kehittämiseen. Työelämässä oppiminen on vaihtoehto uusien työntekijöiden rekrytoimiseksi ja nykyisen henkilöstön kehittämiseksi.

 • Tarjolla on ratkaisuja lyhytkoulutuksista tutkintoihin. Koulutussopimukset ja oppisopimukset ovat hyvä väylä tutustua potentiaaliseen työntekijään, yrityspalvelupäällikkö Satu Ahopelto Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedusta toteaa.

 

Jokaiselle opiskelijalle tehdään henkilökohtainen suunnitelma. Opiskelu ei ole aina ajasta ja paikasta riippuvaista.

 • Koulutus rakennetaan yksilöllisesti tarpeiden pohjalta. Virtuaalinen koulutus on hyvä vaihtoehto paikan päällä tapahtuvalle opiskelulle, Suomen Yrittäjäopiston koulutuspäällikkö Sanna Möller-Aaltonen

 

Yrittäjä – tuunaisitko osaamistasi?

Yrittäjän oppisopimus on joustava ja työelämälähtöinen tapa vahvistaa osaamista.

 • Oppisopimuskoulutuksesta suurin osa suoritetaan omassa yrityksessä ja opinnot integroidaan työhön. Opiskella voi esimerkiksi yrittäjyyteen tai ammattiosaamiseen liittyviä tutkintoja tai tutkinnon osia, Ahopelto toteaa.

 

Myös Yksinyrittäjäakatemia on hyvä vaihtoehto. Sen tavoitteena on edistää yksinyrittäjien verkostoitumista ja vahvistaa liiketoimintaosaamista.

 • Yksinyrittäjäakatemiassa on mahdollisuus suorittaa esimerkiksi yrittäjän ammattitutkinnon tai tuotekehitystyön erikoisammattitutkinnon oppisopimuskoulutuksella, Möller-Aaltonen kertoo.

Oppisopimuskoulutuksen ajan yrittäjällä on mentori.

Maakuntatyön avulla uudistumiskykyinen elinkeinoelämä

Alueen koulutuksen järjestäjien ja osaamiskentän asiantuntijoiden verkostomainen yhteistyö on aktiivista. Parhaillaan uudistetaan Etelä-Pohjanmaan maakuntaohjelmaa.

 • Tarkoitus on lisätä tiedolla johtamiseen liittyvää osaamista sekä tuotteistamiseen, markkinointiin, myyntiin, brändin rakentamiseen ja logistiikkaan liittyvää osaamista, Satu Ahopelto kertoo.

 

Maakuntaliitolla on myös Koronasta eteenpäin -kehittämisohjelman luonnos.

 • Siinä painotetaan verkko- ja hybridiosaamisen, ohjausosaamisen ja kansainvälisen osaamisen kasvattamista, Carita Pänkälä mainitsee.

Yhteistyöstä synergiaetua

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät, Sedu ja Suomen Yrittäjäopisto tekevät yhteistyötä yrittäjien hyväksi.

 • Tarjoamme yritysten tarvitsemaa osaamista. Tavoitteena on alueellisen elinvoiman turvaaminen ja parantaminen, Pänkälä kertoo.

 

Käytännössä yhteistyö on tarvekyselyitä, koulutuksia ja niiden markkinoimista sekä kohtaamispaikkojen tarjoamista. Lisäksi tehdään yrittäjyyskasvatusta. Koulutuksen järjestäjien samansuuntaiset palvelut helpottavat palveluiden löytämisessä ja käyttämisessä. Tarkoitus on lisätä tietoa ammatillisen koulutuksen mahdollisuuksista yrityksille.

 • Suunnitteilla on yhteinen ”roadshow”, jossa kerromme mahdollisuuksista, Ahopelto kertoo.

 

Möller-Aaltonen kannustaa olemaan yhteydessä.

 • Yhteistyö ammatillisten oppilaitosten kanssa kannattaa. Selvitämme parhaimman ja kustannustehokkaimman ratkaisun tarpeisiinne.

 

Carita Pänkälä kannustaa koulutuksen järjestäjiä vastaavaan yhteistyöhön.

 • Jakakaa hyviä käytänteitä auliisti toisillenne.

 

Kirjoittaja:

Anne Öhman
anne.ohman (at) yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät edistää ammatillisen koulutuksen työelämälle suunnattavien palveluiden tunnettuutta ja tavoitettavuutta. On tärkeää, että yrittäjät tietävät, mistä ja millaisia koulutuksia on mahdollista hankkia, ja minkälaista osaamista he tarvitsisivat. Opetushallitus on myöntänyt valtionavustuksen Ammatillisen koulutuksen palvelut työelämän ja yrittäjän osaamisen kehittäjänä -viestintähankkeen toteuttamiseen. Hanke jatkuu alkuvuoteen 2021 asti.

Myynti vaatii toimivan moottorin – rakenna se itse ja pistä käyntiin! Keskiviikkona 21.4.2021 klo 15-17, maksuton tilaisuus verkossa.
Myynti vaatii toimivan moottorin – rakenna se itse ja pistä käyntiin!
Myynti vaatii toimivan moottorin – rakenna se itse ja pistä käyntiin! Keskiviikkona 21.4.2021 klo 15-17, maksuton tilaisuus verkossa Haluatko yrityksellesi ...
Rekrytointi
Etsimme teknologiakouluttajaa osaavaan joukkoomme!
Olemme 80 asiantuntijan valtakunnallinen koulutusorganisaatio. Tarjoamme parhaan asiakaskokemuksen yrittäjyyden ja osaamisen kehittämisessä toteuttamalla yksilöllisiä ja luovia koulutus- ja kehittämispalveluita yhteistyössä ...
Yrityksen kehittämiseen tarjolla asiantuntija-apua joustavasti ja edullisesti ELY-keskuksen Analyysi- ja Konsultointi-palveluilla
Suomen Yrittäjäopiston asiantuntijat mukana tuottamassa Yritysten kehittämispalveluita ELY-keskuksen Yritysten kehittämispalvelujen haku on avattu. Nyt yrityksillä on mahdollisuus saada Suomen johtavien ...
Minustako kevytyritttäjä? Bisnestä verkkoon -hankkeen valmennus Etelä-Pohjanmaalla, Suomen Yrittäjäopisto.
Minustako kevytyrittäjä? Verkkovalmennus 20.4.2021 alkaen
Minustako kevytyrittäjä? Kevytyrittäjyys on hyvä vaihtoehto testata turvallisesti omaa liikeideaa ja yrittäjyyttä. Bisnestä verkkoon -hanke tarjoaa nyt maksuttoman täsmävalmennuksen, jossa ...
Kasva ja kansainvälisty -tapahtuma 2021.
Kasva ja kansainvälisty! -virtuaalitapahtuma 25.3.2021
Yhdessä kohti uutta! Kasva ja kansainvälisty! -tapahtuma kerää jälleen yhteen kasvusta ja kansainvälistymisestä kiinnostuneita yrityksiä ja kansainväistymispalveluja tarjoavia toimijoita torstaina ...
Suomen Yrittäjäopiston henkilökuntaa
Yrittäjyyden henki vahvasti osana kaikkea Suomen Yrittäjäopiston toimintaa
Suomen Yrittäjäopiston vuoden 2020 taloudellinen ja toiminnallinen tulos oli erinomainen ja tavoitteet täyttyivät.  - Yhdistymisen jälkeen olemme määrätietoisesti jatkaneet toiminnan ...