Riku Pöytäkivi ja Emma Pöytäkivi, opiskelijatarina.

Riku Pöytäkivi ja Emma Pöytäkivi – Yrittäjän ammattitutkinto ja Liiketoiminnan perustutkinto, merkonomi

MM-uimari Riku Pöytäkiven ura huipulla luo perheyritykselle uskottavan brändin liikunta-alalla

Yrittäjyys on huippu-uintiin sopiva keino tehdä työtä. Sisarusten roolit yrityksessä syntyvät luontevasti ja täydentävät toisiaan. 

Perheyritys Pöytäkivi Compact Fitness Oy:n idea lähti alun perin maajoukkueen huippuryhmän MM-uimari Riku Pöytäkiven halusta yhdistää uintiura ja työ mielekkäällä tavalla. Ajatuksena oli löytää muuta kuin helposti tarjolla ollutta työtä uimahallin tiloissa.

– Vaikka kuulostaa ristiriitaiselta, halusin viettää mahdollisimman vähän aikaa hallilla, naurahtaa Riku Pöytäkivi.

Yrittäjyys oli sopiva ratkaisu, ja viisi vuotta hänellä oli kuntosali Helsingin Jätkäsaaressa. Se myytiin pois, koska urheilija halusi keskittyä uintiuraan täysillä. Samaan aikaan hänestä myös tuli olympiakomitean tukiurheilija.

– Halusin katsoa, mihin kortit uinnissa riittävät. Töitä voi tehdä koko elämän, mutta uida huipulla ei valitettavasti voi  loppuikäänsä. Oma tavoitteeni on jatkaa uimista mahdollisimman pitkään, vaikka nelikymppiseksi, jos vain kiinnostusta riittää, kertoo Pöytäkivi.

Pöytäkiven perheyrityksessä sisarusten roolit yrityksessä syntyvät luontevasti ja täydentävät toisiaan.
Pöytäkiven perheyrityksessä sisarusten roolit syntyvät luontevasti ja täydentävät toisiaan.

Huippu-uintiin sopivaa liiketoimintaa

Riku Pöytäkivi on Pohjoismaiden ja Suomen ennätysten haltija perhosuinnissa. Liikunta-alan yrittäjänä hän on toiminut 6 vuotta ja tehnyt työntekijänä personal trainerin töitä.

Yrittäjyydessä Riku Pöytäkiven mukaan parasta on vapaus ja mahdollisuus järjestää työ oman tilanteen mukaan.

Nyt mukaan perheyritykseen lähtee myös huippu-uimarin pikkusisko Emma Pöytäkivi.

Molemmat valmistuivat miltei päivälleen yhtä aikaa kesäkuun alussa Suomen Yrittäjäopistolta: aiemmin jo merkonomiksi opiskellut Riku yrittäjän ammattitutkinnosta ja Emma merkonomiksi liiketoiminnan perustutkinnosta. Opinnoissa liikunta-alan yrittäjyys ja urheilu pyörivät käytännössä mukana koko ajan saumattomasti  – molemmilla jossakin muodossa.

Korona sotki yrityssuunnitelmat

Opintojen aikana viimeisen silauksen sai myös yrityksen liiketoimintasuunnitelma uudella suunnalla. Yritys keskittyy huippu-uintiin liittyviin hankkeisiin, valmennukseen ja liikunnan ohjaukseen sekä sponsorisopimusten myötä avautuviin erilaisiin markkinointi- ja edustustöihin.

– Yrityksen toiminta piti aloittaa jo keväällä, mutta koronarajoitukset sotkivat suunnitelmia. Maaliskuun puolivälistä ihan viime viikkoihin saakka kaikki on ollut ihan stopissa, sanoo Riku Pöytäkivi.

Uinnin treenaaminen koronan aikana on Pöytäkiven onneksi onnistunut, mutta kaikki muu on ollut täysin pysähdyksissä. Personal trainerin palvelut ovat osa yrityksen toimintaa, mutta rajoitusten vuoksi kuntosaleiltakin kaikkosi suurin osa asiakkaista, vaikka itse paikat saivatkin olla auki.

Pöytäkivien yritystoiminta jatkossa ilman omia tiloja on joustavampaa ja se sopii matkusteluun, jota huippu-uimarille tulee jopa 3 kuukautta vuodesta. Yrityksen hallintoa Emma Pöytäkivi voi puolestaan hoitaa vaikkapa kotoa käsin.

