Laura Kortelainen.

Laura Kortelainen – Nuorten yrittäjyyspaja

Käännöksiä, kielentarkistusta ja koiria

Yrittäjyys on Laura Kortelaiselle mieluinen vaihtoehto

Laura Kortelainen on suhteellisen tuore yrittäjä Kokkolasta. Kortelainen perusti yrityksensä syksyllä 2016, ja takana oli haastatteluhetkellä työntäyteiset 9 kuukautta.

Yritystoiminnassa yhdistyy kaksi keskenään varsin erilaista toimialaa: pääasiallinen toiminta, Särmä Communications Oy:n funktionaalinen käännös- ja kielentarkistuspalvelu suomen- ja englanninkielisille teksteille sekä aputoiminimi Koirapalvelu Oikomon alla tehtävä koirien jäsenkorjaus.

–    Molemmat ovat hirmu mielenkiintoisia töitä. Yrittäjyys onneksi mahdollistaa sen, että voin tehdä molempia. Ensimmäiseltä ammatiltani olen kääntäjä. Koirapuolen olen opiskellut myöhemmin töitten ohessa, kertoo Kortelainen.

Koiraharrastuksen parissa Kortelainen on ollut koko ikänsä. Sen kautta ovat koirapalvelut kasvaneet yritystoiminnaksi asti.

Toimialojen erilaisuus virkistää

Jäsenkorjauksen pohjana on koirahierojakoulutus, mutta itse koirien jäsenkorjaajaksi ei ole virallista koulutusta tai tutkintoa. Kortelainen on opiskellut siihen mestari-kisälli-periaatteella.

Laura Kortelainen toimii yrittäjänä Kokkolassa.  Kortelaisen Särmä Communications Oy tarjoaa käännös- ja kielentarkistuspalveluita.

Koiraharrastuksen parissa Kortelainen on ollut koko ikänsä. Sen kautta ovat koirapalvelut kasvaneet yritystoiminnaksi asti.

–    Ajatus lähti kypsymään sen myötä, kun huollatimme omia koiria jäsenkorjaajalla. Mietin, että voisikohan tästä olla toiseksi työksi. Niinhän siitä sitten oli!

Koirien jäsenkorjaaja hoitaa koiria samaan tapaan kuin osteopaatti tai kiropraktikko ihmisiä. Siinä mennään syvemmälle kuin hieronnassa. Jäsenkorjauksessa availlaan lihaskalvoja ja jänteitä ja tarvittaessa korjataan nikamakiertymiä tai muita ongelmia rangan tasolla.

Ei kaikkea yhden kortin varaan

Kortelainen kertoo yrittäjyyden muhineen mielessä jo opiskeluajoista lähtien. Tampereen yliopistolla palkkatöissä vierähti nelisen vuotta, ja sinä aikana kypsyi ajatus koko ajan pidemmälle. Mitä enemmän koirakuvio valtasi alaa, sitä enemmän alkoi yrittäjyys näyttää ainoalta järkevältä vaihtoehdolta.

–    Osittain vaikutti päätökseen sekin, että halusin palata kotikonnuille Kokkolaan.

Pienessä kaupungissa ei kääntäjille leipätöitä ole, joten yrittäjyys oli selvä vaihtoehto.

–    Se oli kuitenkin mieluinen vaihtoehto. En missään tapauksessa kuulu pakkoyrittäjiin, nauraa Kortelainen.

Yrittäjänä hän pystyy tekemään molempia joustavasti niin, ettei ole kiinni kenenkään toisen aikatauluissa. Kortelaisen mukaan yhdistelmä on ollut yllättävän toimiva, vaikka kyseessä ovat niin erityyppiset alat. Hieronta on Kortelaisen mukaan fyysisesti raskasta. Kuusi koiraa päivässä on maksimimäärä.

Pienessä kaupungissa ei kääntäjille leipätöitä ole, joten yrittäjyys oli selvä vaihtoehto.

