nuoli-alas-ylos-80-sininen

Noin 48 000 keittiönpöytää

toukokuu 2, 2019

Keittiönpöytä on arjen kohtaamispaikka, jossa tehdään läksyjä, luetaan lehteä, syödään ja keskustellaan. Arki tapahtuu sen äärellä ja ympärillä, sisältäen tiedostamattomat määrät tunnetta ja tietoa, arkisia päätöksiä ja pöydän vaikutuspiiriin kuuluvien jäsenten limittyviä aikatauluja.

 

Se on myös useimpien maatilayritysten kahviaromilta tuoksuva ratkaisujen näyttämö, yrityksen ja kodin keskipiste.

 

Vaikka julkisessa keskustelussa puhutaan ennen kaikkea yläkäsitteillä maataloudesta, meidän maatalous tarkoittaa noin 48 000 itsenäistä ja toisistaan poikkeavaa yritystä omine tarinoineen ja ajatusmaailmoineen. Se on iso lukumäärä erilaisia tarpeita ja ajatuksia, elämäntapaa, yritystoimintaa ja toimeentuloa, liian iso käsiteltäväksi pitkälle viedyillä yleistyksillä.

 

Tämän hetken kuuma puheenaihe alan ympärillä on talous- ja johtamisosaaminen ja niiden kehittäminen. Hyvä asia, näin pitääkin, kunhan keittiöpsykologia on vahvasti mukana toteutuksissa.

 

Mietin silti, pitäisikö kuitenkin kuumimman puheenaiheen ollakin yrittäjyys?

 

Kun nimittäin keittiönpöydän ääreen pääsee keskusteluyhteyteen, se johtamisongelma ja talouden haaste ei välttämättä olekaan niin ilmeinen ja oletettu, täsmätyökalulla hanskattu ja motivoitu.  Ehkä kattilassa kiehuu jonkun toisen tavoitteet ja mittarit kuin mitä yrittäjä haluaisi seurata. Tai se työpaikaksi aiottu tila ei motivoikaan enää sitoutumaan, vaan parhaat työvuodet halutaankin laittaa muunlaisen unelman toteuttamiseen. Sekään ei liene harvinaista, että on tavoitteita, muttei yhteisiä, eikä asiasta ole koskaan kunnolla uskallettu puhua.

 

Yrittäjien ajatuksista kiinnostuminen on avain niin parempaan johtamiseen, tuotokseen, talouteen ja elämänlaatuun. Jos aina vain myydään tai vaaditaan pilkkuja kuntoon ja teknologiaa tiskiin, voi uudistukset jäädä toteutumatta. Huutavin tarve voi olla rauhalliselle ja kiireettömälle keskustelulle, jonka avulla asetetaan yrittäjän näköisiä ja realistisesti saavutettavissa olevia tavoitteita eteenpäin.

 

Hän, joka voisi ottaa yrittäjän rinnalta paikan, voisi olla Maito- tai MaatilaCoach, joka asettuu avaamaan näkökulmia ja varmistamaan päätöksentekoa maatilayrityksen erilaisissa vaiheissa. MaitoCoach -hankkeen työpajoissa on pohdittu yrittäjäaseman vahvistamista uudella tavalla moniammatillisen osaajaverkoston avulla, ja toimintamalli sen käyttöönottoon on hahmottumassa. Perinteisen talous- ja tuotanto-osaamisen lisäksi yrittäjyyden tukemiseen tarvitaan erityyppisiä osaamisia, kuten työnohjausta, henkilöstöhallintaa sekä mentaalivalmennusta parempaan johtajuuteen.

 

MC:n työpaikka on keittiönpöydän ääressä, ajatukset avoimena ilman ennakkoasenteita. Kun kahvinjuonnin lomassa yrittäjä kertoo tavoitteistaan ja ajatuksistaan yritystoimintaan liittyen ehkä ensimmäistä kertaa elämässään, MaitoCoach hämmentää kuppiaan ja vastaa ”Mielenkiintoista, kerro toki lisää!”

 

SYOagri toteuttaa MaitoCoach -hanketta yhdessä Maitoyrittäjät Ry:n kanssa.

 

Keittiönpöytä on myös useimpien maatilayritysten kahviaromilta tuoksuva ratkaisujen näyttämö, yrityksen ja kodin keskipiste.

 

Jenni Koski
yritystoiminnan kouluttaja
jenni.koski(a)syo.fi
@JenniKoski

 

Aikuisopiskelua joustavasti verkossa
Opiskelijan kynästä: Opintojen jatkaminen sekä työn ja lapsiperheen arjen yhdistäminen
Yrittäjäperheen kasvatti Työnteko on aina arvotettu perheeni kesken hyvin korkealle ja sillä on aina ollut suuri rooli jo lapsuudestani saakka. ...
Yksinyrittäjälle arjen käytännönläheisiä vinkkejä
Verkostoituminen -arjen käytännönläheisiä vinkkejä
Verkostoituminen on tätä päivää. Teemme sitä joko tiedostaen tai tiedostamatta. Sosiaalinen media on rakentanut ympärillemme aivan uuden verkoston, johon kuulumme ...
SYOblogi. Mistä lähtee oman osaamisen brändäys? Kirjoittajana Satu Haveri, yritystoiminnan kouluttaja.
Mistä lähtee oman osaamisen brändäys?
Mistä lähtee omien vahvuuksien löytäminen? Tällä hetkellä työmaailma elää haastavia aikoja. Töitä on monilla aloilla jopa niin, ettei harjoittelijaa pystytä ...
Itte tekemisen riemuja
Meissä suomalaisissa on paljon ei tartte auttaa-mentaliteettia. Pitäähän se talo itse rakentaa. Ruoka pitää tehdä itse, eineksiä ei ainakaan saa ...
Digitaalinen liiketoiminta
Selätä digiähkysi ja keskity rikastumaan!
Menestyvä maatilayrittäjä seuraa ammatti- ja sanomalehdet verkosta, sukkuloi sujuvasti 74:ssä whatsapp-ryhmässä kommentoiden joka keskustelua. Ilman muuta hän myös analysoi tilannetta ...
Ammatillisen koulutuksen laatu
Kohti huippulaatua
Kohti huippulaatua on julkaisu, jossa ammatillisen koulutuksen laadunhallinnan toivottu suunta kohti vuotta 2030 ilmaistaan. Opetus- ja kulttuuriministeriön uudessa ammatillisen koulutuksen ...