Verkko-opinnot olivat täydellinen valinta

Riku Pöytäkivi kertoo verkko-opiskelun sopivan itselleen täydellisesti. Tärkeintä hänelle on vapaus ja joustavuus, kun saa itse päättää, milloin ja mitä tekee. Hän kertoo myös oppivansa paremmin etänä kuin perinteisesti luokassa istumalla.

Riku Pöytäkivi.
Riku Pöytäkivi on Pohjoismaiden ja Suomen ennätysten haltija perhosuinnissa.

Riku Pöytäkivi kertoo helposti syventyvänsä asioihin täysillä – olipa kyse sitten uimisesta, työstä tai opinnoista.

– Kun johonkin asiaan hullaannun, se menee helposti överiksi. Ajantaju katosi täysin esimerkiksi opiskelussa. Tulen kotiin, syön jotain ja aloitan opiskelut seitsemältä ja huomaan yhtäkkiä, että kello onkin jo 2 yöllä.

Siksi pitää olla monta erilaista juttua, jotta mielenkiinto pysyy yllä eikä pala loppuun yhden asian takia.

– Oli hyvä päätös lähteä näihin opintoihin. Uintimatkojen vuoksi olin esimerkiksi vuoden alussa Thaimaassa monta viikkoa, eikä siinä kohtaa tullut opiskeltua. Tein kerralla sitten enemmän.

Etäopinnot innostivat

Myös Emma Pöytäkivi liputtaa etäopintojen puolesta.

– Opiskelu etänä oli tosi kivaa.

Emma Pöytäkivi.
Mukaan perheyritykseen lähtee myös huippu-uimarin pikkusisko Emma Pöytäkivi.

Pari vuotta hän istui koulun penkillä pääkaupunkiseudulla ja etänä rupesi opiskelemaan Suomen Yrittäjäopistolla, kun täytti 18 vuotta.

Merkonomiopintoihin yrittäjyys kuului vahvasti, ja Emma on ollut perheyrityksen ja näyttöjä suorittaessaan yrittäjyydessä tiiviisti kiinni. Ajatus uusista opinnoista kyteekin jo Emman mielessä.

– Haluaisin jossain vaiheessa myöhemmin suorittaa yrittäjän ammattitutkinnon. Saisi sen alta pois, nauraa Emma Pöytäkivi.

Uskottava brändi vaatii pitkäjänteistä työtä

Perheyrityksen palvelut ja brändi nousevat jo vuosien ajan tehdystä työstä. Riku Pöytäkiven menestys ja ura huippu-uinnin saralla edesauttavat uskottavuuden luomisessa ja rakentavat liiketoiminnalle välttämättömiä verkostoja.

Emma Pöytäkivellä puolestaan on tärkeä tehtävä taustalla, yrityksen hallinnon, kirjanpidon ja asiakaspalvelun hoitamisessa. Tämä sopii tekemisissään tarkalle nuorelle naiselle hyvin.

Huippuosaamisen brändiä ei rakenneta hetkessä, vaan se perustuu koviin näyttöihin ja Pöytäkivien yrityksessä imagoon, jota Riku on rakentanut huippu-uimarina jo vuosia. Työ jatkuu edelleen. Sama pätee joka alalla – on panostettava siihen, mihin uskottavuus alalla perustuu ja osattava hyödyntää sitä.

Sponsorisopimuksia jo onkin ja niihin liittyviä edustustilaisuuksia.

Yrittäjänä voi toimia vaikkapa Espanjasta käsin

Seuraava siirto yritystoiminnassa saa vielä hieman odottaa tilanteen selkiintymistä, vaikka ihmiset ovat kesäkuun alusta alkaneetkin käydä taas enemmän kuntosaleilla.

– Nyt ei kannata tilanteen kanssa hötkyillä niin kauan kuin on rajoituksia, päättää Pöytäkivi.

Sillä aikaa voi vaikkapa keskittyä opiskelemaan espanjaa, jotta tulevaisuudessa olisi ovi auki myös toimia siellä yrittäjänä. Vesillä kannattaa nimittäin olla useita verkkoja, sellaisia elannon hankinnan keinoja, joita voi tehdä joustavasti mistä päin maailmaa tahansa.

Lue lisää opinnoista Suomen Yrittäjäopistolla

Arkistot