Yritystoiminnan kouluttaja Minna Rintamäki kirjoittaa SYOblogissa.

Mikä minusta tulee isona?

Tämä kysymys tulee mieleen varmaan jokaiselle jossain elämän vaiheessa, varsinkin kun kaikki tuntuu menevän päin puuta tai haluaa vaihtoehtoja arkeen.

Niin myös Sarille, joka lähti Maatilan johtamiskoulutuksesta hakemaan vahvistusta talousosaamiseensa sekä miettimään tulevaisuuden vaihtoehtojaan maatilan suhteen.

Varmuutta omiin päätöksiin laskelmien kautta

Päätös nautojen loppukasvatuksen lopettamisesta oli jo tehty, mutta jatko sen jälkeen oli avoin. Toki eri vaihtoehtoja oli mietitty. Koulutuksen aikana Sari teki suunnitelmat ja laskelmat tuplasti, joilla haettiin tulevaisuuden suuntaa emolehmätilana tai kasvinviljelytilana. Hän sai näin tietoa eri ratkaisujen taloudellisista vaikutuksista, ja siitä, mitä ne konkreettisesti arjessa tarkoittaisivat.

Sari halusi vielä syventää osaamistaan ja taitojaan talouslaskelmien osalta ja päätti jatkaa opintoja Maatilan talousjohtaja -koulutukseen. Siellä hän pääsi keskittymään talouden ja tuotannon yhteensovittamiseen syvemmin. ”Kaikki vaikuttaa kaikkeen” olikin helppo todeta sen jälkeen.

– Koulutukset toimivat hyvin, kun ne tehdään itselle, eikä millekään esimerkkitilalle. Asiat selkiytyivät, kun piti itse kaivaa luvut verolomakkeelta, Sari toteaa.

Näiden oppien myötä hän myös pystyi päivittämään aiemmin hankkimaansa tietotaitoa. Usein maatilayrittäjät tulevatkin koulutuksiin hakemaan uusia näkökulmia ja ratkaisuja omaan tekemiseen: Siis varmuutta omiin päätöksiin!

”Usein maatilayrittäjät tulevatkin koulutuksiin hakemaan uusia näkökulmia ja ratkaisuja omaan tekemiseen: Siis varmuutta omiin päätöksiin!”

Ratkaisu synnytti lisää mahdollisuuksia

Mikä oli lopputulos? Tuotantosuunta tulee muuttumaan erikoiskasvien viljelytilaksi, joka mahdollistaa samalla myös muita elämisen ja toimeentulon vaihtoehtoja.

Juuri aloitettu tilan ulkopuolinen työ on nyt tuonut Sarille myös uuden koulutustarpeen. Seuraavaksi hän aikoo kehittää omaa osaamistaan Maatilan yritysneuvojakoulutuksen kautta.

Mikä sinusta tulee isona?

Mikään ei ole niin varmaa kuin muutos, sillä maailma ja toimintaympäristömme muuttuvat koko ajan. Omaa osaamista on kehitettävä – tai ainakin päivitettävä – jatkuvasti, jos haluamme pysyä muutoksen mukana. Siksi on tärkeää pystyä havaitsemaan omia ja tilansa kehittymiskohteita ja arvioitava, millaista tietoa ja taitoa itse tarvitsee työssään nyt ja tulevaisuudessa.

Välillä siis kannattaa pysähtyä miettimään: Mikä minusta tulee isona?


Minna Rintamäki
yritystoiminnan kouluttaja
minna.rintamaki(a)syo.fi

Katso kaikki maatilayrittäjien ja maatilojen sidosryhmien koulutukset www.syoagri.fi

Minna Rintamäki.

Arkistot