Lotta Vuorikoski.

Lotta Vuorikoski – Merkonomiksi korkeakoulukelpoisuus kiikarissa

Lotta Vuorikosken haaveissa siintää korkeakouluopinnot. Nyt hän on askeleen lähempänä pitkäaikaista unelmaansa suorittamalla liiketoiminnan perustutkinnon Suomen Yrittäjäopistossa.

Matka kohti unelmaa

– Koulutustaustaltani olen IB-lukion käynyt, mutta en saanut IB-diplomaa, joka olisi suomalaiseen ylioppilastodistukseen verrattava. Koska halusin korkeakouluhakukelpoisuuden, päätin lähteä opiskelemaan perustutkintoa, Lotta kertoo ja jatkaa.

– Halusin mahdollisuuden toteuttaa unelmani lääketieteen opinnoista, ja merkonomiopinnot näyttötutkintona kuulosti kaikista järkevimpänä vaihtoehtona taloudellisesti.

Opintojen aikana Lotta työskenteli Prismassa kassamyyjänä, johon merkonomitutkinnon näytöt olikin helppo yhdistää.

Koulutus antoi tietoa, varmuutta ja rohkeutta

Suurimmat haasteet Lotan työssä ovat liittyneet erilaisiin asiakaspalvelutilanteisiin. Esimerkiksi Korona-aika on aiheuttanut asiakkaiden kesken kärjistyviä tilanteita. Muun muassa suositellut turvavälit aiheuttavat kiistoja, joita myyjät pyrkivät parhaansa mukaan ratkomaan.

– Työssäni koulutus antoi rohkeutta puuttua ongelmatilanteisiin, oli kyse sitten Korona-suosituksista tai alkoholilaista. Koulutus myös auttoi ymmärtämään suurta kokonaisuutta ja huomaamaan oman työpanokseni merkityksen kaupan tulokselle, Lotta kertoo.

Kassamyyjän tehtävien lisäksi Lotta tekee vapaaehtoistyötä Turun Seudun Setalla ryhmänohjaajana.

– Markkinoinnin ja sisällöntuotannon ja tapahtumatuotannon kurssit auttoivat vapaaehtoistyössäni antamalla lisää keinoja nollabudjetin markkinointiin ja sisällöntuotantoon, Lotta listaa.

”Näyttötutkinto ei kuormita, kunhan osaa aikatauluttaa omia opintoja”

Merkonomiopintoihin liittyvät kurssit Lotta suoritti joustavina verkko-opintoina. Näytöt suoritettiin omiin työtehtäviin. Tämän opiskelumuodon Lotta koki hyväksi itselleen.

– Näyttötutkinto ei kuormita, kunhan osaa aikatauluttaa omia opintoja ja näyttötutkinto antaa hyvin paljon vapautta opetella itseä kiinnostavia ja itselle hyödyllisiä asioita.

Kysyin vielä Lotalta, kenelle hän suorittelisi merkonomiopintoja. Vastaus oli selkeä.

– Suosittelen merkonomiopintoja näyttötutkintona kaikille kaupanalalla työskenteleville.

Lääketieteestä liiketalouteen

Yllätyksenä Lotta viihtyikin kaupanalalla ja sen opinnoissa niin hyvin, että suunnitellut lääketieteen opinnot vaihtuivatkin lennosta liiketalouden jatko-opintoihin korkeakoulussa.

–  Opintojen aikana tykästyin alaan ja nyt olenkin hakenut opiskelemaan kansainvälistä liiketaloutta.

Lue lisää opinnoista:
Liiketoiminnan perustutkinto, merkonomi kokonaan verkossa

Arkistot