Minna ja Seppo Timlin opiskelivat Yrittäjäkoulutuksessa.

Minna ja Seppo Timlin – Yrittäjäkoulutus lähelläsi

Teamsin ruudulle nousee kahdet lämpimästi hymyilevät kasvot. Minna ja Seppo Timlin Tyrnävältä ovat linjan toisessa päässä. Yrittäjäperheen tarina on yksi suomalaisista yrittäjyyden menestystarinoista, jossa sydämellä ja osaamista kehittämällä yrittäjäpariskunta on luonut monien vaiheiden kautta koko perhettä osallistavan ja kehittyvän liiketoiminnan.

Harrastuksesta perheyritykseksi

Tarina alkoi Oulun kupeesta vuonna 2009, kun ison perheen vanhin poika tuli teini-ikään. Vanhemmat alkoivat pohtia, mikä olisi sellainen harrastus, jossa lasten kanssa voisi viettää yhteistä aikaa. Moottorivehkeet kiinnostivat. Perheen isä kertoo, miten alkuun hommattiin yksi enduromopo, ja siitä sitten kaikki lähti liikkeelle.

Innostus yhteiseen harrastukseen tarttui muihinkin lapsiin ja lisää enduromopoja hankittiin vakuutusyhtiön lunastamista ajokeista.

– Alussa poikien kanssa kunnostettiin niitä, kun tallitilatkin olivat valmiina, Seppo muistelee.

”Alkuun hommattiin yksi enduromopo, ja siitä sitten kaikki lähti liikkeelle.”

Pikkuhiljaa alkoi kypsyä ajatus varaosamyynnistä, joka alkuun toimi ihan harrastuspohjalla. Toiminta kuitenkin kasvoi niihin mittoihin, että taustalle tarvittiin yritys. Niinpä vuonna 2012 Oulun Uusyrityskeskuksesta haettiin apua yrityksen perustamiseen. Näin syntyi ensimmäinen iso päätös ja toiminimiyritys Osamyynti enduro24. Yritys työllisti alkuun Minnan kotitöiden ohella ja Seppo toimi osa-aikaisena yrittäjänä oman päivätyönsä lisäksi.

Toiminimiaikaa leimasi kuitenkin harrastelumaisuus, eikä toiminta ollut kovin tavoitteellista.  Myynnillisesti tyydyttiin siihen, mitä hyvällä tuli.

Vuonna 2015 yrittäjät olivat päättäneet vastata suomalaisen maahantuojan yhteistyökyselyyn ja aloittivat enduromopojen uusien osien myynnin käytettyjen rinnalla. Samassa yhteydessä tuli ajankohtaiseksi perustaa verkkokauppa.

”Toiminta kuitenkin kasvoi niihin mittoihin, että taustalle tarvittiin yritys.”

Yritysmuodon muutos ja kasvu

Äidin mukaan perheen yhteinen aika ja yhdessä toimiminen on lisääntynyt yritystoiminnan myötä.
– Yrittämisen ohessa näemme tärkeänä, että perheen lapset ovat vuorollaan olleet toiminnassa mukana oppimassa yhteistyötä, teknisiä taitoja ja yritystoimintaa. Nämä ovat tärkeitä taitoja lasten tulevaisuutta ajatellen.

– Meidän perheen tytöilläkin pysyvät työkalut käsissä, isä toteaa.

Kun toiminimellä oli toimittu kuusi vuotta, oltiin jälleen risteyskohdassa. Perheen äiti Minna oli alkanut pohtia lasten kasvaessa työllistymisen mahdollisuuksiaan. Kokemusta oli kertynyt henkilöstöjohtamisen todellisesta korkeakoulusta, monilapsisen perheen organisoimisesta sekä yritystoiminnan hallinnollisten tehtävien hoitamisesta, mutta siirtyminen työmarkkinoille näytti haastavalta.

”Perheen yhteinen aika ja yhdessä toimiminen on lisääntynyt yritystoiminnan myötä.”

Toiminnan siirtyessä yhä enemmän alkuperäisten varaosien maahantuontiin ja myyntiin Sepon päivätyön rinnalla toiminimiyritys alkoi olla myös verotuksellisesti liian raskas. Timlinit arvioivat tilannetta kokonaisuuden kautta ja päättivät panostaa toimintaan ja lähteä rohkeasti yrittämään.

Vuonna 2018 perustettiin osakeyhtiö enduro24 Oy, johon Minna-äiti työllistyi kokopäiväisesti. Seppo jatkoi edelleen sivutoimisena yrittäjänä päivätyönsä ohella.

– Osakeyhtiön perustamisen yhteydessä toiminta muutettiin astetta tavoitteellisemmaksi ja tuntui, että meistä tuli ihan aidosti yrittäjiä.

Vapaa-aika alkoi kuitenkin olla kortilla, ja jo osakeyhtiön perustamisen yhteydessä tuli pohdittavaksi myös vapaa-ajan ja elämän muiden osa-alueiden tasapaino.