Laura Kortelainen

–    En ehkä jaksaisi täyspäiväisesti sitä, ainakaan eläkeikään saakka. Luo myös turvaa, kun ei ole kaikki yhden kortin varassa. Alussa etenkin olisi saattanut olla paniikkihetkiä, jos pelkällä käännöstoiminnalla olisi pitänyt pärjätä.

Kääntäminen on luonteeltaan varsin yksinäistä puuhaa. Asiakkaita ei juurikaan näe ja tekstit kulkevat pääasiassa sähköpostitse. Satunnaisesti puhutaan puhelimessa asiakkaiden kanssa. Muuten saa Kortelaisen mukaan aika rauhassa tehdä töitänsä.

–    Koirien mukana sen sijaan tulevat omistajat ja työn sosiaalinen puoli. Nämä tasapainottavat mukavasti toisiaan.

Parasta on asiakkaan ongelman ratkaiseminen

Kortelaisella on koirien osalta kaksi erityyppistä pääasiakaskuntaa: toisaalta on harrastus- ja kisakoirien säännöllinen huolto ja toisaalta hoito koirille, joilla on tietynlaisia ongelmia – ontumista tai muuta vaivaa –  joihin haetaan täsmäratkaisua.

Vastaanotolla käy monenlaisia koiria. Joukossa on agilitykoirien ohella palveluskoiria ja näyttelykoiria, ja pikkuhiljaa myös metsästyskoirien kohdalla on herätty huoltamistarpeeseen. Jonkin verran kotikoiriakin käy. Palkitsevinta Kortelaisesta on se, kun koiran saa kuntoon. Usein asiakkaat kertovat iloista palautetta koiran olon kohentumisesta.

–    En kyllä vaihtaisi tätä mihinkään – mistään hinnasta! Yllättävän vähän on tullut sellaisia mitähän tästä tulee -hetkiä.

Laura Kortelainen

Yrittäjyys on Kortelaiselta tuntunut todella mukavalta.

–    En kyllä vaihtaisi tätä mihinkään – mistään hinnasta! Yllättävän vähän on tullut sellaisia mitähän tästä tulee -hetkiä. Olin kyllä varautunut painiskelemaan niiden kanssa paljon enemmän.

Kortelainen on tällä hetkellä täystyöllistetty, ja tulevaisuuskin näyttää hyvältä.

–    Minulla on sellaista harvinaista luksusta, että vuodeksi eteenpäin on tiedossa pitempiä projekteja.

Käännöstöitä siis riittää, vaikka ei koirapalveluissakaan hiljaista ole. Jäsenkorjaukseen Kortelaisella on kolmen kuukauden jonot, eikä tilanne osoita hiljenemisen merkkejä, päinvastoin.

–    Koirapalvelu tuntuu rullaavan omillaan loistavasti. Hommia saa tehdä niin paljon kuin vain haluaa, summaa Kortelainen.

Kollegaverkosto yksinyrittäjän työyhteisönä

Ainoa huono puoli yrittäjyydessä on Kortelaisen mielestä se, ettei ole säännöllistä työyhteisöä ole toisin kuin oli palkkatöissä. Koirapalveluun Kortelainen ei sitä tosin kaipaakaan, koska siinä ollaan asiakkaiden kanssa kasvokkain tekemisissä.

–    Jos käännöspuolella haluaa jonkun, jonka kanssa pallotella asioita, pitää tuki hakea jostain muualta.

Kortelaisella on kuitenkin varsin paljon kollegaverkostoa jo olemassa. Hänellä on myös kaksi mentoria, joiden kanssa pystyy pohtimaan mahdollisia ongelmakohtia tai miten joitakin asioita kannattaisi ratkaista. Mentorit ovat pääkaupunkiseudulla, joten pääsääntöisesti tapaamiset ovat Skypessä ja kasvokkaiset tapaamiset satunnaisia. Muutaman luottokollegan kanssa Kortelainen pystyy käymään läpi asioita, koska nämä tietävät, mitä on meneillään muutenkin. Se on hänen mielestään tärkeää, koska on aivan eri asia puhua asiassa kiinni olevalle ihmiselle kuin kavereille tai perheenjäsenille.

