nuoli-alas-ylos-80-sininen

Arkkitehti, yrittäjä, opiskelija – opinnoista tukea farkkubisnekseen

21 tammikuun, 2021

Olen Moona Kansanen, 25-vuotias yksinyrittäjänainen Tampereelta. Koulutukseltani olen arkkitehti, ja liiketoiminnan erikoisammattitutkinto Suomen Yrittäjäopistossa on näyttöjä vaille valmis.

Näyttötutkinnon ja suoritukset saan näillä näkymin suoritetuksi keväällä 2021. Silloin opintojani on takana tasan vuosi.

Olen aina ollut luova, käsillä tekevää tyyppiä. Farkkukangasta olen rakastanut materiaalina todella paljon. Kouluaikoina kaikki käsityön vapaavalintaiset työt toteutin farkusta ommellen ja olen tykännyt pukeutua farkkuihin ja erilaisiin farkkutakkeihin.

Piirtäminen, valokuvaus, kaikenlainen luova suunnittelu ja oma kädenjälki ovat aina kiinnostaneet minua. Lukiossa arkkitehtuurin kuvaamataidon kurssilla sainkin ajatuksen lähteä opiskelemaan arkkitehtuuria. Siinä yhdistyivät niin moni luova asia ja hyvät matemaattiset taitoni.

Arkkitehtuuria en päässyt ensimmäisellä hakuyrittämällä opiskelemaan mutta ylioppilastutkinnon arvosanoilla pääsin yliopistoon opiskelemaan matematiikkaa. Toisena vuonna valmennuskurssin siivittämänä arkkitehtuurin opiskelupaikka kuitenkin lykästi.

 

Opintoja ja ajastustyötä – monta rautaa tulessa

Olin aivan todella innoissani. Opiskelut etenivät, ja farkkuharrastukseni jatkuivat. Minulla on ollut aina monta rautaa tulessa, ja multitaskaus on ollut arkeani.

” Minulla on aina ollut kova halu kehittyä, menestyä ja tehdä sitä, mikä tuottaa minulle mielihyvää.”

Olin monta vuotta askarrellut vaatekaappiini kerääntyneistä vanhoista farkuista uusia farkkuja tilkkutäkkityylisesti. ”Vanhoista farkuista uudet farkut”, klikkasi heti, ja kuosi miellytti silmääni.

Kuvassa Piece Of Jeans mallisuojattu kangas

Aloin pohtia kankaan ja tekniikan mahdollisia suojausmahdollisuuksia. Patentti- ja rekisterihallituksen ohjeiden mukaan lähdin hakemaan kankaalleni mallisuojaa. Mallisuojan hyväksyntä tuli, ja sen myötä kangas ja todistus taas hautautuivat hetkeksi lipastoni laatikkoon. Ajatustyö jatkui. Arkkitehtuurin opinnot painoivat päälle, ja opiskelu vaati paljon aikaa.

Koulu oli tiivistä työskentelyä, ja luovuus otti opinnoissa aikaa. Kului muutama vuosi, ja mallisuojattu kangas ja sen potentiaali alkoivat kalvaa taas mieltäni. ”Asialle tulisi nyt kyllä tehdä jotain, mistä aloittaisin? Mitähän tästä tulisi ja miten?”

 

Liiketoiminnan kasvutarpeet heijastuivat myös lisäkoulutukseen

Kuvassa kuva Piece Of Jeans tuotteistaSivutoimisen yrittäjän arkea oli toukokuussa 2020 takana jo puolitoista vuotta. Samalla kun toimin yrittäjänä perustamassani yrityksessä Piece Of Jeans, kävin arkkitehtuurin opintoni Tampereen yliopistolla loppuun ja työskentelin osa-aikaisesti arkkitehtitoimistossa. Arkkitehtuurialan kokemustakin ehdin hankkia itselleni jo kolmessa eri toimistossa.

Yritystoiminta alkoi vauhdittua jo vuoden 2019 lopussa, ja tutkintoa yrittäjyydestäkin aloin etsiä. ”Tutkinto on kuitenkin aina tutkinto”, olen hokenut. Ja onhan siitä myös osaamisen kannalta hyötyä.

Yksinyrittäjänä ollessani kaikki yrityksen hommat ovat minun harteillani, joten osaamista tulisi hankkia ja kehittää monesta eri suunnasta. Osaamista yrittäjän matemaattisista taidoista, brändäyksestä, myynnistä ja markkinoinnista… Osa-alueita on useita, mutta muutama selvästi sellainen, joihin halusin keskittyä ja joista hankkia lisäosaamista.

Valinnan varaa opiskelumahdollisuuksista löytyi Googlen kautta muutamia. Kattavuus ja juuri minua kiinnostavat tutkintokokonaisuudet kohtasivat Suomen Yrittäjäopiston tarjonnassa erinomaisesti. Laitoin heti yhteydenottolomakkeella viestiä opintojen aloitusmahdollisuuksista ja sain vastauksia todella nopeasti.

Lisäplussaa opiskeluiden etenemiseen toivat etäopiskelu ja itsenäinen kurssien suoritustahti. Lisäksi sain oman yhteyshenkilö-opettajan tuekseni opintojen aloittamiseen ja mahdollisia kysymyksiä varten.

 

Kattavat ja monipuoliset yrityselämän taidot

Omaan liiketoiminnan erikoisammattitutkinnon tutkintokokonaisuuteeni valitsin pakollisen osuuden lisäksi syventäviksi osiksi myynnin, markkinoinnin ja digimarkkinoinnin.

