Johanna Pukari.

Johanna Pukari – Talous- ja henkilöstöhallinnon erikoisammattitutkinto

HR-asiantuntija Johanna Pukari innostui verkko-opinnoista

Talous- ja henkilöstöhallinnon erikoisammattitutkinto vuodessa valmiiksi

HR-asiantuntijan tehtävissä Alkon pääkonttorilla Helsingissä työskentelevä Johanna Pukari etsi keväällä 2017 nykyisiin tehtäviinsä sopivampaa tutkintoa netistä. Vastaan tuli Suomen Yrittäjäopiston Talous- ja henkilöstöhallinnon erikoisammattitutkinto verkossa. Pukari otti yhteyttä, ja verkko-opinnot käynnistyivät.

Joustavuus verkko-opintojen etu

Verkko-opiskelu sopi Pukarille mainiosti, sillä se ei edellyttänyt liikkumista tai pakollista paikalla olemista. Opinnot sai soviteltua joustavasti työn ja muun elämän oheen. Kaikki hoitui verkon välityksellä hakeutumisesta näyttöjen suorittamiseen saakka. Vuodessa Pukarin taskussa oli uusi tutkinto henkilöstöhallinnosta.

Yritystoiminnan kouluttaja Kirsi Övermark kertoo, että verkkokoulutus on opiskelijoiden suosiossa. Opiskelijoita hakeutuu siihen ympäri Suomen. Tavallisesti ryhmässä on 15-20 opiskelijaa, ja he ovat asiantuntijatehtävissä toimivia, esimerkiksi henkilöstö- tai talouspäälliköitä erilaisista yrityksistä. Osaaminen on hankittu työelämässä, ja opinnoilla sitä syvennetään.

– Opiskelijat valitsevat omien työtehtäviensä mukaan joko taloushallinnon tai henkilöstöhallinnon osion, mutta opiskelevat samassa ryhmässä, kertoo Övermark.

Suunnitelmallisuus on A ja O

Opintojen alussa jokaiselle tehdään henkilökohtainen opintosuunnitelma, johon opiskelija valitsee verkkokursseja ja koostaa näin itselleen sopivan kokonaisuuden.

– Valittavana on itsenäisesti suoritettavia verkkokursseja ja vuorovaikutteisia verkkoluentoja sisältäviä kursseja. Kolmen tunnin mittaisia verkkoluentoja on noin kerran kuussa. Siinä mahdollisuuksien mukaan vaihdetaan myös mielipiteitä ja osaamista ja pyritään saamaan keskustelua aikaiseksi, kertoo Övermark.

Pukarin mielestä luentojen aiheet mielenkiintoisia, ja hän kiittelee oman ryhmänsä aktiivisuutta keskusteluissa.

– Virtuaaliluennoilla keskustelut ovat erilaisia kuin livetilanteessa, mutta keskustelua sielläkin syntyy. Tapa sopii hyvin työn oheen, sanoo Pukari

Opintojen alussa Pukari laati Övermarkin kanssa henkilökohtaisen suunnitelman opintojen etenemisestä. Omaan kalenteriinsa Pukari varasi aikaa opiskelulle sopivan kokoisina paloina, pari tuntia joka arki-illalle.

– Alussa mietin, onko tahti liian tiukka. Onnistumisen A ja O on aikatauluttaminen ja siinä pysyminen. Opiskelin iltaisin ja viikonloppuisin sekä loma-aikoina. Joululomalla oli ihanaa Lapissa takkatulen loimotuksessa tehdä opintoja, kertoo Pukari.

Työnantajalle hyötyä opinnoista

Tutkinnon näytöt ja kehittämistehtävätkin hän pystyi tekemään omalla työpaikallaan. Opintoihin liittyneen kehittämistehtävänsä hän teki uuden rekrytointi- ja perehdyttämisjärjestelmän käyttöönotosta. Opinnot osuivat juuri oikeaan saumaan. Kun järjestelmä oli tulossa, Pukari pyysi päästä projektiin mukaan, jotta voisi suorittaa siinä samalla opintoja.

– Olin silloin vielä rekrytointitehtävissä, ja järjestelmä oli päivittäinen työkaluni. Se tuli nopeasti tutuksi, kun perehdyin järjestelmään vapaa-ajallakin. Se oli todella hyödyllistä työnantajallekin, kun olin aina vapaaehtoisena tarjoutumassa tekemään kaikkea projektissa, naurahtaa Pukari.

Hyvät käytännöt jakoon

Pukarille opinnot ovat antaneet uutta näkökulmaa työhön ja nykyisiin tehtäviin. Hänen mukaansa toisten yritysten toimintamallien kuuleminen ja niistä oppiminen oli erittäin hedelmällistä.

– Mukana oli niin erilaisia yrityksiä, isoja ja pieniä. Niissä tehdään asiat eri tavoilla, ja niistä oli hyödyllistä kuulla. Pystyin itsekin antamaan vinkkejä ison yrityksen näkökulmasta, kertoo Pukari.

Opinnot Suomen Yrittäjäopistolla ovat innoittaneet Pukaria jatkamaan opiskelua eteenpäin.

Mielessä on ylemmän ammattikorkeakoulu-tutkinnon suorittaminen. Hakupaperit tradenomin tutkintoon ovat jo lähteneet yhteishaussa menemään. Välillä on kuitenkin mukava antautua työn imuun ja nauttia lomasta ilman opintoja.

Arkistot