Yksilöllinen RekryKoulutus Etelä-Pohjanmaalla, Suomen Yritättäjäopisto.

Miten yritys löytää osaavan työntekijän erikoisalalle?

Raimo Kataja-Rahko sai työpaikan E. Paloniemi Oy:stä yksilöllisellä rekrykoulutuksella

E. Paloniemi Oy on pitkän linjan korjausrakentamisen ammattilainen. Yritys on keskittynyt 1950-luvun ja sitä vanhempien rakennusten korjauksiin ja siirtoihin, restaurointiin ja entisöintitöihin. Yritys sijaitsee Seinäjoella, mutta asiakaskuntaa on ympäri Suomen.

Parhaillaan työn alla on Seinäjoen vanhan lääninsairaalan ikkunoiden ja ovien kunnostusurakka. Kyseessä on iso projekti: kunnostettavana on yhteensä 250 ikkunaa ja 160 ovea.

Yrityksessä työskentelee alan ammattilaisia – restaurointimestareita rakennus- ja maalauspuolella, restaurointikisälli ja artesaaneja.

– Työntekijämme ovat samantyyppistä porukkaa: hyvä lopputulos ja pieteetti tekemiseen ovat itsestään selviäkertoo yrittäjä Esko Paloniemi.

Nämä olivat kriteereinä rakennusmestari ja restaurointimestari Esko Paloniemen etsimälle uudelle työntekijällekin. Joukkoon sopivaa työntekijää yritys alkoi etsiä, kun yksi ammattilaisista eläköityi.

– Tämä ala on sellainen, että kokemus on ehdoton, samoin tietynlainen ajattelumaailma. Suoraan koulusta näihin hommiin on vaikea tulla, sanoo Esko Paloniemi.

Ala on sellainen, että kokemus on ehdoton, samoin tietynlainen ajattelumaailma. Suoraan koulusta näihin hommiin on vaikea tulla.

Esko Paloniemi

Osaava työntekijä löytyy räätälöidysti

Osaavaa työntekijää, jonka kokemus ja osaaminen sopisivat yrityksen profiiliin, ei ole helppo löytää.  Asiat lähtivät etenemään yhteydenotosta Etelä-Pohjanmaan TE-toimiston yritysneuvojaan Anu Havuluotoon. Työntekijä päätettiin hakea yksilöllisen RekryKoulutuksen avulla, ja paikka laitettiin auki.

Yksilöllinen Osaajia yrityksiin -RekryKoulutus on lyhyttä työvoimakoulutuksena Etelä-Pohjanmaalla toteutettavaa lisäkoulutusta, joka vaatii opiskelijalta kokemusta alalta ja hyvän ammatillisen pohjan.

Osaava työntekijä on kannattava sijoitus.

Yksilöllisen RekryKoulutuksen lopputulokseen ovat tyytyväisiä kaikki osapuolet: hakija Raimo Kataja-Rahko, koulutusohjaaja Ulvi Urbel-Suvanto, TE-toimiston Anu Havuluoto ja yrittäjä Esko Paloniemi.
RekryKoulutuksen lopputulokseen ovat tyytyväisiä kaikki osapuolet: (vas,) hakija Raimo Kataja-Rahko, koulutusohjaaja Ulvi Urbel-Suvanto, TE-toimiston Anu Havuluoto ja yrittäjä Esko Paloniemi.

Yritys määrittelee, mihin tehtävään se tarvitsee työntekijän ja mikä on siinä vaadittava osaaminen. Yritykselle räätälöidään sen tarpeisiin sopiva koulutus. Kun hakija on valittu, tarkennetaan koulutussuunnitelmaa täydentämään työntekijän osaamista. Usein myös työntekijä tuo mukanaan uutta osaamista tai näkökulmaa yritykseen.

Nopea väylä uuteen työhön

Paikkaa hakeneella ja valituksi tulleella Raimo Kataja-Rahkolla on vankka kokemus huonekalualalta. Hän oli pitkään hakenut töitä.

– Tämä on ollut ehdottomasti kätevä väylä uuteen työhön, Kataja-Rahko vahvistaa.

Koulutus alkaa 20 päivän orientaatiojaksolla, jonka aikana yritys ja hakija voivat tunnustella, onko valinta osunut oikeaan. Tavoitteena kuitenkin alusta alkaen, että hakija työllistyy yritykseen koulutuksen jälkeen.

Raimo Kataja-Rahko pääsi heti yrityksen töihin kiinni keskelle isoa kunnostusprojektia. Nyt koulutus on päättynyt ja hän on yrityksen työntekijä – palkka tulee ajallaan ja työmatka on lyhyt.

Ehdottomasti kätevä väylä uuteen työhön

Raimo Kataja-Rahko
Yksilöllinen Osaajia yrityksiin -RekryKoulutus on lyhyttä työvoimakoulutuksena Etelä-Pohjanmaalla toteutettavaa lisäkoulutusta, joka vaatii opiskelijalta kokemusta alalta ja hyvän ammatillisen pohjan.
Haettuaan yrityksen avointa paikkaa Raimo Kataja-Rahko pääsi keskelle Seinäjoen Lääninsairaalan ovien ja ikkunoiden kunnostusurakkaa.

Koulutussuunnitelmaa yrityksen kanssa yhdessä räätälöi koulutusohjaaja Ulvi Urbel-Suvanto Suomen Yrittäjäopistolta. Hänen mukaansa ammatinvaihtajiakin RekryKoulutuksessa on ollut, mutta lyhyessä koulutuksessa ei voi aloittaa opintoja alusta.

