Sarita Kotala kirjoittaa SYOblogissa työskentelystään Suomen Yrittäjäopistolla.

Koulutusassistenttina Suomen Yrittäjäopistolla – lankojen koossa pitämistä ja muutoksen kesyttämistä

Olen työskennellyt Suomen Yrittäjäopistolla yli kymmenen vuotta. Työtehtäväni, nimikkeeni sekä erilaiset ohjelmat ovat tässä ajassa hieman muuttuneet, mutta työssäni päivittäin käyttämäni ohjelmat, yrittäjä- ja palveluhenkisyys, joustavuus ja asioiden eteneminen ajallaan ovat säilyneet muuttumattomina vuodesta toiseen. Sen vuoksi tämä on työtä, mitä haluan tehdä.

Ei pelkkää wordin pyörittämistä, vaan laajaa lankojen käsissä pitämistä

Mitä työ sitten pitää sisällään?

Koulutusassistentin työ ei ole enää pelkkää wordin tai excelin pyöritystä, vaan eri järjestelmien hallinnointia ja tietojen ylläpitämistä. Koulutusassistentti pitää niin sanotusti langat käsissä muun muassa satojen opiskelijoiden tietojen ja todistusten osalta.

Työhön kuuluu myös asiakaspalvelua, raporttien kokoamista ja tarkistamista, suunnittelua, arkistointia sekä erilaisiin palavereihin osallistumista. Yhteistyötä tehdään monien eri tahojen, kuten TE-toimistojen ja oppisopimustoimistojen kanssa.

Työhön kuuluu myös asiakaspalvelua, raporttien kokoamista ja tarkistamista, suunnittelua, arkistointia sekä erilaisiin palavereihin osallistumista.

Uusin tieto ja ikuinen muutos

Koulutusassistentin työssä korostuu uusimman tiedon ylläpitämisen merkitys ja ikuisen muutoksen kanssa eläminen. Esimerkkinä uusista ohjelmista opetushallituksen vaatimat opiskelijatietoja ylläpitävät Koski- ja eHOKS-palvelut.

Yksi pienikin järjestelmään kirjattava asia, voi vaatia kirjaamista samassa järjestelmässä, mutta eri rekisterissä. Koulutusassistentin työssä on hallittava pienetkin nippelit, koska tarvitaan koko ajan tarkempia tietoja mm. erilaisille raporteille ja opetushallituksen vaatimiin järjestelmiin.

Tiesitkö, että opiskelijoiden tutkintoihin liittyy tarkka opetushallituksen säätely?

Opetussuunnitelmat muodostuvat opetushallituksen määräämien tutkinnon perusteiden mukaan. Väärä ”täppä” väärässä kohtaa voi merkitä haittaa niin opiskelijalle kuin Suomen Yrittäjäopistolle. Sen vuoksi työssä on uuden tiedon omaksumisen lomassa kyettävä olemaan myös tarkka. Opiskelijoiden tiedot täytyy olla järjestelmässä ajan tasalla, koska nämä vaikuttavat opiskelijoiden hakukelpoisuuteen esimerkiksi ammattikorkeakouluun haettaessa.

Töitä ja opiskelua

Aloitin liiketoiminnan ammattitutkinnon opinnot työn ohessa viime syksynä ja tällä viikolla minulla on enää jäljellä kahden tutkinnon osan arvioinnit ja tutkinto on valmis.

Olen niin tyytyväinen, että aloitin opinnot työkiireistä huolimatta!

Näin jälkikäteen voin todeta, että kannattaa päivittää osaamista työn ohella, vaikka sinä hetkenä lisäopintojen tuoma hyöty ei välttämättä ole vielä konkretisoitunut.

Sitä ”hyvää hetkeä” saa odottaa, jos ei joskus ajattele spontaanisti ja myös toteuta sitä. Onneksi on työnantaja, joka tukee opiskelua työn ohella. Monipuolisen tarjonnan ansiosta on helppo löytää itselle mieluista ja oman työn kannalta hyödyllistä opiskeltavaa.

Olen niin tyytyväinen, että aloitin opinnot työkiireistä huolimatta!

Sarita Kotala

Sarita Kotala
koulutusassistentti
sarita.kotala(a)syo.fi


Arkistot