Ilkka Raukola SYOagrin blogissa.

Paljonko pitää ansaita, jotta pärjää?

Aika moni maaseutuyrittäjä miettii, mitä pitäisi tehdä, jotta riittävä tulotaso saavutettaisiin. Pohdinnan taustalla voi olla isoja investointeja vaativa kotieläintuotanto, hiljakkoin haltuun otettu maatila, tulovirtojen ehtyminen vanhoista lähteistä, liian suuri työmäärä tai sitten vaan tarve tehdä välillä jotain muuta.

Kaikilla on erilainen lähtötilanne ja ratkaisuvaihtoehdot erilaisia. Eikä niitä pysty tyhjentävästi yhdessä blogissa ratkaisemaan. Niinpä nostan esiin pari kohtaa, joilla yleensä liikkeelle lähdetään.

Kuulokkeiden kuvake.
Voit kuunnella blogi myös podcastina, klikkaa kuulokkeita

1.Yrittäjän oma tahtotila

Yrittäjien pitää pystyä itse määrittelemään, millaista elämää haluavat. Tästä pystytään sitten jollain tarkkuudella etsimään tarvittava ansiotaso. Joku tarvitsee yksityistalouteen 40 000 euron vuosiansion, joku tarvitsee 100 000 €. Tästä omasta tavoitteesta voidaan sitten lähteä rakentamaan sopivia ja mahdollisia tulonlähteitä. Luvut tuossa edelle ovat keksittyjä, mutta mielestäni alle 20 000 euron tuloilla ei pärjää kukaan.

Elämän laatua ei luonnollisestikaan mitata vain euroissa, vaan yrittäjien pitää myös osata sanoa millaista elämää he näkevät itsensä viettävän tulevaisuudessa. Onko se jatkuvaa ja palkitsevaa työntekoa yhteisessä perheyrityksessä vaiko golfin peluuta ja laskettelua vuodenaikojen mukaan. Luultavasti jotain tuolta väliltä.

2.Käytettävissä olevat resurssit

Kun tahtotila on selvillä, alkaa selvitys siitä, mitä toimenpiteitä täytyy tehdä, jotta haluttu muutos saadaan aikaiseksi. Yleensä resurssien analysointi aloitetaan talouslaskemien tekemisellä. Talouslaskemien syvyys riippuu tilanteesta, mutta ainakin kassavirtalaskelmia tehdään sekä arvioidaan taseen kautta omaisuuden tuottokyky.  Jos yrityksessä on paljon velkaa, se vaikuttaa paljon vaihtoehtojen kartoituksessa.

Talouslaskelmien lisäksi arvioidaan ainakin osaaminen ja ammattitaito ja maantieteellinen sijainti. Yleensä toivoo, että uusien vaihtoehtojen pohdinta lähtee vapaaehtoisuudesta eli voidaan ilman paineita tarkastella analyyttisesti mitkä ovat mahdollisuudet. Itse tehtyyn muutokseen on helpompi sopeutua kuin pakotettuun, muualta tulevaan muutokseen.

Oli tilanne mikä tahansa, päätökset tekee aina yrittäjä. Päättämättömyys on usein se suurin virhe.

Ilkka Raukola.

Ilkka Raukola
yritystoiminnan kouluttaja
ilkka.raukola(a)syo.fi

Arkistot