Kurssimateriaalit olivat minulle todella ajankohtaisia, mielenkiintoisia ja mieluisia. Eivät liian vaikeita, eivätkä liian helppoja. Tekemistä ja oppimista helpotti ehdottomasti se, että tietoja ja harjoituksia pääsi heti työstämään jo olemassa olevaa yritystoimintaansa silmällä pitäen. Pystyi niin sanotusti tekemään töitään ja opiskelemaan samalla.

Käytännön harjoituksilla mielestäni parhaiten oppiikin eikä vain koulun penkillä luentoja kuunnellen ja muistiinpanoja tehden.

Sain pakolliset ja syventävät kurssit kahlattua läpi ennätysajassa –  noin puolessa vuodessa – ja nyt odottelen loppujen näyttötutkintojen suorittamista. Näyttöihin täytyisi vielä materiaalia kuitenkin työstää.

Innostuksen kynnyksellä kuitenkin hankin itselleni jo lisää kursseja. Lisäkursseja otin muun muassa brändäyksestä ja sisällöntuotannosta. Niitä kaikkia en ole vielä loppuun kahlannut, mutta ehdottomasti suosittelen muitakin sukeltamaan omien kurssien ulkopuolelle, mikäli vain intoa ja aikaa riittää.

 

Opinnoista on hyötyä moneen yrittäjyydessä

Yritän kehittää itseäni tulevaisuutta varten koko ajan niin yrittäjänä kuin mahdollisena työnantajanakin.

Myös esimerkiksi perustaitojen ymmärrys digimarkkinoinnista on todella suositeltavaa hankkia, vaikka markkinointia hoitaisikin joku muu kuin sinä itse. Perustaidot opiskelemalla pystyt paremmin kommunikoimaan ja ymmärtämään asiantuntijoiden kokonaisuuksia. Se auttaa myös valitsemaan itsellesi luotettavia ja liiketoimintaasi tukevia kumppaneita.

Ja jos taas toteutat markkinointia itse – niin kuin minä tein aiemmin – niin hyötykerroin on mitä suurin. Tekemään kannattaa ryhtyä mahdollisimman ajoissa, ja epäonnistumisiakin kaivataan. Ilman epäonnistumisia on vaikea kehittyä – epäonnistuminen kannattaakin tehdä nopeasti ja samalla tunnistaa omat heikkoudet ja avuntarpeet.

Digimarkkinoinnista kannattavuuslaskentaan. Kaikesta tästä sinä voit oppia perustaidot Suomen Yrittäjäopiston liiketoiminnan erikoisammattitutkinnon suorittamalla.

Lue lisää Markkinoinnin asiantuntijan koulutuksesta verkossa.

 

Jatka kehityskaaren seuraamista – seuraa sosiaalisessa mediassa:

Moonan liiketoiminnan kehitystä ja kasvua voit jatkaa seuraamalla Piece Of Jeansia sosiaalisessa mediassa:

  • Facebook: Piece Of Jeans
  • Instagram: @pieceofjeans
  • Twitter: @pieceofjeans
  • LinkedIn: Moona Kansanen & @pieceofjeans

 

Moona Kansanen

 

 

 

 

 

Moona Kansanen
yrittäjä
Piece Of Jeans

 

”Yksinyrittäjänä ollessani kaikki yrityksen hommat ovat minun harteillani, joten osaamista tulisi hankkia ja kehittää monesta eri suunnasta.”

 

Minna Mattila, Suomen Yrittäjäopisto.
RekryKoulutus tähtää suoraan työhön!
Työlle tekijä nopealla aikataululla Brändilähettiläs, palkanlaskija, apuvälinemekaanikko, kunnossapidon asentaja, IV-ammattilainen, välinehuoltaja, logistiikkatyöntekijä, maatalouskoneasentaja, 3D-suunnittelija, CNC-koneistaja, vanhustyöntekijä, maastosuunnittelija, bitumieristäjä, eläintenhoitaja, kaihdintyöntekijä… ...
Vesa Hilden kirjoittaa SYOblogissa esimiehen roolista
Esimies yrityskulttuurin sisäistäjänä, välittäjänä ja kehittäjänä
Yritysten rakentaessa yhä enemmän erilaisia tavoitteita toiminnalleen on huomattu, miten tärkeää on ottaa koko esimiestaso mukaan näiden asioiden suunnitteluun alusta alkaen. ...
Tiina Rintamäki
Oppimisen iloa, työtä ja elämää
Aktiivinen ja iloinen puheensorina täyttää luokkatilan Saarijärvellä, Oulussa ja Seinäjoella syksyllä 2020. Ollaan aloittamassa halpahallilaisten kanssa koulutusta liiketoiminnan ammattitutkinnon suorittamiseksi. ...
SYOblogin aiheena Maatilan tilinpäätös
Maatilan tilinpäätös – joukkue- vai yksilölaji?
On taas se aika vuodesta. Maatilan kirjanpidossa pitäisi laittaa kuitit jonoon ja kirjanpito kuntoon huhtikuun alkuun mennessä jätettävää veroilmoitusta varten. ...
Opiskelijatarinansa SYOblogissa avaa Moona Kansanen
Arkkitehti, yrittäjä, opiskelija – opinnoista tukea farkkubisnekseen
Olen Moona Kansanen, 25-vuotias yksinyrittäjänainen Tampereelta. Koulutukseltani olen arkkitehti, ja liiketoiminnan erikoisammattitutkinto Suomen Yrittäjäopistossa on näyttöjä vaille valmis. Näyttötutkinnon ja ...
Kuvassa yritystoiminnan kouluttaja Riitta Windahl
Työilmapiiri suurennuslasin alla
Organisaatioiden menestystekijöiden kärkeen ovat kivunneet sellaiset tekijät kuten hyvinvoiva työyhteisö, tunneälykäs johtaminen, luovuutta ruokkiva ja osallistava organisaatiokulttuuri, kollektiivinen oppiminen. Johto ...