Soile Moisio.

Intohimona käsillä tekeminen -huonekalut ja remontointi

Suomalaiset ovat aina olleet tekijäkansaa. Käsillä tekeminen ja kädentaitojen hallitseminen ovat olleet osa arkea. Kun valmiita tuotteita ei ollut saatavilla, oli ne pakko valmistaa itse.

Kaikenlaisia töitä tehtiin käsin tuvan lattialla: nikkaroitiin puusta itse valmistetuilla työkaluilla, kudottiin mattoja, ommeltiin ja neulottiin sisustustekstiilejä. Myös rakennukset syntyivät pitkäjänteisellä työllä ja hartiavoimin. Sisustusmateriaalit keksittiin itse – maalit sekoitettiin erilaisista tarveaineista ja paperitapetit maalattiin käsin.

Kädentaidot kehittyivät ja taidot siirtyivät isältä pojalle

Muistan, miten itse nuorempana innostuin puutöiden tekemisestä. Pelkkä puun tuoksukin jo lumosi minut täysin. Oli valtavan hieno nähdä, miten puu taipui omissa käsissä huonekaluiksi ja erilaisiksi tarve-esineiksi. Ensin työt olivat pienimuotoisempia ja taitojen karttuessa yhä vaativampia. Vanhasta mummolan pihasta kaadetusta tammesta kuoriutui omissa käsissä keittiöön pöytä, tuolit, kaappeja, seinäkello, ja olohuone sai uuden tv-tason. Näiden kalusteiden tunnearvo on mittaamaton, ja ne jatkavat edelleen elämää kodissamme.

Samoihin aikoihin, kun koti alkoi täyttyä itse tehdyillä huonekaluilla, kiinnostus heräsi myös muuta sisustamisesta ja kodin remontoimista kohtaan. Koti sai uuden ilmeen, kun tapetit ja maalit siistivät nuhjaantuneet seinätkatot ja lattiat päivittyivät uudella pintamateriaalilla.

Ai miten hienolta tuntui, kun ympäristö näytti juuri oman näköiseltä!

On valtavan hieno nähdä, miten puu taipuu omissa käsissä huonekaluiksi ja erilaisiksi esineiksi.

Hieno tunne siitä, että minä osaan ja opin!

Perustyövaiheet sekä huonekalujen valmistuksessa että sisustusremontoinnissa ovat säilyneet samoina vuodesta toiseen. Koneet, työvälineet ja materiaalit ovat toki ajan saatossa kehittyneet huimasti. Aina ei tarvita kuitenkaan uusimpia välineitä tai kalleimpia materiaaleja. Tarvitaan kekseliäisyyttä, persoonallisia ideoita ja näkemystä siihen, että kuinka erilaisia työvaiheita ratkaistaan. Toteutuksiin ei ole vain yhtä oikeaa tapaa.

Kädentaitajaksi voi kehittyä vain harjoittelemalla, erehtymällä ja yrittämällä uudelleen. Vanhat sanonnat ”harjoitus tekee mestarin” tai ”kukaan ei ole seppä syntyessään” pitävät siis hyvin paikkansa.

Nainen remontoi seinää, maalaa telalla seinää valkoiseksi.

Pähkäiletkö päivisin, unelmoitko iltaisin, valvotko öisin?

Voisiko juuri sinusta tulla puuseppä tai sisustusremontoija?

Lähde rohkeasti kohti unelmiasi!

Kouluttaudu uuteen ammattiin tai hae lisäoppia harrastukseesi. Kun intohimo tekemiseen syntyy ja sekä tiedot että taidot karttuvat koulutuksen myötä, voi rakkaasta harrastuksesta kehkeytyä myös mieluisa ammatti.

Ammattia voit sitten harjoittaa joko itsenäisenä yrittäjänä, toisen palveluksessa – tai vaikkapa ohjaajana, jakaen tietoa ja taitoa muille innokkaille kädentaitajille.

Voisiko juuri sinusta tulla puuseppä tai sisustusremontoija?

Katso lisää koulutuksistamme ja tee unelmistasi totta!
Taitaville tekijöille on kysyntää.


Soile Moisio
puu- ja sisustusalan kouluttaja
soile. moisio (a) syo.fi

Soile Moisio.

Arkistot