– Koulutuksen ideana on, että opiskelija pääsee yrityksen hommiin sisään ja saa osaamisen, jota tietyssä tehtävässä toimimiseen tarvitaan.

”Mitään ei tehdä turhaan”

Koulutuksen kesto on aina yksilöllinen. E. Paloniemi Oy:llä koulutus kesti maaliskuun alusta toukokuun loppuun. Suurin osa siitä – 70 prosenttia – oli työssäoppimista ja loput 30 prosenttia teoriaa, joka sekin oli käytännön töihin kytketty.

– Mitään ei tehdä turhaan, vain harjoituksen vuoksi. Kaikki tehdään tarkoituksenmukaisesti niin, että työ johtaa johonkin. ”Jokainen laukaus tappaa”, toteaa Esko Paloniemi.

Paloniemellä on pitkä kokemus alalla. Yritys on perustettu toiminimellä vuonna 1985, ja sen alla hän on tehnyt töitä sukelluksesta rakennusvalvontaan. Hän on myös opettanut korjausrakentamista Ilmajoen käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa.

Yrityksen näkökulmasta kaikki meni kivuttomasti. Tiesin, mitä halusin ja kouluttaja toteutti sen.

Esko Paloniemi
Yksilöllinen rekrykoulutus ei vaadi yritykseltä tämä ei vaadi mitään erikoista panostusta.
”Maaliin on päästy, ja meillä on nyt työntekijä”, sanoo Esko Paloniemi. Kuvassa TE-toimiston Anu Havuluoto, Esko Paloniemi, Suomen Yrittäjäopiston Ulvi Urbel-Suvanto ja Raimo Kataja-Rahko.

– Tässä työssä pitää olla tyylitajua ja rakentamisen aikakausien tuntemusta. Pitää tuntea vanha rakentamistapa ja materiaalit. Työssä laatu on tärkeä. Siksi varasto täytyy olla itsellä, ja sahaammekin itse varaosia hyvistä materiaaleista, Paloniemi kertoo.

Yritykselle RekryKoulutus on Esko Paloniemen mukaan ollut hyvä malli.

– Yrityksen näkökulmasta kaikki meni kivuttomasti. Tiesin, mitä halusin ja kouluttaja toteutti sen, sanoo Esko Paloniemi.

Kaikki koulutus toteutettiin yrityksessä, teoriakoulutus mukaan lukien, arkkitehdin vetämä rakennushistorian opetuskin. Vain työturvallisuus- ja työtulikortti käytiin suorittamassa erikseen Teuvalla Suomen Yrittäjäopiston tiloissa.

Yritykselle vaivaton ja edullinen yksilölliseksi koulutukseksi

Yrityksen näkökulmasta koulutus tuntui samantyyppiseltä kuin oppisopimuskoulutus, josta Esko Paloniemellä on aiempaa kokemusta. Suurin ero on siinä, että oppisopimus on alusta alkaen työsuhde. RekryKoulutus taas on työvoimakoulutusta, jossa työsuhde solmitaan koulutuksen päätyttyä.

– Yritykseltä tämä ei vaadi mitään erikoista panostusta. Suurin työ tehdään siinä, että löydetään tehtävään sopiva henkilö, kertoo Anu Havuluoto.

Yritykseltä tämä ei vaadi mitään erikoista panostusta.

Anu Havuluoto, Te-toimisto

Täysin yrityksen tarpeisiin räätälöidystä koulutuksesta hinta on edullinen. Koulutuksen kustannuksista ELY-keskus maksaa 70 prosenttia ja yritys loput 30 prosenttia.

Anu Havuluodon mukaan mallia voivat hyödyntää kaikentyyppiset yritykset, jotka tarvitsevat työvoimaa eikä sitä muuten löydy. Esko Paloniemi on koulutukseen tyytyväinen.

– Meillä tämä toimii. Maaliin on päästy, ja meillä on nyt työntekijä, sanoo Esko Paloniemi.

Lyhyesti Osaajia yrityksiin -RekryKoulutuksesta

Kenelle?

 • Yrityksille tilanteisiin, joissa osaavaa työvoimaa ei ole saatavilla
 • Ei toimialarajoituksia
 • Hyvä työnhaun väline työnhakijalle

Mitä?

 • Lyhyttä ja yksilöllistä yrityksen tarpeista lähtevää koulutusta
 • Antaa opiskelijalle pätevyyden tiettyyn tehtävään tai ammattiin
 • Tavoitteena opiskelijan työllistyminen yritykseen
 • Kesto enintään 100 päivää henkilö
 • Yritys voi kouluttaa kerralla 1-4 henkilöä
 • ELY-keskus kustantaa 70 % koulutuksen kokonaishinnasta, yritys 30 %
 • Teollisella alalla koulutuksen päivähinta 30 €
 • Koulutuksen toteuttaa kouluttajataho, jonka yritys valitsee kilpailutetuista kouluttajista

Miten koulutus etenee?

 1. Koulutuksen suunnittelu yhdessä paikallisen työ- ja elinkeinotoimiston kanssa
 2. Koulutuksen hankinta
 3. Koulutuksen markkinointi ja tiedotus
 4. Opiskelijoiden valinta
 5. Koulutuksen toteutus
 6. Seuranta ja arviointi
 7. Työsuhteiden solmiminen.

Lue lisää

Lue lisää yksilöllisestä RekryKoulutuksesta sivuiltamme

Arkistot