”Osakeyhtiön perustamisen yhteydessä toiminta muutettiin astetta tavoitteellisemmaksi”

Yrittäjäparin vaikea päätös

Verkkokauppaa ja yhtiön toimintaa kehitettiin uuden suunnan mukaan, kunnes taas oli aika tehdä valintoja.

– Perheen, vaativan päivätyön ja sivutoimisen yrittäjyyden yhteensovittaminen alkoi olla yhä haastavampaa, Seppo kertoo.

Ajatus molempien päätoimisesta yrittäjyydestä alkoi kypsyä. Tavoitteellinen työ ja suunnitelmallinen kehittäminen kantoi hedelmää. Yritystoiminnassa oli nähtävissä mahdollisuuksia.

Yrittäjäuran kovin haaste oli edessä. Laskelmia, plus- ja miinuslistoja kertyi, pohdittiin, pärjätäänkö ja ovatko riskit hallinnassa. Asiaa pohdittiin useita kertoja ja monelta kantilta. Perheen ja vapaa-ajan, yrityksen ja päätyön kokonaisuus ei ollut enää tasapainossa.  

– Pohdittavaksi tuli myös yritystoiminnasta luopuminen, mutta jo eskari-ikään ehtineestä liiketoiminnasta oli tullut kuin osa perhettä – olimme luoneet yhdessä jotain uutta. Miten me voisimme luopua yhdessä perheenä rakentamastamme yrityksestä, Timlinit pohtivat.

”Tavoitteellinen työ ja suunnitelmallinen kehittäminen kantoi hedelmää.”

Prosessin aikana Sepolle vahvistui ajatus siitä, että päätyön työnantaja pärjää ilman Seppoa, mutta perhe ja perheyritys tarvitsee enemmän läsnäoloani.

– Ajattelin, että vaikka kaikki ei menisikään yrityksessä suunnitelmien mukaan niin perheeni kannalta valinta olisi kuitenkin oikea, Seppo toteaa ja jatkaa.

– Ja kun samaan aikaan kykenimme näkemään mahdollisuuksia ja liiketoiminta voi hyvin, syntyi helmikuussa 2021 iso päätös ja toiminnan muutos. Sen jälkeen yritystä alettiin pyörittää yhdessä päätoimisina yrittäjinä.

Koulutuksesta apua yrittäjyyteen ja tulevaisuuden suunnitelmia

Yrittäjäkoulutuksesta Timlinit saivat erittäin paljon vahvistusta yrittäjyyteen ja moniin yrittämisen eri osa-alueisiin. Mukaan tarttui myös paljon käytännön tietoa yrittämisestä ja liiketoiminnasta. Lisäksi Timlinit saivat vertaistukea ryhmässä opiskelleilta alueen yrittäjiltä.

– Kouluttautuminen kannattaa, koska aina oppii jotain uutta. Kiireisessä hetkessä saat rauhassa miettiä vain sitä asiaa, mitä käydään läpi. Koulutukseen kannattaa valmistautua sekä varata aikaa kalenterista, Seppo ja Minna summaavat.

”Kiireisessä hetkessä saat rauhassa miettiä vain sitä asiaa, mitä käydään läpi.”

Miten tästä eteenpäin, millaisen vinkin antaisit yrittäjille?

Tänään Timlinit näkevät yrityksen ennen kaikkea perheyrityksenä, joka toimii maahantuojana ja verkkokaupan kautta jälleenmyyjänä. Enduromopo- ja moottoripyörämerkkeihin myydään alkuperäisosia tällä hetkellä kahdeksaan eri merkkiin.

– Meillä yritys on todellinen perheyritys, joka on kasvanut perheen mukana. Yritystoiminnan sydän on ollut yhdessä tekemisessä alusta alkaen.

Ja kun kysyimme, mikä on yrittämisessä parasta, saimme selkeän vastauksen:

– Parasta yrittämisessä on vapaus! Vapaus tehdä omalla aikataululla niitä asioita, jotka näkee oman yrityksen kannalta tarpeelliseksi, yrittäjäpari toteaa.

Tavoitteena yrittäjäparilla on jatkaa yritystoimintaa innolla eteenpäin, kehittyä ja kasvaa maltillisesti seuraavien vuosien aikana. Parhaillaan on tekeillä sähköisen liiketoiminnan osalta nykytilan selvitystä sekä kasvupotentiaalin kartoitus. Tämä tehdään yhteistyössä ulkopuolisen asiantuntijayrityksen kanssa.

”Parasta yrittämisessä on vapaus!”

– Vinkkinä yrittäjille voisimme sanoa, että lähtekää liikkeelle pienilläkin jutuilla, muuten ette voi löytää matkalla olevia asioita. Suunnitelkaa pääkohtia, yksityiskohdat kirkastuvat ja oikeat vastaukset löytyvät matkalla.

– Verkkokauppa päivässä ei ole realismia, se vaatii aikaa eikä se ole koskaan valmis. Ensimmäinen vuosi ei kerro totuutta, joten älä lannistu! Kokeile, seuraa tuloksia ja opi onnistumisista ja virheistä.

Lue lisää opinnoista:

Kirjoittaja:

Annemari Vanhaviitakoski

Arkistot