–    Kun töitäkin on nyt yhtäkkiä aika runsaasti, joutuu pohtimaan aika paljon sitä, mitä haluaa eniten tehdä ja mihin kannattaa keskittyä.

Yritystoimintaa kehittämällä uutta kohti

Uudeksi yrittäjäksi Kortelainen on käyttänyt paljon aikaa sen miettimiseen, miten viedä yritystoimintaa eteenpäin. Erityisesti näin on käännöstöiden osalta, Oikomo sen sijaan pyörii paljolti omalla painollaan. Eniten mietittävää on siinä, miten työajat kannattaisi rytmittää järkevimmin.

Yrittäjyydessä Kortelaisen mukaan on hienoa vapaus. Ratkaisut voi tehdä sillä tavalla kuin itse haluaa. Työajoistaan ja töiden rytmityksestä voi päättää itse.  Esimerkiksi koiran kanssa voi tehdä tunnin lenkin metsässä, niin ajatus kirkastuu. Arkisin Kortelaisen työpäivät ovat usein melko pitkiä, koska koiratyöt ovat iltapainotteisia.

–    Siitä olen ollut aika tarkka, että viikonloppuisin en tee töitä. Koen, että työn ja vapaa-ajan erottaminen on tärkeää, kun tekee kotona töitä. Selkeä työpäivä ja rajojen vetäminen helpottavat myös harrastamista, kavereiden tapaamista ja sosiaalista elämää huomattavasti.

–    Siitä olen ollut aika tarkka, että viikonloppuisin en tee töitä. Koen, että työn ja vapaa-ajan erottaminen on tärkeää, kun tekee kotona töitä.

Laura Kortelainen

Verkostot ja suositukset avainasemassa

Asiakkaita Kortelaisella on riittänyt. Käännöstöiden asiakkaat ovat ympäri Suomea. Paljon heitä on pääkaupunkiseudulla ja Tampereen seudulla osittain vanhojen työkontaktien kautta.

Laura Kortelainen.

Hän kertoo olevansa siinä onnellisessa asemassa, että hänellä on monia todella hyviä asiakkaita. Kortelainen ei tee töitä käännöstoimistoille ollenkaan, mikä on aika harvinaista alalla.

Alussa oli muutamia töitä parille toimistolle, mutta ne ovat nyt jääneet pois. Asiakkaiden kautta tulee myös toisia asiakkaita – välillä jopa koirapuolelta tulee asiakkaita käännöspuolelle.

Oikomon asiakaskunta on paikallisempaa, koiria kun ei sähköpostitse voi lähetellä. Vakituinen asiakaskunta on parin tunnin ajomatkan säteellä. Asiakkaita on paljon Kokkolasta mutta myös lähialueilta Seinäjoelta, Vaasasta ja Oulusta sekä joitakin myös satunnaisesti kauempaa.

–    Koirapuolella minulla oli aika paljon asiakkaita jo valmiina yritystä perustettaessa. Toiminta lähti todella nopeasti liikkeelle. Ensimmäisen kuukauden jälkeen oli kalenteri ihan täynnä, kertaa Kortelainen yritystoiminnan alkua.

Kalenteri täyttyy ilman maksullista markkinointia

Koirien jäsenkorjaajia ei istu joka oksalla, mikä selittää osaltaan asiakkaiden määrän. Kysyntää oli, ja tieto kulkee harrastuksen piirissä hyvin ja suositusten kautta tulee uusia asiakkaita.

