Mikko Lääveri SYOagrin blogissa.

Lepäämättä liitää

Maatilan pito niin kuin muukin yritystoiminta sisältää lukemattomia asioita, joista pitää huolehtia tänään, tällä viikolla, tänä vuonna. Päivät täyttyvät akuuteista asioista, jotka vievät toimintaa eteenpäin pienin askelin.

Kaikenlaisen hälinän keskellä oman yritystoiminnan ja oman elämän pohtiminen voisi olla toisinaan terveellistä.

Kuulokkeiden kuvake.
Kuuntele blogi podcastina, klikkaa kuulokkeita

Satuin kuulemaan radiosta pätkän Juha Vainion vanhaa iskelmää, Albatrossia. Tuttu, kepeän melodian joukossa laulettu lyriikka osui jostakin syystä tällä kertaa erityisesti kohdalleen.

Laulun säkeet kertovat siis kahdesta kaveruksesta, joista toinen lähti merille ja toinen, laulun kertoja jäi maihin, vaikka unelmoi hänkin lähtemisestä. Tarinassa merimies elää oman näköisensä elämän maailmaa kiertäen, ja maihin jäänyt kaveri viettää opiskelujensa jälkeen virkamiehen elämää.

Tarinan vaikuttavuus tulee lopussa, kun jo entinen kunnan virkamies istuu aamuun asti rannalla ja katselee taivaalle. Hän näkee lähelleen kaartavassa naurulokissa oman sielunsa ja miettii, ettei pelkillä unelmilla ole kovin pitkälle päässyt. Ulapan yllä lentävä albatrossi muistuttaa häntä kipeästi siitä, että vanhan ystävän elämä kului paitsi unelmoidessa myös omia unelmiaan toteuttaessa.

Tarinan opetus löytynee ratkaisujen tekemisessä, toteutukseen ryhtymisessä ja siinä, että malttaisimme kaikkien arkisten askareiden välissä joskus pysähtyä miettimään, mikä on meille oikeasti tärkeätä.

Oma yritystoiminta on yksi elämänalue, joka täyttää helposti mielen ja ajan, mutta on kuitenkin vain osa jokaisen yrittäjän elämänkaarta. Voiko oman yritystoiminnan kehittämisen kautta lähteä toteuttamaan niitä unelmia, jotka kattavat koko elämän? Miltähän tämä yritystoiminta näyttäisi kymmenen vuoden päästä, jos lähtisin ponnistelemaan kohti tuota visiota, pohjantähteä?

Kun tavoite on asetettu, on luontevaa lähteä hahmottelemaan niitä portaita, joita pitkin kiivetään. Hei, minullahan on strategia!

Oman tekemisen tavoitteellisuus säilyy ja strategian muutokset on helppo tehdä, kun tiedetään, minne ollaan menossa. Yhtä lailla koko elämän suunta määräytyy tavoitteiden mukaan, vaikka yksityiskohtien suunnittelu voikin osoittautua hankalaksi.

Minut pysäytti ajattelemaan tänään tuo Albatrossi. Mikä sinut pysäyttää?

”Albatrossi, joka lepäämättä liitää; se sinun sielusi on juuri kukaties; kerran lailla sen saan vapaana myös kiitää; jos teen työni kuten vanha merimies; jos teen työni kuten vanha merimies”.

Mikko Lääveri.

Mikko Lääveri

yritystoiminnan kouluttaja

mikko.laaveri(a)syo.fi

Tutustu Agrin koulutuksiin

Arkistot