Päivi Mäkinen SYOagrin blogissa.

Syksy – sadonkorjuuta ja suunnittelua

Minulle syksy on vuodenajoista parhain! Tunne yltää kauaksi lapsuuteen. Eikä se ole vain kynttilöiden hehkua pimeänä syysiltana, vaan se on sitä, kun sadonkorjuu on saatu maaliin, pellot aurattu, koneet pesty halliin ja viimeisetkin eläimet saatu navettaan. Sitä kun sumu peittää aamuhämärässä tienoon ja pikkupakkanen alkaa rapista kengän alla. 

Kuuntele blogi podcastina
klikkaa kuulokkeita.

Maatilalla syksy on sadonkorjuun aikaa. Kesän antimien kokoamista varastoihin, kesän tekemisten ja luonnon tekemän työn tutkimista. Erilaisten säiden vaikutusten pohtimista, lannoitusten, kasvinsuojelun, uusien lajikkeiden menestymisten arviointia. Samanaikaisesti vitamiinien, marjojen ja kasvimaiden antimien säilömistä, purkittamista ja pakastamista. Moneen asiaan pystyin itse vaikuttamaan, monta asiaa teen seuraavalla kerralla hieman toisella tavalla. Mutta monta asiaa jäi Luojan käsien varaan ja siihen tyytymiseen. Tällä kertaa näin, mieli saa olla kiitollinen. 

Varastojen laskennan ja arvioinnin jälkeen alkaa talven suunnittelu. Erityisesti tänä syksynä pohditaan järkeviä kokonaistaloudellisia ratkaisuja koko yrityksen menestymisen näkökulmasta. Mietitään energiatehokkuutta, vastuullisuutta, taloudellista pärjäämistä. Kotieläintilalla pohditaan talven ruokinnan järjestämistä, missä järjestyksessä rehut syötetään. Mitä hankitaan ostamalla, vaihdetaanko jotain halvempaan tai uudenlaiseen systeemiin, luovutaanko jostakin kokonaan. Mikä on eläinten sopiva määrä. Mitä töitä tehdään milläkin tavalla.  

Suunnittelu tuo varmuutta tekemiseen ja auttaa kokonaiskuvan säilyttämisessä. Sinun ei tarvitse miettiä, miten pärjäät, vaan tiedät sen. Tiedon varassa varautumiskeinotkin voidaan jo valmistella hyvissä ajoin valmiiksi. Muistathan myös, että yritystoiminnassa uusien ja rohkeidenkin ratkaisujen tekeminen on sallittua! 

Päivi Mäkinen.

Päivi Mäkinen

SYOagri koulutuspäällikkö

paivi.makinen(a)syo.fi

Arkistot