–    Koirapuolta en ole markkinoinut ollenkaan. Ilmoitin vain, että nyt teen tätä, ja sitten tuli asiakkaita. Moni ulkopuolinen on ollut yllättynyt asiakkaiden runsaudesta. Oli helppoa aloittaa yrittäjyys, kun tiesi, että koiratöitä riittää, jos käännöspuolella on hiljaisempaa.

Koirien jäsenkorjaustoiminnan aloittaminen ei vaatinut isoja investointeja. Aluksi Kortelainen toimi paikallisen koirakoulun tiloissa. Nyt kun hän toimii omissa tiloissa, oli ainoastaan ostettava joitakin kalusteita. Moni koirahieroja tai jäsenkorjaaja toimii kotoa käsin.

Oli helppoa aloittaa yrittäjyys, kun tiesi, että koiratöitä riittää, jos käännöspuolella on hiljaisempaa.

Laura Kortelainen

Käännöstöitä Kortelainen tekee kotitoimistolta käsin, vaikka harkitsikin ensin yhteisöllistä työtilaa. Koiratöiden vuoksi nykyinen järjestely on kuitenkin kätevämpi, kun kulkemiseen ei mene niin paljon aikaa. Jos tarvitsee ajatusten nollausta, voi kesken päivän lähteä käymään lenkillä koiran kanssa.

–    Sillä tavoin saa kätevästi katkaistua pitkän työpäivän. Koiratyö tuo muutenkin vaihtelua yksinäisempään käännöstyöhön. Sen ansiosta on aina joku, jonka kanssa puhua.

Brändi esiin pitkäjänteisellä työllä

Käännösasiakkaiden löytämiseksi Kortelainen on joutunut tekemään enemmän töitä. Niitäkin on tosin verkostojen kautta ruvennut tulemaan kiihtyvällä tahdilla.

Kortelaiselle itselleen sisältömarkkinointi on luonteva markkinointimuoto. Hän kertoo satsaavansa melko paljon sen tekemiseen ja pitkäjänteiseen brändin rakentamiseen.

–    Olin valmistautunut tekemään töitä sen eteen paljon pitempäänkin. Olen sattunut olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan, mennyt juttelemaan ja tarttunut tilaisuuksiin.

Maksullista markkinointia Kortelainen ei ole tehnyt juuri ollenkaan. Niin työt kuin yhteistyökumppanit ja asiakkaatkin ovat tulleet puhtaasti verkostojen ja suositusten kautta. Kortelaiselle itselleen sisältömarkkinointi on luonteva markkinointimuoto.

Kortelainen tuottaa asiakkaille suunnattua sisältöä blogiin, esimerkiksi vinkkejä tieteelliseen kirjoittamiseen, lukusanojen käyttöön englanninkielisessä tekstissä ja vieraskielisten nimien taivuttamiseen suomenkielisessä tekstissä. Hän kertoo satsaavansa melko paljon sen tekemiseen ja pitkäjänteiseen brändin rakentamiseen. Se on myös itselle mieluista työtä.

–    Pyrkimyksenä on, että asiakkaat haluaisivat ostaa nimenomaan minulta. Silloin kysyttäisiin, että milloin ehdit tehdä tämän, eikä niin päin, että deadline on tuossa. Silloin on kääntäjän paikkakin projektissa jo hyvissä ajoin mietitty.

Asiakkaan tarve ja tyytyväisyys etusijalla

Kortelaisen valtti Särmä Communications Oy:n palveluissa on mutkaton yhteistyö asiakkaan kanssa ja toimivat tekstit. Siihen kuuluvat asiakkaan tarpeen tunnistaminen ja taito tehdä sellaista tekstiä, jota asiakas tarvitsee. Selkeä tarjous ja helppo ostoprosessi madaltavat myös asioimiskynnystä.

–    Tarvittaessa jutellaan asiakkaan kanssa siitä, mitä hän haluaa ja mitä ongelmia tekstien kanssa on ollut, että päästään kaikkia tyydyttävään lopputulokseen.

