SYOblogi: Maatilayrittäjän tärkeät määräajat. Vuokko Kraatari, yritystoiminnan kouluttaja.

Maatilayrittäjän tärkeät määräajat

Maatilayrittäjän vuodenkiertoa rytmittävät paitsi kasvukauden työt myös erilaiset vaatimukset viimeisistä palautuspäivistä.

On muistettava palauttaa veroilmoitus sekä alv-ilmoitus, muistettava ilmoittaa eläinmäärät, tehtävä tukihakemus ja tuotantotarvikehankinnat oikeaan aikaan. Puhumattakaan oikea-aikaisista toimenpiteistä tuotannossa.

Syksyllä on kaiken tohinan keskellä myös ympäristökorvauksen syysilmoitusten tekeminen ja valmistautuminen talveen. Eläinlääkärin terveydenhuoltokäynti pitäisi muistaa varata sekä tilata sorkkahoitaja säännöllisesti.

Eräs isäntä totesikin sarkastisesti, että ”on hyvä, että viimetinka on keksitty, muuten jäisi moni asia tekemättä”.

 

Pakolliset muistettavat ja raha

Edellä mainitut ovat vain osa maatilayrittäjän vuoden aikana tapahtuvista ”pakollisista” muistettavista asioista. Osa näistä määräajoista on toisten esimerkiksi hallinnon tiloille antamia. Toiset määräajoista muodostuu tilan oman tuotannon mukaan.

Vuosittain muistettavat viimeiset palautuspäivät saattavat siis vaihdella tiloittain. Kannustimena näiden tekemiseen oikeaan aikaan on raha.

Jos myöhästyt, on seurauksena sanktioita tai tukisummat pienenevät.

 

Tasapainoinen talous kannustimena suunnitteluun ja seurantaan

Mikä sitten kannustaisi maatilayrittäjää tekemään niitä ”vähemmän pakollisia” suunnittelutehtäviä ja -laskelmia? Niiden tekemisestä, kun kukaan ei maksa mitään. Yleensä maksajana niissä on yrittäjä itse.

Näille suunnittelutöille ei kukaan aseta myöskään takarajaa. Ne tulee tehtyä, jos tulee.

Taloutta pitäisi seurata pitkin vuotta ilman kenenkään asettamaa deadlinea ja hyvinvoinnista tulisi huolehtia säännöllisesti ihan itse.

Eikö tasapainoinen talous, asioiden sujuminen suunnitellusti ja ihmisten hyvinvointi olisi niitä parhaita kannustimia talouden suunnitteluun ja seurantaan?

Syystöiden helpotuttua on sopiva kohta miettiä, että miten meni. Toteutuivatko suunnitelmat, jotka oli tälle vuotta asetettu? Vai oliko koko vuosi vain selviämistaistelua päivästä toiseen?

Samalla pitää myös miettiä halutaanko seuraavan vuoden olevan samanlainen. Jos vastaus on ei, pitää toimintaa muuttaa.

 

Keskity olennaiseen

Jos töitä ja tekemistä oli liikaa, on toimintatapoja muutettava ja keskityttävä olennaiseen. Pitää tietää mistä tulot muodostuvat ja mihin rahat menevät. Kun oppii näkemää tuotannon ja talouden yhteyden, löytää olennaisen.

Seuraavan vuoden budjetointi loppuvuodesta tuo varmuuden suunnitelmien toteuttamiselle ja mielenrauhaa tekemiseen. Lisätään tämä tehtävien asioiden listalle.

 

Suunnitelmallisuutta omaan toimintaasi voit hankkia koulutuksen kautta. Katso lisää www.syoagri.fi.

 

 

 

 

 

 

Vuokko Kraatari
yritystoiminnan kouluttaja
vuokko.kraatari(a)syo.fi

 

Kun oppii näkemää tuotannon ja talouden yhteyden, löytää olennaisen.

 

 

Arkistot