Ilkka Raukola.

Hyvinä aikoina pärjäävät kaikki – kriisiaikoina vain parhaat

Tämän hetken globaali kriisi vaikuttaa yrityksiin eri tavalla. Tuotantokustannukset nousevat, työvoiman saatavuus vaikeutuu, komponenttipula ja yleinen turvattomuus vaikuttavat meihin kaikkiin negatiivisesti. Mutta kriisi luo myös mahdollisuuksia. Kaikenlainen omavaraisuuteen ja turvallisuuteen liittyvä toiminta on aktivoitunut; säilykkeitä varastoidaan, kotimaan matkailu kasvaa, etätyö tuo ihmisiä maaseudulle ja myös valtiovalta tukee kansallista turvallisuutta lisäävää sekä kestävää yhteiskuntaa rakentavaa yritystoimintaa. On sanottu, että suurimmat yritysmaailman menestystarinat ovat saaneet alkunsa kriisiaikoina. Voisiko minun yritykseni tai liikeideani olla juuri tuollainen menestystarina? Miksi se ei voisi olla?  

Kuulokkeiden kuvake.
Voit kuunnella blogin myös podcastina, klikkaa kuulokkeita.

On sanottu, että suurimmat yritysmaailman menestystarinat ovat saaneet alkunsa kriisiaikoina.

Poikkeusolot haastavat yrittäjät ja johtajat 

Poikkeusolot haastavat yrittäjät ja johtajat. Nykytilannetta ei kukaan osannut ennustaa ja kutakuinkin kaikki tulevaisuusskenaariot ja riskilaskelmat osoittautuivat varovaisiksi. Toimintaympäristön realistinen analysointi on menestyvän yritystoiminnan lähtökohta. Mutta ei varmaan juuri kukaan ole osannut arvioida niitä muutoksia, mitä viimeisen kahden vuoden aikana on tapahtunut. Nyt mitataan, kuka osaa muokata toimintaansa uuteen tilanteeseen. Nyt pitää osata päättää mennäänkö isosti eteenpäin, vaiko jäädä rauhassa katsomaan mitä tapahtuu. Molemmat strategiat voivat olla voittavia, sitä ei voi tietää. Mutta yrittäjän ja johtajan pitää itse päättää mitä tehdä. Yritys ei päätä mitään ja yritys menee sinne, minne sen ihmiset haluavat sen menevän. Ja tuolloin ihmisten osaaminen ja kyvykkyys ovat avainasemassa.  

Poikkeusaikoina operatiivinen johtaminen korostuu 

Poikkeusaikoina johtaminen keskittyy operatiiviseen johtamiseen, selviämistaisteluun ja eteen tulleiden asioiden ratkaisemiseen. Niin kuuluu ollakin. Operatiivisessa taistelussakaan ei saisi unohtaa osaamisen kehittämistä. Lähde siis sinulle räätälöidylle henkilökohtaiselle opintopolulle, jos tunnet tarvetta oppia uutta substanssitaitoa esimerkiksi laskelmien teossa, IT-taidoissa, kädentaidoissa tai vaikka verkkokaupan teossa. Jos kaipaat uusia ajatuksia sekä ideoita niin lähde silloinkin mukaan koulutukseen. Koulutuksessa saat enemmän mahdollisuuksia vuorovaikutukseen sekä vertaisoppimiseen.

Kuten edellisessä sanoin on operatiivisen johtamisen aika nyt. Mutta tämän päivän päätökset eivät auta pitkään, jos taustalla ei ole päättäjän selvää käsitystä, missä haluaa itsensä ja yrityksensä olevan tulevaisuudessa. Ja siinä kohtaa erottuvat parhaat.  

Operatiivisessa taistelussakaan ei saisi unohtaa osaamisen kehittämistä.

Ilkka Raukola.

Ilkka Raukola
yritystoiminnan kouluttaja
ilkka.raukola(a)syo.fi

Arkistot