nuoli-alas-ylos-80-sininen

Noin 48 000 keittiönpöytää

2 toukokuun, 2019

Keittiönpöytä on arjen kohtaamispaikka, jossa tehdään läksyjä, luetaan lehteä, syödään ja keskustellaan. Arki tapahtuu sen äärellä ja ympärillä, sisältäen tiedostamattomat määrät tunnetta ja tietoa, arkisia päätöksiä ja pöydän vaikutuspiiriin kuuluvien jäsenten limittyviä aikatauluja.

 

Se on myös useimpien maatilayritysten kahviaromilta tuoksuva ratkaisujen näyttämö, yrityksen ja kodin keskipiste.

 

Vaikka julkisessa keskustelussa puhutaan ennen kaikkea yläkäsitteillä maataloudesta, meidän maatalous tarkoittaa noin 48 000 itsenäistä ja toisistaan poikkeavaa yritystä omine tarinoineen ja ajatusmaailmoineen. Se on iso lukumäärä erilaisia tarpeita ja ajatuksia, elämäntapaa, yritystoimintaa ja toimeentuloa, liian iso käsiteltäväksi pitkälle viedyillä yleistyksillä.

 

Tämän hetken kuuma puheenaihe alan ympärillä on talous- ja johtamisosaaminen ja niiden kehittäminen. Hyvä asia, näin pitääkin, kunhan keittiöpsykologia on vahvasti mukana toteutuksissa.

 

Mietin silti, pitäisikö kuitenkin kuumimman puheenaiheen ollakin yrittäjyys?

 

Kun nimittäin keittiönpöydän ääreen pääsee keskusteluyhteyteen, se johtamisongelma ja talouden haaste ei välttämättä olekaan niin ilmeinen ja oletettu, täsmätyökalulla hanskattu ja motivoitu.  Ehkä kattilassa kiehuu jonkun toisen tavoitteet ja mittarit kuin mitä yrittäjä haluaisi seurata. Tai se työpaikaksi aiottu tila ei motivoikaan enää sitoutumaan, vaan parhaat työvuodet halutaankin laittaa muunlaisen unelman toteuttamiseen. Sekään ei liene harvinaista, että on tavoitteita, muttei yhteisiä, eikä asiasta ole koskaan kunnolla uskallettu puhua.

 

Yrittäjien ajatuksista kiinnostuminen on avain niin parempaan johtamiseen, tuotokseen, talouteen ja elämänlaatuun. Jos aina vain myydään tai vaaditaan pilkkuja kuntoon ja teknologiaa tiskiin, voi uudistukset jäädä toteutumatta. Huutavin tarve voi olla rauhalliselle ja kiireettömälle keskustelulle, jonka avulla asetetaan yrittäjän näköisiä ja realistisesti saavutettavissa olevia tavoitteita eteenpäin.

 

Hän, joka voisi ottaa yrittäjän rinnalta paikan, voisi olla Maito- tai MaatilaCoach, joka asettuu avaamaan näkökulmia ja varmistamaan päätöksentekoa maatilayrityksen erilaisissa vaiheissa. MaitoCoach -hankkeen työpajoissa on pohdittu yrittäjäaseman vahvistamista uudella tavalla moniammatillisen osaajaverkoston avulla, ja toimintamalli sen käyttöönottoon on hahmottumassa. Perinteisen talous- ja tuotanto-osaamisen lisäksi yrittäjyyden tukemiseen tarvitaan erityyppisiä osaamisia, kuten työnohjausta, henkilöstöhallintaa sekä mentaalivalmennusta parempaan johtajuuteen.

 

MC:n työpaikka on keittiönpöydän ääressä, ajatukset avoimena ilman ennakkoasenteita. Kun kahvinjuonnin lomassa yrittäjä kertoo tavoitteistaan ja ajatuksistaan yritystoimintaan liittyen ehkä ensimmäistä kertaa elämässään, MaitoCoach hämmentää kuppiaan ja vastaa ”Mielenkiintoista, kerro toki lisää!”

 

SYOagri toteuttaa MaitoCoach -hanketta yhdessä Maitoyrittäjät Ry:n kanssa.

 

Keittiönpöytä on myös useimpien maatilayritysten kahviaromilta tuoksuva ratkaisujen näyttämö, yrityksen ja kodin keskipiste.

 

Jenni Koski
yritystoiminnan kouluttaja
jenni.koski(a)syo.fi
@JenniKoski

 

Kuvassa yritystoiminnan kouluttaja Riitta Windahl
Työilmapiiri suurennuslasin alla
Organisaatioiden menestystekijöiden kärkeen ovat kivunneet sellaiset tekijät kuten hyvinvoiva työyhteisö, tunneälykäs johtaminen, luovuutta ruokkiva ja osallistava organisaatiokulttuuri, kollektiivinen oppiminen. Johto ...
Jenni Koski kirjoittaa SYOblogissa aiheesta "Keskustelua lisää, kiitos!"
Keskustelua lisää, kiitos!
Kevään suuri yhteiskunnan verkkoon rynnistys muutti myös SYOagrin koulutustoiminnan toteutuksen täysin. Verkkokouluttamisen noviisit siirsivät koulutukset Teams-palavereiksi ja fyysiset tapaamiset katosivat. ...
Blogikuva Sanna Möller-Aaltonen
Onnekasta ja yritteliästä yhteistyövuotta 2021!
Vuosi 2020 on onnellisesti purkissa ja mahdollisuuksien vuosi 2021 käsillä. On aika kääriä hihat ja virittäytyä työmoodiin joulunajan tauon jälkeen. ...
Anne Ohman syoblogi
Yrittäjät kannustavat ammatillisen koulutuksen ja oppilaitosten monipuolisten palveluiden hyödyntämiseen
Poikkeuksellinen tilanne lähes koko vuoden 2020 ajan on koetellut yrityksiä monin tavoin muun muassa kasvaneella epävarmuudella, vauhdittuneella digitaalisuudella ja lisääntyneellä ...
Maatilan välitilinpäätöksellä täsmällisyyttä talouden seurantaan
Välitilinpäätös – tuo oivallinen työkalu vero-optimointiin ja talouden suunnitteluun. Vähintään kerran vuodessa, alkusyksystä kannattaa herätä miettimään, miten oman maatilan talous ...
Riitta Windahl Työnjohtajakoulutus antaa uutta suuntaa koko tiimille
Suomen Yrittäjäopiston työnjohtajakoulutus antaa uutta suuntaa koko tiimille
Suomen Yrittäjäopiston koulutus työnjohdolle pureutuu käytännönläheisesti työnjohtajan arkeen. Vuoden kestävässä koulutuksessa työnjohtajan omat valmiudet menestyä esimiestehtävissä vahvistuvat, kun omaa johtajuutta ...