Oletko miettinyt, mikä sinua motivoi? Minkälaisissa tilanteissa saavutat niin kutsutun flow-tilan, löydät luovia ratkaisuja ja jaksat puurtaa, vaikka onnistumisen tiellä olisi läjäpäin esteitä? Löydätkö motivaation selkeistä tavoitteista? 

Latinankielisestä sana ”motivus” tarkoittaa liikkeelle panevaa ja liikkeellä pitävää voimaa. Joskus tarvitsemme hieman (tai enemmän) potkua persuuksiin, toisinaan taas rupeamme heti tuumasta toimeen sen kummemmin asiaa miettimättä. Karsinoiden tyhjääminen, hukkakaurojen kerääminen, koneiden huoltotoimet, kirjanpito, tunnuslukujen seuranta ovat osalle motivoivia asioita, osalle ei.

Kuuntele blogi podcastina
klikkaamalla kuulokkeita.

Onko järjestys sinulle työpäivässäsi hyvin tärkeää vai otatko enemmän ja vapaammin vastaan sen, mitä päivä tuo tullessaan? Häipyykö motivaatio nurkan taakse kiireessä tai kun työ ei ole sinulle mielekästä? 

Aseta tavoitteita 

Työn kiinnostavuus, mielekkyys ja haastavuus, oman tarpeellisuuden kokemus, itselle tärkeä asia ja halu oppia uutta ovat esimerkkejä tekijöistä, jotka vaikuttavat omaan sisäiseen motivaatioon. Monet arjen työt ovat sellaisia, että ne nyt vain pitää tehdä ja siksi motivaatio voi välillä olla hukassa.

Selkeä tavoite yleensä motivoi tekemään niitä ikävämpiäkin, ei-niin-huvittavia hommia. Tavoitteen asettamisella on siis myös motivoiva merkitys sen lisäksi, että se antaa suunnan koko yrityksen toiminnalle. 

Usein motivoivat tekijät liittyvät alussa luetelluihin asioihin. Monelle yksi tärkeimmistä motivaattoreista on kuitenkin raha. Oman vapaa-ajan myymisestä eli omasta työstä pitää saada palkkaa. Maatilayritystäkään ei ylläpidetä vain huvin vuoksi, vaan tavoitteena on turvata oman tai perheen toimeentulo ja hyvinvointi. Lottoaminen tuo jännitystä, mutta motivoiva tekijä siinä on mahdollinen rahavoitto.  
 

Välillä pienikin asia riittää ja palkitsee 

Motivoiva asia voi olla pieni: kiitos hyvin tehdystä työstä tai keitetyt kakkukahvit tietyn tankkimaitomäärä ylittyessä, rehunteon päättyessä tai kun juhlitaan harjoittelijan synttäreitä. Hyvä mieli ja saavutusten huomioiminen motivoi. Myös isot tavoitteet motivoivat, vaikka uuden vasikkalan tai konehallin rakentaminen, sekä itsensä kehittäminen opiskelun avulla. Silloin vaaditaan myös hyvää suunnittelua ja aikatauluttamista, ettei motivaatio huku muiden töiden alle.

Toisaalta, kun asia on itselle riittävän mielenkiintoinen ja tärkeä, niin kyllä se motivaatio siihen löytyy. Ja vaikka se välillä tuntuu roikkuvan vain ohuessa langassa, niin onnistuminen ja välietappien saavuttaminen antaa taas potkua eteenpäin menemiseen.

Motivaatio tekemistä kohtaan täytyy löytyä omasta itsestä. Jos joku muu käskee sinua tekemään jotain, on aika todennäköistä, että motivaation tuli palaa hetken, hiipuu ja lopulta sammuu.  

Tee lista asioista, jotka sinua motivoivat

Asian suuruudella ei ole väliä, pääasia on, että se on sinulle tärkeä. Motivaatio määrää sen mitä teet. Näin se loppujen lopuksi vaan on. 

Parker Robinson totesi: ”Motivaatio on sitä, että unelmien ylle vedetään työhaalarit.” Millaiset haalarit sinä haluat aamulla vetää yllesi? 
 
Motivaatiorikasta aikaa! 


Minna Rintamäki
yritystoiminnan kouluttaja, SYOagri
minna.rintamaki(a)syo.fi

Minna Rintamäki.

Arkistot