nuoli-alas-ylos-80-sininen

Maatilan tilinpäätös – joukkue- vai yksilölaji?

4 helmikuun, 2021

On taas se aika vuodesta. Maatilan kirjanpidossa pitäisi laittaa kuitit jonoon ja kirjanpito kuntoon huhtikuun alkuun mennessä jätettävää veroilmoitusta varten. Maatalousyhtymillä jo kuukautta aikaisemmin.

Maatilan taloushallinnon hoitamiseen olennaisesti kuuluva tulojen ja menojen kirjaaminen voi tuntua toisaalta velvollisuudelta, mikä vie aikaa oikeilta tilan töiltä, toisaalta maatilan johtamiseen olennaisena osana kuuluvalta työvaiheelta.

Yleensä lopputulos, maatilan verotuksen 2-lomakkeen muodossa näyttäytyvä tilinpäätös kuitenkin palkitsee tekijänsä: tieto menneen vuoden taloudellisesta tuloksesta kirkastuu.

 

Taloushallinnon ja verokirjanpidon hoitamisessa tyylejä on monia.

Tavallista on, että maatila tekee yhteistyötä kirjanpitotoimiston kanssa joko ulkoistamalla kirjanpidon, tilinpäätöksen ja veroilmoituksen tekemisen kokonaan tai osittain.

Myös itsenäisesti taloushallintoa hoitavia tiloja on paljon ja välimuotona näkee usein tilinpäätöksen ulkoistamista.

 

Maatilan talousjohtaminen on yhteistyötä

Pelkästään se, kuka taloushallintoa hoitaa, linjaa voimakkaasti tilan johtamisen painopistettä.

Verokirjanpidosta huolehtiminen ei ole erillinen saareke maatilan taloudenpidossa, vaan se kytkeytyy suoraan kuluvan vuoden taloudellisen tiedon saantiin. Tieto taas vaikuttaa suoraan taloudellisiin ja tuotannollisiin päätöksiin, siis tilan johtamiseen.

Tilan ajankäyttö asettaa monesti rajoitteita yrittäjän kirjanpitotyölle. Myös kiinnostus ja tilan työnjako määrittelevät, päädytäänkö tekemään yhteistyötä taloushallinnon ammattilaisen kanssa.

Ratkaisevaa on kuitenkin yhteistyön laatu ja siitä sopiminen. Kirjanpitäjä toimittaa sillä aikavälillä ja sellaiset raportit tilan käyttöön, mitä sopimus edellyttää. Tärkeätä on selkeyttää itselleen, millainen numerotieto on juuri minun tilani kohdalla olennaista ja omaa päätöksentekoa tukevaa.

Johtamisessa vuoden vanha tieto ei ole käyttökelpoista käytettäväksi tänään!

 

Talouden hallintaa läpi vuoden

Jos maatila on valinnut kuukausittain laskettavan ALV:n ja kirjanpito pidetään tästä syystä ajantasaisena pitkin vuotta, saadaan kuin itsestään tilan talouden seuranta lähes reaaliaikaiseksi.

Hyvä tapa on sopia kirjanpitäjän kanssa siitä, että kuukausittaisen ALV-laskelman yhteydessä toimitetaan myös vuoden alusta toteutunut tuloslaskelma. Kun vuosi kuluu eteenpäin, tarkentuu tuloslaskelma kuukausi kerrallaan ja loppusyksystä käsissä on jo käyttökelpoinen välitilinpäätös vuodenvaihteen toimenpiteitä varten.

Samalla tavalla voi menetellä myös itsenäisesti oman kirjanpitonsa hoitava yrittäjä, jolla talouden seuranta pysyy näpeissä pitkin vuotta

 

Nyt, kun veroilmoituksen jättöaika lähenee, kannattaa palauttaa mieleen asioita, joilla verovuoden päättymisen jälkeen voi vaikuttaa tilan verotettavaan tulokseen.

