Ilkka Raukola

Pyörremyrsky pään sisällä

”Apuaaa! Liiketoimintasuunnitelmani näyttää lapsen kotitehtävältä. En saa puettua sanoiksi sitä pyörremyrskyä, mikä pääni sisällä on.”  

Näillä sanoilla avautui yrittäjä minulle, kun hän oli liiketoimintasuunnitelman tekemiseen tähtäävässä koulutuksessa.

Yrittäjä pisti minutkin terveellä tavalla miettimään, mitä varten liiketoimintasuunnitelmaa tehdään. Kouluttajan tehtävissä helposti urautuu tarkastelemaan suunnitelmia teknisenä suorituksena, joka täyttää tutkintovaatimuksen kriteerit. Ja kun oikeasti suunnitelman takana voi olla ihmisen koko elämä.  

Kuulokkeiden kuvake.
Kuuntele blogi äänitteenä, klikkaa kuulokkeita

Liiketoimintasuunnitelma

Liiketoimintasuunnitelman tekeminen kuuluu melkein kaikkiin yrittäjyyden ja johtamisen opintoihin. Se usein vaaditaankin, jos hakee yritystoiminnan käynnistämiseen liittyviä starttirahoja tai joitakin investointi- ja rahoitustukia. Mutta ensisijaisesti yrittäjä tekee suunnitelman itselleen ja omaksi työkaluksi. Suunnitelma, jossa määritellään, miksi yritys on olemassa, mitä yritystoiminnalla tavoitellaan ja miten tavoitteisiin päästään. Hyvin tehtynä se sitouttaa yrittäjän itsensä ja koko työyhteisön.

Suunnitelman tekoprosessia voisi kuvata pyörremyrskyn rauhallisen ytimen etsimiseksi; ensin pyöritään päämäärää vailla, kunnes tilanne kirkastuu ja kaiken näkee ikään kuin ulkopuolelta.   

Ensisijaisesti yrittäjä tekee liiketoimintasuunnitelmaa itselleen.

Liiketoimintasuunnitelma ei ole vain tekninen suoritus

Liiketoimintasuunnitelmassa ei ole olennaista tekninen suoritus tai mietityt lauserakenteet. Siihen ei tarvitse osata kristallisoida ajatuksiaan kuin Kari Hotakainen. Kirjallinen dokumentaatio ei ole se juttu, vaan olennaista on yrittäjän oma ajatustyö.

Ajatustyön seurauksena suunnitelmat selkiytyvät, toiminta virtaviivaistuu ja tekemisestä tulee päämäärätietoista. Mutta olen myös vahvasti sitä mieltä, että ajatusten kirjallinen dokumentointi konkretisoi asiat, tekee ajatuksista näkyviä. Kun suunnitelman on jollain tavalla dokumentoinut, niin suunniteltujen asioiden tekemättä jättäminen on vaikeampaa.  

Olennaisinta on yrittäjän oma ajatustyö.

Liiketoimintasuunnitelma päivittyy

Liiketoimintasuunnitelma ei tule koskaan valmiiksi, vaan sen kuuluu elää tilanteen mukaan. Toimintaympäristö muuttuu, ihmiset muuttuvat ja suunnitelmaa pitää päivittää. Jos suunnitelmaa ei koskaan sen tekemisen jälkeen ota esille, on se tehty ulkopuolista tarvetta varten. On syntynyt dokumentti jonnekin pilviarkistojen syövereihin. Se on toivottavasti täyttänyt tehtävänsä, mutta osaksi on myös epäonnistuttu. Epäonnistumisesta voi syyttää yrittäjä itseään, mutta myös suunnitelman tekemistä ohjannut taho tai organisaatio on lopputuloksesta vastuussa.  

Ilkka Raukola.

Ilkka Raukola
yritystoiminnan kouluttaja
ilkka.raukola(a)syo.fi


Arkistot