SYOblogi: Kevytyrittäjyys sivutoimisuuden vaihtoehtona - Hyvää ideaa ei kannata jättää testaamatta. Sari Saarikoski, yritystoiminnan kouluttaja.

Kevytyrittäjyys sivutoimisuuden vaihtoehtona – Hyvää ideaa ei kannata jättää testaamatta

Oletko yrittäjäainesta? Pohditko liikeideasi kannattavuutta, mutta sinulla ei ole mahdollisuutta saada tai ottaa vapaata päätoimisesta työstäsi? Olisiko kiva saada harrastuksesta myös taloudellista korvausta, etkä (tietenkään) halua tehdä pimeää työtä? –  Vastasin näihin kysymyksiin KYLLÄ ja niinpä otin laskutuspalvelun käyttöön vuosi sitten eli olen kevytyrittäjä.

Kannattaa siis perehtyä yrittäjyyden saloihin kevytyrittäjyyden tai sivutoimisen yrittäjyyden kautta, jos aika- ja elämäntilanne sen sallivat.

Perinteisesti sivutoimea varten on perustettu toiminimi eli aivan oikea henkilöyhtiö. Se vaatii perustamisilmoituksen (prh.fi) ja kaikki muutkin yrittäjän lakisääteiset velvoitteet tulee yrittäjän itse hoitaa; ennakko- ja arvonlisäverojen tilitykset sekä veroilmoitus nyt ainakin. Samoin laskutus ja maksamisen seuranta on hoidettava, varsinaisen yrittämisen lisäksi. Lisäksi pitää jatkuvasti tarkkailla, kuinka paljon voi nostaa itselleen yksityisottoa eli korvausta tekemästään työstä. Harvalla on substanssiosaamisen lisäksi esimerkiksi kirjanpidon-, verotuksen ja laskutuksen seurannan hoitamiseen tarvittavaa osaamista. Yrittäjän onkin useimmiten parempi keskittyä siihen mitä osaa parhaiten – eli liikeidean mukaiseen yrittämiseen.

Kevytyrittäjä tarkoittaa henkilöä, joka tekee töitä omiin nimiinsä ja laskuttaa tekemästään työstä laskutuspalvelun avulla. Kevytyrittäjät ovat siis laskutuspalveluiden asiakkaita. Palveluntarjoajasta riippuen, yritys hoitaa puolestasi kaiken edellä mainitun eli lakisääteiset velvoitteet ilman byrokratiaa ja säätämistä. Ennen kaikkea yrittäjän ei tarvitse huolehtia siitä, että kaikki yrittämiseen liittyvä on asianmukaisessa hoidossa ja ajan tasalla. Saat nukkua yösi rauhassa. Yllättäviä kustannuksia ei tarvitse pelätä, vaan yrittäjälle kuuluva osuus laskutuksesta on heti käytettävissä ”omaan taskuun”.

Laskutuspalvelu perii palveluistaan n. 5% palvelumaksun, joka vastannee kirjanpitäjän palkkiota, jos yrittämisen vaihtoehdoksi valikoituu toiminimi yrittäjyys. Tässä asiassa kannattaa vertailla eri palveluntarjoajien vaihtoehtoja. Niin minäkin tein ja päädyin vaihtoehtoon, jossa minulle haettiin y-tunnus. Tämä mahdollistaa esimerkiksi arvonlisäveron alarajahuojennuksen hakemisen, useimmiten, minä ainakin, kevyt- eli sivutoiminen yrittäjä jää kuitenkin alle 10 000 euron vuosittaisen liikevaihdon.

Tutustu ihmeessä vaihtoehtoihin huolellisesti, käytä mielellään asiantuntijapalveluita apuna ja muista ottaa selkoa myös kevytyrittäjän työttömyysturvasta ja haluamistasi vakuutuksista. Kevytyrittäjät voivat liittyä myös Suomen Yrittäjät ry jäseniksi eli kyse on kyllä ihan aidosta yrittämisestä.

Jos yrityksen palveluille tai tuotteille riittää kysyntää ja innostut yrittämisesti, kevytyrittäjyyden jälkeen on luontevaa perustaa henkilöyhtiö (toiminimi) tai osakeyhtiö. Yrittäjyys voi viedä mukanaan – anna palaa!

Sari Saarikoski
yritystoiminnan kouluttaja
sari.saarikoski(a)syo.fi

Yrittäjyys voi viedä mukanaan – anna palaa!

Arkistot