Haluan palvella asiakasta loppuun saakka.

Laura Kortelainen

Särmä Communications Oy:llä kääntämiseen ja kielentarkistukseen kuuluu aina kommenttikierros valmiin tekstin toimittamisen jälkeen. Kirjoittajalla tai asiakkaalla on mahdollisuus kysyä, kommentoida tai pyytää muutoksia, jotka katsotaan läpi yhdessä.

–    Tähän asiakkaat ovat olleet todella tyytyväisiä. Haluan palvella asiakasta loppuun saakka.

Hyvä työ puhuu puolestaan, ja suositukset auttavat. Isojen käännösprojektien yhteydessä usein tehdään koekäännökset ja tavataan asiakas, koska asiakas haluaa varmistua tuloksen lopputuloksesta. Laadukkaan käännöstyön ja toimivan tekstin tekeminen ei tapahdu hätiköimällä.

–    Tietenkin asiakas haluaa tietää, että tekijä osaa hoitaa homman. Hän maksaa siitä, eikä laadukas lopputulos ole halpaa työtä.

Käytännön vinkkejä yrittäjyyskurssin kautta

Nuorten yrittäjyyspajaa Kortelainen pitää hyvänä lähtöstarttina yrittäjyyteen. Paja sattui alkamaan sopivaan aikaan, kun Kortelaisen yrityksen perustamisajatukset olivat tulleet toteutusvaiheeseen.

–    Joka tapauksessa olisin perustanut yrityksen niihin aikoihin, ilman pajaakin. Paja tuli kuitenkin hyvään saumaan, koska alkoi olla ajankohtaista hakea starttirahaa. Hain ilman muuta mukaan.

Nuorten yrittäjyyspajassa Kortelainen laittoi liiketoimintasuunnitelman ja laskelmat kerralla kuntoon.

Pajassa tuli tehtyä liiketoimintasuunnitelma ja kaikki laskelmat ajan kanssa kuntoon kerralla.  Se helpotti käytännön puolta yrityksen perustamisessa.

–    Olin toki aika paljon jo ottanut selvää itsekin, ja minulla on paljon kääntäjäkollegoita, jotka ovat yrittäjiä. Yrittäjyys ei siis ollut vierasta, mutta ihan käytännön vinkkejä pajasta sai hyvin.

Yrittäjyyspajaa Kortelainen suosittelee sellaiselle, joka on pohtinut yrityksen perustamista. Pajassa ajatuksia voi kaikessa rauhassa pureksia muiden kanssa.

Yrityksen aloittaminen helpottuu, kun on jokin pohja, eikä tarvitse ihan niin paljon itse miettiä ja hakea tietoa. Jos yrittäjyyttä miettivällä on jo hyvä liikeidea, suosittelee Kortelainen ehdottomasti lähtemään mukaan pajaan.

Pajassa tuli tehtyä liiketoimintasuunnitelma ja kaikki laskelmat ajan kanssa kuntoon kerralla.  Se helpotti käytännön puolta yrityksen perustamisessa.

–    Ja Nypissä tulee liikeideakin testattua. Siellä kuulee muiden kommentteja ja saa laskelmat tehtyä sekä katsottua, että elääkö sillä. Sehän se olennaisinta on.

Tulevaan Kortelainen katsoo tyytyväisenä. Töitä riittää. Yrityksen kehittämiselle olisi hänen mielestään kuitenkin hyvä ottaa aikaa, sillä töiden keskeltä pysähtyminen ja uusien kuvioiden miettiminen kannattaa. Kesällä on tuoreen yrittäjänkin aika hengähtää. Lomaakin on tiedossa, sillä yrittäjänä omat työt voi aikatauluttaa niin kuin haluaa.

Katso Lauran tarina videolta.

Huomaathan, että videossa ei ole tekstitystä.

Arkistot