Heikki Risikko.

Jokainen päivä on yrittäjän päivä

Suomalaisen Yrittäjän päivää vietettiin ensimmäisen kerran 24 vuotta sitten Helsingissä. 21 vuotta sitten Yrittäjän päivä merkittiin viralliseen kalenteriin. 15 vuotta sitten Helsingin Narinkkatorilla paljastettiin Yrittäjäpatsas.

Sekä Yrittäjäpatsaan että Yrittäjän päivän takana on käytännössä yksi ja sama ihminen. Aika harva tietää, että nämä molemmat tärkeät saavutukset ovat hyvin pitkälle yksittäisen yrittäjän ansiota.

Yrittäjän päivä ja Yrittäjäpatsas ovat molemmat kauhavalaissyntyisen yrittäjäneuvos Riitta Antinmäen sitkeän työn ja vaikuttamisen tuloksia. Toki muitakin on ollut urakoissa mukana, mutta primus motor on ollut yrittäjäneuvos Antinmäki.

Näin Riitta Antinmäki on kertonut vuonna 1995 käynnistyneistä hankkeista

1990-luvun vaikeina lamavuosina halusin kiinnittää huomiota suomalaisen yrittäjän asemaan yhteiskunnassa. Yrittäjän työtä ei arvostettu eikä ymmärretty sen merkitystä kansantaloudelle. Yrittäjän työn arvostuksen nostamiseksi käynnistettiin kolme hanketta: yrittäjän päivää ja yrittäjänpatsasta koskeva hanke sekä hanke yrittäjän päivän saamiseksi kalenteriin”.

Hanke yrittäjätoiminnan arvostuksen kohentamiseksi onnistui kahdella tasolla. Muutos on ollut dramaattinen”

”Valtiovalta on kiinnittänyt huomiota yrittäjien asemaan, päättäjät tuntevat nyt sanan yrittäjä”. ”Riippumatta hallituskokoonpanoista yrittäjyyden merkitys suomalaiselle yhteiskunnalle on alettu tunnustaa. ”

”Toinen vielä tärkeämpi muutos on, että yrittäjät ovat itse oppineet arvostamaan omaa työtään. Yrittäjä on nykyään ylpeä työstään”.

Riitta antinmäki

Yrittäjäneuvoksen sanat on helppo allekirjoittaa

Yrittäjyys on tänään arvostettua. Hienointa on se, että myös nuoret kokevat yrittäjän ammatin houkuttelevana.

Yrittäjyys on myös kansantalouden kannalta avainasemassa, kun mm. koronapandemian aikana otettujen valtionvelkojen lyhentäminen alkaa. Sekä korot että lyhennykset maksetaan loppujen lopuksi sillä työllä, joka suomalaisissa yrityksissä tehdään.

Toisaalta olen kyllä vähän huolissani eräiden merkittävien päättäjien puheista, joiden mukaan he haluaisivat kasvattaa yrittäjien verorasitusta. Se johtaisi yrittäjyyden kannustimien vähenemiseen, kun kaikkien järkisyiden perusteella näitä kannusteita pitäisi päinvastoin lisätä.

Yrittäjyys on kuningaslaji

Lähivuosien aikana tarvitsemme paljon uusia yrittäjiä, kun suuri määrä nykyisistä yrittäjistä siirtyy ansaituille eläkepäiville.

Muistuttaisin mm. kaikkia yrittäjyysopiskelijoita siitä, että omistajanvaihdos on hyvin varteenotettava tapa ryhtyä yrittäjäksi. Onnistuneella yritys- tai liiketoimintakaupalla on mahdollisuus saada myös ”valmis” asiakaskunta, eikä asiakkaita tarvitse hankkia yksi kerrallaan kilpailluilta markkinoilta.

Toki jokaisen asiakkaan pitäminen on aina päivittäinen haaste. Siihen haasteeseen yrittäjä on valmis. Yrittäjälle jokainen päivä on yrittäjän päivä ja uusi mahdollisuus.

Heikki Risikko

toimitusjohtaja

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät

Arkistot