nuoli-alas-ylos-80-sininen

Noin 48 000 keittiönpöytää

toukokuu 2, 2019

Keittiönpöytä on arjen kohtaamispaikka, jossa tehdään läksyjä, luetaan lehteä, syödään ja keskustellaan. Arki tapahtuu sen äärellä ja ympärillä, sisältäen tiedostamattomat määrät tunnetta ja tietoa, arkisia päätöksiä ja pöydän vaikutuspiiriin kuuluvien jäsenten limittyviä aikatauluja.

 

Se on myös useimpien maatilayritysten kahviaromilta tuoksuva ratkaisujen näyttämö, yrityksen ja kodin keskipiste.

 

Vaikka julkisessa keskustelussa puhutaan ennen kaikkea yläkäsitteillä maataloudesta, meidän maatalous tarkoittaa noin 48 000 itsenäistä ja toisistaan poikkeavaa yritystä omine tarinoineen ja ajatusmaailmoineen. Se on iso lukumäärä erilaisia tarpeita ja ajatuksia, elämäntapaa, yritystoimintaa ja toimeentuloa, liian iso käsiteltäväksi pitkälle viedyillä yleistyksillä.

 

Tämän hetken kuuma puheenaihe alan ympärillä on talous- ja johtamisosaaminen ja niiden kehittäminen. Hyvä asia, näin pitääkin, kunhan keittiöpsykologia on vahvasti mukana toteutuksissa.

 

Mietin silti, pitäisikö kuitenkin kuumimman puheenaiheen ollakin yrittäjyys?

 

Kun nimittäin keittiönpöydän ääreen pääsee keskusteluyhteyteen, se johtamisongelma ja talouden haaste ei välttämättä olekaan niin ilmeinen ja oletettu, täsmätyökalulla hanskattu ja motivoitu.  Ehkä kattilassa kiehuu jonkun toisen tavoitteet ja mittarit kuin mitä yrittäjä haluaisi seurata. Tai se työpaikaksi aiottu tila ei motivoikaan enää sitoutumaan, vaan parhaat työvuodet halutaankin laittaa muunlaisen unelman toteuttamiseen. Sekään ei liene harvinaista, että on tavoitteita, muttei yhteisiä, eikä asiasta ole koskaan kunnolla uskallettu puhua.

 

Yrittäjien ajatuksista kiinnostuminen on avain niin parempaan johtamiseen, tuotokseen, talouteen ja elämänlaatuun. Jos aina vain myydään tai vaaditaan pilkkuja kuntoon ja teknologiaa tiskiin, voi uudistukset jäädä toteutumatta. Huutavin tarve voi olla rauhalliselle ja kiireettömälle keskustelulle, jonka avulla asetetaan yrittäjän näköisiä ja realistisesti saavutettavissa olevia tavoitteita eteenpäin.

 

Hän, joka voisi ottaa yrittäjän rinnalta paikan, voisi olla Maito- tai MaatilaCoach, joka asettuu avaamaan näkökulmia ja varmistamaan päätöksentekoa maatilayrityksen erilaisissa vaiheissa. MaitoCoach -hankkeen työpajoissa on pohdittu yrittäjäaseman vahvistamista uudella tavalla moniammatillisen osaajaverkoston avulla, ja toimintamalli sen käyttöönottoon on hahmottumassa. Perinteisen talous- ja tuotanto-osaamisen lisäksi yrittäjyyden tukemiseen tarvitaan erityyppisiä osaamisia, kuten työnohjausta, henkilöstöhallintaa sekä mentaalivalmennusta parempaan johtajuuteen.

 

MC:n työpaikka on keittiönpöydän ääressä, ajatukset avoimena ilman ennakkoasenteita. Kun kahvinjuonnin lomassa yrittäjä kertoo tavoitteistaan ja ajatuksistaan yritystoimintaan liittyen ehkä ensimmäistä kertaa elämässään, MaitoCoach hämmentää kuppiaan ja vastaa ”Mielenkiintoista, kerro toki lisää!”

 

SYOagri toteuttaa MaitoCoach -hanketta yhdessä Maitoyrittäjät Ry:n kanssa.

 

Keittiönpöytä on myös useimpien maatilayritysten kahviaromilta tuoksuva ratkaisujen näyttämö, yrityksen ja kodin keskipiste.

 

Jenni Koski
yritystoiminnan kouluttaja
jenni.koski(a)syo.fi
@JenniKoski

 

Verkkokoulutus
Tulevaisuus nyt -verkko-opetuksen kehittäminen
Suomen Yrittäjäopisto siirsi lähiopetuksensa verkkoon 16.3. alkaen. Koronaviruksen aiheuttama poikkeustila vaati nopeaa reagointia myös opetusalalla. Valtaosa Suomen Yrittäjäopiston tutkintokoulutuksista on ...
Eräässä maatilan liiketoimintasuunnitelmassa määriteltiin perheen toimeentulon varmistavaksi liiketoiminnan liikevaihdoksi 70 000 euroa.
70 000 euron haaste
Kuuntele blogi   Yrityksen liiketoiminnan perustana on aina liikeidea. Tuotetaan siis jotain, jota joku haluaa ostaa. Jos uudet tuotteet tai ...
Yhteiset tutkinnot osat (YTO) verkko-opintoina
Suomen Yrittäjäopistossa jouduttiin vuonna 2018 aivan uuteen tilanteeseen, kun yhteiset tutkinnon osat (YTO) tulivat pakollisiksi kaikissa perustutkinnoissa myös aikuisille. Meillä ...
6 vinkkiä menestyvään yritystoimintaan
Koulutus.fi haastatteli koulutuspäällikkö Sanna Möller-Aaltosta sekä yritystoiminnan kouluttaja Maija Peuhkurista siitä, millaisia osaamistarpeita yrittäjillä nykyään on ja kuinka koulutus voi ...
Tuottavuus vaatii usein ulkopuolista näkökulmaa
Työelämä on muuttunut. Asiat ovat yksilöllistyneet, nopeutuneet ja virtaviivaistuneet. Yksi tärkeä viesti menneestä, ehkä yhteisöllisemmästä työkulttuurista tähän päivään, on hiljainen ...
Yhteiskunnallisen yrittäjyyden areena
Liiketoiminta on aina heijastanut yhteiskunnan tilaa ja vaikuttanut sen kehittymiseen. Yhteiskunnallisen yrittäjyyden vahva nousu on seurausta maailman tapahtumista. Pienestä liiketoiminnalla ”hyväntekeväisyyttä” harjoittavasta kulttuuri-ilmiöstä on lähtenyt liikkeelle globaalinen voima, jonka ...