Aila Kuivila kirjoittaa palkanlaskennan tulevaisuudesta

Palkanlaskijaa tarvitaan myös tulevaisuudessa

Automaatio muuttaa palkanlaskijan työtä, mutta palkanlaskennan osaamisen tarve ei häviä mihinkään.

Palkanlaskentaa on hoidettu hyvin perinteisesti vuosikymmenten ajan. Vuonna 2014 Etla* arvioi, että automaation myötä palkanlaskijan ammatti häviää tai sen sisältö olennaisesti muuttuu 97 %:n todennäköisyydellä 10-20 vuoden sisällä. Palkanlaskijat kuuluivat siis joukkoon: TOP 10 Eniten uhatut ammatit.

Aikaa on kulunut, mutta edelleen ammattitaitoisista palkanlaskijoista on kova kysyntä. Miksi näin?

Miksi palkanlaskijoita edelleen tarvitaan?

Yksinkertainen vastaus lienee se, että palkanlaskenta on Suomessa sen verran mutkikasta ja vaativaa hommaa, ettei automaatio vielä selätä meidän työoikeuden ja palkanlaskennan sopimisviidakkoa.

Palkanlaskentaa säätelevät muun muassa niin monet lait, TES:it ja paikalliset sopimukset, jotta taitavimmatkaan robotit eivät vielä siihen kaikkeen taivu.

Tarvitaan siis sitä monipuolisinta robottia; ihmistä eli palkanlaskijaa.

”Tarvitaan siis sitä monipuolisinta robottia; ihmistä eli palkanlaskijaa.”

Palkanlaskijasta palkka-asiantuntijaksi

Palkanlaskijan työ toki helpottuu automaation myötä. Palkanlaskentaa hoidetaan älykkäillä prosesseilla ja ohjelmilla, jotka hoitavat virheettömästi rutiinityöt. Tällöin palkanlaskijan aikaa jää esim. TES-tulkintoihin, HR-toimintoihin tai raportoinnin kehittämiseen yritysjohdolle.

Palkanlaskijan työ on muuttunut ja muuttumassa yhä enemmän rutiinityöstä monipuolista ammattitaitoa vaativaan asiantuntijatyöhön.

Muutokseen kannattaa suhtautua mahdollisuutena, sillä:

  • rutiinityöt vähenevät
  • asiantuntijatyöt lisääntyvät.

Ehkä tämän kehityksen myötä palkanlaskentaa ei enää nähdä yrityksissä vain välttämättömänä kulueränä, vaan lisäarvoa tuovana toimintana.

Palkanlaskijan monipuolista työsuhdeosaamista voidaan nykyistä paljon enemmän hyödyntää yritysten henkilöstöasioiden hoidossa. Näin palkanlaskija saa työlleen sen arvostuksen, joka hänelle tuosta alati muuttuvasta ja laaja-alaista erityisosaamista vaativasta työstään kuuluu.

”Palkanlaskijan työ on muuttunut ja muuttumassa yhä enemmän rutiinityöstä monipuolista ammattitaitoa vaativaan asiantuntijatyöhön.”

Palkanlaskennan osaajaa aina tarvitaan!

Automaatio kyllä hoitaa rutiinit, mutta palkanlaskennan osaamisen tarve ei katoa mihinkään. Tartu siis tilaisuuteen ja aloita palkanlaskennan opiskelu tai päivitä osaamistasi.

Lue lisää palkanlaskennan koulutusvaihtoehdoista:


Aila Kuivila
yritystoiminnan kouluttaja
aila.kuivila(a)syo.fi

Aila Kuivila.

*Lähteet:

Arkistot