nuoli-alas-ylos-80-sininen

Noin 48 000 keittiönpöytää

toukokuu 2, 2019

Keittiönpöytä on arjen kohtaamispaikka, jossa tehdään läksyjä, luetaan lehteä, syödään ja keskustellaan. Arki tapahtuu sen äärellä ja ympärillä, sisältäen tiedostamattomat määrät tunnetta ja tietoa, arkisia päätöksiä ja pöydän vaikutuspiiriin kuuluvien jäsenten limittyviä aikatauluja.

 

Se on myös useimpien maatilayritysten kahviaromilta tuoksuva ratkaisujen näyttämö, yrityksen ja kodin keskipiste.

 

Vaikka julkisessa keskustelussa puhutaan ennen kaikkea yläkäsitteillä maataloudesta, meidän maatalous tarkoittaa noin 48 000 itsenäistä ja toisistaan poikkeavaa yritystä omine tarinoineen ja ajatusmaailmoineen. Se on iso lukumäärä erilaisia tarpeita ja ajatuksia, elämäntapaa, yritystoimintaa ja toimeentuloa, liian iso käsiteltäväksi pitkälle viedyillä yleistyksillä.

 

Tämän hetken kuuma puheenaihe alan ympärillä on talous- ja johtamisosaaminen ja niiden kehittäminen. Hyvä asia, näin pitääkin, kunhan keittiöpsykologia on vahvasti mukana toteutuksissa.

 

Mietin silti, pitäisikö kuitenkin kuumimman puheenaiheen ollakin yrittäjyys?

 

Kun nimittäin keittiönpöydän ääreen pääsee keskusteluyhteyteen, se johtamisongelma ja talouden haaste ei välttämättä olekaan niin ilmeinen ja oletettu, täsmätyökalulla hanskattu ja motivoitu.  Ehkä kattilassa kiehuu jonkun toisen tavoitteet ja mittarit kuin mitä yrittäjä haluaisi seurata. Tai se työpaikaksi aiottu tila ei motivoikaan enää sitoutumaan, vaan parhaat työvuodet halutaankin laittaa muunlaisen unelman toteuttamiseen. Sekään ei liene harvinaista, että on tavoitteita, muttei yhteisiä, eikä asiasta ole koskaan kunnolla uskallettu puhua.

 

Yrittäjien ajatuksista kiinnostuminen on avain niin parempaan johtamiseen, tuotokseen, talouteen ja elämänlaatuun. Jos aina vain myydään tai vaaditaan pilkkuja kuntoon ja teknologiaa tiskiin, voi uudistukset jäädä toteutumatta. Huutavin tarve voi olla rauhalliselle ja kiireettömälle keskustelulle, jonka avulla asetetaan yrittäjän näköisiä ja realistisesti saavutettavissa olevia tavoitteita eteenpäin.

 

Hän, joka voisi ottaa yrittäjän rinnalta paikan, voisi olla Maito- tai MaatilaCoach, joka asettuu avaamaan näkökulmia ja varmistamaan päätöksentekoa maatilayrityksen erilaisissa vaiheissa. MaitoCoach -hankkeen työpajoissa on pohdittu yrittäjäaseman vahvistamista uudella tavalla moniammatillisen osaajaverkoston avulla, ja toimintamalli sen käyttöönottoon on hahmottumassa. Perinteisen talous- ja tuotanto-osaamisen lisäksi yrittäjyyden tukemiseen tarvitaan erityyppisiä osaamisia, kuten työnohjausta, henkilöstöhallintaa sekä mentaalivalmennusta parempaan johtajuuteen.

 

MC:n työpaikka on keittiönpöydän ääressä, ajatukset avoimena ilman ennakkoasenteita. Kun kahvinjuonnin lomassa yrittäjä kertoo tavoitteistaan ja ajatuksistaan yritystoimintaan liittyen ehkä ensimmäistä kertaa elämässään, MaitoCoach hämmentää kuppiaan ja vastaa ”Mielenkiintoista, kerro toki lisää!”

 

SYOagri toteuttaa MaitoCoach -hanketta yhdessä Maitoyrittäjät Ry:n kanssa.

 

Keittiönpöytä on myös useimpien maatilayritysten kahviaromilta tuoksuva ratkaisujen näyttämö, yrityksen ja kodin keskipiste.

 

Jenni Koski
yritystoiminnan kouluttaja
jenni.koski(a)syo.fi
@JenniKoski

 

Mitä ihmeen yritysneuvontaa?
 Yritysneuvonnalle on kysyntää! Kuka sitä tekee ja kenelle? Suomen yrityskentästä yli 92 prosenttia yrityksistä luokitellaan mikroyrityksiksi. Tällä tarkoitetaan yrityksiä, jotka ...
Yrittäjän vinkit: Ole aktiivinen, kehitä itseäsi, verkostoidu, osallistu, auta!
Toteutin pitkäaikaisen haaveeni ja unelmani työllistämällä itseni töillä, joiden tekemisestä nautin! Toimin ensin muutaman kuukauden sivutoimisena yrittäjänä päivätyöni ohella, kunnes ...
Kädentaitojen koulutukset keskiajalta nykyaikaan
Keskiajalla käsityöläisammatin salaisuudet opittiin työskentelemällä mestarin verstaassa. Mestari sai ottaa vain sen verran oppipoikia kuin kykeni opettamaan. Oppipoika työskenteli verstaalla ...
Markkinoinnin mahdollisuudet käyttöön
Suunnitellakseen ja tuottaakseen kannattavaa markkinointia, jossa uudet tekniikan tuomat mahdollisuudet on otettu huomioon, osaamisen ajantasaisuus näyttelee tärkeää roolia. Spesifin markkinointi- ...
Nuoret haastavat perinteisen yrittäjyyden
Suomen Yrittäjäopisto on järjestänyt viimeisen neljän vuoden aikana alle 30-vuotiaille suunnattuja Nuorten Yrittäjyyspajoja ympäri Suomen. Rahoittajana Yrittäjyyspajoissa on TEM. Opisto ...
Yrittäjän arki – tunnetta ja fiilistä
Onko sinulla ollut päiviä, jolloin fiilistelet omaa ajankäyttöäsi ja arkeasi? Voisitko tehdä asioita toisin, mutta tarvitset siihen vielä uskallusta ja ...