Vuokko Kraatari kysyy SYOblogissa: oletko mielesihyvittäjä.

Oletko mielesihyvittäjä?

Olipa kerran maatilayrittäjä, jolla oli kaikki hyvin. 

Pihassa oli uuden karheat koneet, navetassa huippukarja, pankkitilillä rahaa ja perheasiat kunnossa. Hänellä oli aikaa toimia luottamustehtävissä, hoitaa kuntoaan ja olla perheen kanssa. Lomallekin pois kotoaan hän pääsi pari kertaa vuodessa. Maatilayrittäjällä oli siis asiat mallillaan.

Tässä vaiheessa, sinä hyvä lukija, varmaan aloit vertaamaan itseäsi tähän esimerkin maatilayrittäjään. Löysit ehkä eroavaisuuksia. Tilillä ei aina ole rahaa, koneet ovat välillä rikki, ei jaksaisi hoitaa itseään ja aina on kiire. Lehmäkin kuoli poikimisen jälkeen, etkä tänäänkään ehtinyt auttaa lapsia läksyjen teossa. Lomat ovat jääneet välistä tai ei ainakaan minnekään ole päästy lähtemään.

Meillä on tapana löytää ne asiat, jotka ovat huonosti tai mitkä ovat menneet pieleen. Ne asiat jäävät sitten vellomaan mieleen ja pulpahtavat esiin silloin kun ei ole tarve, yleensä klo 02.15 yöllä aivan yllättäen ja pyytämättä. Siinä meneekin sitten aamuyön tunnit pyörien ja murehtien asioita. Murheet ja epäonnistumiset kuuluvat elämään, mutta miten niitä saisi tietoisesti lievitettyä?

Yksi keino voisi olla se, että listaa ne asiat, jotka ovat hyvin. Mietitäänpä, että mitkä asiat meillä suomalaisilla maatilayrittäjillä on ihan hyvin? Minulle tulee heti monta asiaa mieleen.

Ensimmäisenä tulee mieleen, että meillä huolehditaan eläimistä hyvin. Jo eläinsuojelulaki määrittää tason eläinten hoidolle, mutta maatilayrittäjät tekevät paljon sen yli. Monien tilallisten jutuista kuulee aidon huolenpidon ja eläimistä välittämisen. ”Kyllähän niiden karvajalkojen puolesta monia itkujakin pitää välillä tirauttaa.”

Toisena asiana tulee mieleen se, että yhä useampi maatilayrittäjä huolehtii itsestään entistä paremmin. On herätty huomaamaan oman hyvinvoinnin tärkeys. Moni jakaa esimerkiksi somessa omia tapojaan hoitaa kuntoaan tai virkistäytyä. Hyvinvointia hoidetaan jopa töiden lomassa äänikirjoja tai musiikkia kuunnellen. Moni puhuu kollegansa kanssa, vaikka lypsyllä ollessaan tai traktorilla ajaessaan.

Mietitäänpä, että mitkä asiat meillä suomalaisilla maatilayrittäjillä on ihan hyvin? Minulle tulee heti monta asiaa mieleen.

Kolmas hyvä juttu on tilojen välillä vallitseva hyvä yhteishenki. Toiselle annetaan apua ja sitä apua saadaan myös itse. Varsinkin vertaistuen saaminen on erittäin tärkeää, se keventää henkistä taakkaa ja auttaa jaksamaan.

Löytyisikö näistä ilonaiheita myös sinulle? Jos nämä eivät vielä vakuuttaneet sinua, kannustan tekemään oman listauksen siitä, missä sinä olet erityisen hyvä. Se voi olla vaikka seuraava: ”minä olen hyvä ruuanlaittaja ja innokas siivooja. Olen hyvä maksamaan laskuja ja huolehtimaan tilaukset ajallaan. Jaksoin tänäkin päivänä huolehtia itsestäni ja ottaa nokoset.”

Kannattaa unohtaa vertailu muihin ja keskittyä asioihin, jotka sinulla ovat jo hyvin. Toivotan kaikille jaksamista ja hyviä asioita tulevaan kiireiseen kevääseen ja kesään!


Vuokko Kraatari
vuokko.kraatari(a)syo.fi

Kirjoittaja on yritystoiminnan kouluttaja agritiimin koulutuksissa.

Yritystoiminnan kouluttaja Vuokko Kraatari

Arkistot