nuoli-alas-ylos-80-sininen

Itte tekemisen riemuja

6 marraskuun, 2019

Meissä suomalaisissa on paljon ei tartte auttaa-mentaliteettia. Pitäähän se talo itse rakentaa. Ruoka pitää tehdä itse, eineksiä ei ainakaan saa käyttää. Meillä ei ole käynyt lomittaja vuoteen.  Tänä päivänä pinnalla oleva kotoilu lisää myös paineita itte tekemiseen. Yrtit ja mansikat pitää kasvattaa itse ja niistä vääntää pestot ja hillot omin pikku kätösin. Ja muista laittaa hieno kuva someen tai asiaa ei ole tapahtunut! Tämä ilmiö elää voimakkaana myös maatilayritysten tekemisessä.  

Suomalainen maatilayrittäjä on kova tekemään töitä ja hänellä riittääkin paljon itte tekemisen riemujaNavettarakennukselle hankitaan oma kaivinkone, koska onhan se kallista, kun se naapurin koneurakoitsija käy pohjat kaivamassa. Niin ja itsehän senkin tekee paremmin. Selvää säästöä tuli. Vai tuliko ja kuinka paljon? Aikaa kului, remonttia tehtiin koneelle ja sillä aikaa muut tärkeät asiat kasaantuivat tai jäivät jopa tekemättä. Kaikki peltotyöt tehdään itse, koska ne koneet on tullut jo hommattua, eikä se urakoitsija kumminkaan kerkeä meidän pelloillemme ensimmäisenä tai edes oikeaan aikaan. 

Suorittava ja näkyvä työ mielletään usein itte tekemiseksi. Monesti maatilayrittäjäksi ryhtymisen motivaattorina onkin ollut se, että oman kättensä jäljen pääsee työssään näkemään. Silloin onkin hyvä ryhtyä maanviljelijäksi. Maatilayrittäjän itte tekeminen sen sijaan ei ole pelkkää fyysistä ponnistelua. Se on ennen kaikkea suunnittelua, pohdintaa, laskemista ja ideoiden hakemista toisilta. Työteliäs ihminen on yrityksen kehittymisen este. Hyvällä tavalla laiska ihminen kehittää koko ajan uusia menetelmiä ja tapoja, jotta pääsee helpommalla. Ei ole tärkeää tehdä paljon töitä vaan tehdä oikeita töitä.  

Maatilayrittäjän itte tekeminen voi olla muutakin kuin itse tekemistä. Hyvin usein tähdätään vain siihen, että saadaan jokin asia tehtyä ja valmiiksi. Sen sijaan pitäisi keskittyä miettimään miksi, miten ja milloin jokin asia tehdään. Näiden pohdintojen lopputuloksena voikin olla se, että asian tekee joku toinen halvemmalla ja paremmin tai se, että asiaa ei tarvitse tehdä ollenkaan. Kun asioihin halutaan suurin vaikutus pienimmillä kustannuksilla asia alkaa ajattelusta. 

Parasta itte tekemisen riemua onkin se tilan johtaminen, sitä ei voi ulkoistaa kenelläkään, se pitää tehdä ihan itse. Kun ulkoistat yrityksesi tekemisiä, pidä kuitenkin langat käsissäsi. Mieti mitä tarvitset palvelun tarjoajalta ja millaisiin ehtoihin olet valmis sitoutumaan. Tekemisen ulkoistaminen ei tarkoita sitä, että luovut myös johtamisesta. Johtamisen merkitys vain korostuu, kun asioita ja tekemisiä ohjataan tilan ulkopuolelle. Kun vaikka ostat kirjanpitopalvelun tilitoimistolla, vaadi raportointia ja seurantaa sinulle sopivalla tavalla. Näin tiedät koko ajan itse missä mennään. Urakointipalveluissa tai missä tahansa ulkoistuksessa pitää osata tilata oikeaa laatua. Aina ei tarvita parasta laatua vaan kyllin hyvä riittää. Usein kyllin hyvä tuleekin kokonaisvaikutuksiltaan paremmaksi vaihtoehdoksi kuin paras laatu.  

Omaa työtään pitää myös osata arvostaa. Keskity ja panosta siihen, mikä on mieluisinta ja vahvinta osaamisen aluetta sinulle. Siitä seuraa itte tekemisen riemua ja oman työn arvostamista. Ole rohkeasti ylpeä saavutuksistasi ja tekemisistäsi! 

 

Vuokko Kraatari
yritystoiminnan kouluttaja
vuokko.kraatari(a)syo.fi

Suomen Yrittäjäopiston agritiimi tarjoaa koulutus- ja kehityspalveluita niin maatilayrittäjille kuin maatilojen sidosryhmillekin

 

 Suomalainen maatilayrittäjä on kova tekemään töitä ja hänellä riittääkin paljon itte tekemisen riemuja

Kuvassa yritystoiminnan kouluttaja Riitta Windahl
Työilmapiiri suurennuslasin alla
Organisaatioiden menestystekijöiden kärkeen ovat kivunneet sellaiset tekijät kuten hyvinvoiva työyhteisö, tunneälykäs johtaminen, luovuutta ruokkiva ja osallistava organisaatiokulttuuri, kollektiivinen oppiminen. Johto ...
Jenni Koski kirjoittaa SYOblogissa aiheesta "Keskustelua lisää, kiitos!"
Keskustelua lisää, kiitos!
Kevään suuri yhteiskunnan verkkoon rynnistys muutti myös SYOagrin koulutustoiminnan toteutuksen täysin. Verkkokouluttamisen noviisit siirsivät koulutukset Teams-palavereiksi ja fyysiset tapaamiset katosivat. ...
Blogikuva Sanna Möller-Aaltonen
Onnekasta ja yritteliästä yhteistyövuotta 2021!
Vuosi 2020 on onnellisesti purkissa ja mahdollisuuksien vuosi 2021 käsillä. On aika kääriä hihat ja virittäytyä työmoodiin joulunajan tauon jälkeen. ...
Anne Ohman syoblogi
Yrittäjät kannustavat ammatillisen koulutuksen ja oppilaitosten monipuolisten palveluiden hyödyntämiseen
Poikkeuksellinen tilanne lähes koko vuoden 2020 ajan on koetellut yrityksiä monin tavoin muun muassa kasvaneella epävarmuudella, vauhdittuneella digitaalisuudella ja lisääntyneellä ...
Maatilan välitilinpäätöksellä täsmällisyyttä talouden seurantaan
Välitilinpäätös – tuo oivallinen työkalu vero-optimointiin ja talouden suunnitteluun. Vähintään kerran vuodessa, alkusyksystä kannattaa herätä miettimään, miten oman maatilan talous ...
Riitta Windahl Työnjohtajakoulutus antaa uutta suuntaa koko tiimille
Suomen Yrittäjäopiston työnjohtajakoulutus antaa uutta suuntaa koko tiimille
Suomen Yrittäjäopiston koulutus työnjohdolle pureutuu käytännönläheisesti työnjohtajan arkeen. Vuoden kestävässä koulutuksessa työnjohtajan omat valmiudet menestyä esimiestehtävissä vahvistuvat, kun omaa johtajuutta ...