Tasainen tulos ilman suurta vuosivaihtelua rauhoittaa verotusta. Maksetut veroennakot riittävät eikä mätkyjä tule.

Myös maltillinen poistojen käyttö on pitkän aikavälin verosuunnittelua. Poistamattomien menojäännösten pitäminen samalla tasolla maatilan velkasaldon kanssa on hyvä periaate, kun halutaan välttää maksamasta velkojen lyhennyksiä nettotuloilla. Voidaan siis lyhentää lainoja samalla summalla, kuin tehdään poistoja nettovarallisuus säilyttäen.

Toisaalta vuoden 2020 voimaan tulleet, koneiden verohuojennuspoistot (maksimissaan 50 %) mahdollistavat myös poistotahdin kiihdyttämisen. Pitkään käytössä ollut tasausvaraus eli etukäteen tehtävä poisto, on tuttu keino vaikuttaa verotettavaan tuloon.

 

Kuvassa yritystoiminnan kouluttaja Mikko Lääveri

 

 

 

 

 

Mikko Lääveri
yritystoiminnan kouluttaja
mikko.laaveri(a)syo.fi

 

Näitä asioita pääset pohtimaan esimerkiksi suositussa Maatilan taloutta verkossa -koulutuksessa. Seuraava ryhmä starttaa syksyllä – varaa paikkasi ajoissa!

”Johtamisessa vuoden vanha tieto ei ole käyttökelpoista käytettäväksi tänään!”

Minna Mattila, Suomen Yrittäjäopisto.
RekryKoulutus tähtää suoraan työhön!
Työlle tekijä nopealla aikataululla Brändilähettiläs, palkanlaskija, apuvälinemekaanikko, kunnossapidon asentaja, IV-ammattilainen, välinehuoltaja, logistiikkatyöntekijä, maatalouskoneasentaja, 3D-suunnittelija, CNC-koneistaja, vanhustyöntekijä, maastosuunnittelija, bitumieristäjä, eläintenhoitaja, kaihdintyöntekijä… ...
Vesa Hilden kirjoittaa SYOblogissa esimiehen roolista
Esimies yrityskulttuurin sisäistäjänä, välittäjänä ja kehittäjänä
Yritysten rakentaessa yhä enemmän erilaisia tavoitteita toiminnalleen on huomattu, miten tärkeää on ottaa koko esimiestaso mukaan näiden asioiden suunnitteluun alusta alkaen. ...
Tiina Rintamäki
Oppimisen iloa, työtä ja elämää
Aktiivinen ja iloinen puheensorina täyttää luokkatilan Saarijärvellä, Oulussa ja Seinäjoella syksyllä 2020. Ollaan aloittamassa halpahallilaisten kanssa koulutusta liiketoiminnan ammattitutkinnon suorittamiseksi. ...
SYOblogin aiheena Maatilan tilinpäätös
Maatilan tilinpäätös – joukkue- vai yksilölaji?
On taas se aika vuodesta. Maatilan kirjanpidossa pitäisi laittaa kuitit jonoon ja kirjanpito kuntoon huhtikuun alkuun mennessä jätettävää veroilmoitusta varten. ...
Opiskelijatarinansa SYOblogissa avaa Moona Kansanen
Arkkitehti, yrittäjä, opiskelija – opinnoista tukea farkkubisnekseen
Olen Moona Kansanen, 25-vuotias yksinyrittäjänainen Tampereelta. Koulutukseltani olen arkkitehti, ja liiketoiminnan erikoisammattitutkinto Suomen Yrittäjäopistossa on näyttöjä vaille valmis. Näyttötutkinnon ja ...
Kuvassa yritystoiminnan kouluttaja Riitta Windahl
Työilmapiiri suurennuslasin alla
Organisaatioiden menestystekijöiden kärkeen ovat kivunneet sellaiset tekijät kuten hyvinvoiva työyhteisö, tunneälykäs johtaminen, luovuutta ruokkiva ja osallistava organisaatiokulttuuri, kollektiivinen oppiminen. Johto ...