Yritystoiminnan kouluttaja Ulla-Mari Leivo kirjoittaa tämän viikon SYOblogiin

Ajatustenvaihto esimies- ja johtamiskoulutusten suola ja odotettu anti

Huhtikuussa 2021 järjestettiin viimeiset koulutuspäivät webinaareina Vanhustyön keskusliiton jäsenyhteisöille suunnatuista esimies- ja johtamiskoulutuksista.

Poikkeuksellinen pandemiavuosi ei mahdollistanut kaikkia suunniteltuja lähitapaamisia, joten niitä toteutettiin verkon välityksellä. Osa tapaamisista saatiin järjestymään Tampereella ja nämä verkostoitumista suosivat lähipäivät olivatkin opiskelijoille mieluisia.

Vuoden aikana tavattiin kuitenkin kuukausittain myös virtuaaliluokassa kouluttajan johdolla kulloisenkin koulutusteeman parissa. Johtamiskoulutuksessa oli yhteensä yhdeksän webinaaria aiheina mm. strategiaa, taloutta, prosessien kehittämistä sekä työyhteisöön ja henkilöstöön liittyvistä kokonaisuuksista. Esimieskoulutuksessa webinaareja oli kuusi.

Kokemuksia koulutuksensa päättäneiltä opiskelijoilta

Johtamiskoulukseen osallistuvat suorittivat johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon. Tutkinto suoritettiin näytöin käytännön työtehtävissä osana oman johtamistyöskentelyn ja yksikön kehittämistyötä. Esimieskoulutukseen osallistuneet suorittivat koulutuksen aikana lähiesimiestyön ammattitutkinnon näytöt omissa työtehtävissään.

Kysyimme kokemuksia koulutuksessa mukana olleilta opiskelijoilta ja molempien ryhmien ajatukset olivat hyvin samansuuntaisia.

Opinnot koettiin antoisina, huolimatta poikkeuksellisen vuoden mukanaan tuomista haasteista. Koulutuksen todettiin antaneen erityisesti vahvistusta omaan esimies- ja johtamistyöhön. Teoriassa saatu tieto ja keskustelut vahvistivat omaa käytännön osaamista ja antoivat siihen työvälineitä. Keskustelut muiden opiskelijoiden kanssa eri organisaatioista olivat koulutuksen suola ja odotettu anti. Kouluttajan SOTE- toimiala osaamista kiiteltiin johtamiskoulutuksessa sekä ajankohtaisten aihealueiden nostamista yhteisiin keskusteluihin.

Taija Viden ja Miia Oksanen suorittivat Vanhustyön keskusliiton jäsenyhteisöille suunnatun esimieskoulutuksen.
Esimieskoulutuksen opiskelijat Taija Viden ja Miia Oksanen Koskenrinteestä saivat opiskelujen aikana sparrata toisiaan.

DISC-profiili tarjosi uutta näkökulmaa viestintään ja johtamistapoihin

Molemmissa ryhmissä DISC-profiilin tekeminen koulutuksen aikana sekä siihen saatu palautepäivä koettiin mielenkiintoiseksi ja tarpeelliseksi oman esimiestyön kehittämisessä ja erilaisten ihmistyyppien tunnistamisessa. Tämä päivä oli molemmissa ryhmissä paljon kehuja saanut lähipäivä.

Viestintään liittyvät teemat korostuvat esimieskoulutuksessa ja ne todettiin tärkeiksi ja jatkuvan kehittämisen kohteeksi jokaisessa työyhteisössä. Hoiva-alalla työskentelevältä esimieheltä vaaditaan kykyä viestiä jokaisen sidosryhmän suuntaan rakentavalla tavalla ja toimimaan esimerkkinä. Työhyvinvointiteema herätti myös paljon keskustelua opiskelijoissa.

Koulutuksen tavoitteena oli monella myös saada sertifikaatti esimies- ja johtamistyön osaamisesta eli tutkintotodistus. Vaikka opinnot alkoivat juuri koronapandemian iskiessä Suomeen, ja vuosi oli jokaiselle työntäyteinen ja raskas, suurin osa opiskelijoista sai opintonsa tehtyä aikataulussa.

Verkkokoulutus koettiin joustavana tapana opintojen suorittamiseen. Vastuukouluttajan ohjausta oli saatavilla koko koulutuksen ajan, joka mahdollisti yksilöllisetkin keskustelut toiminnan kehittämiseksi.

Tiina Marjava työnsä äärellä
Kerimäen Vanhusten ja Vammaisten Tuki ry:n toiminnanjohtaja ja palvelutalon johtaja Tiina Marjava työnsä äärellä.

Lähde mukaan seuraavaan ryhmään!

Seuraavat esimies- ja johtamiskoulutukset alkavat 12.10.2021. Tutustu koulutuksiin ja hae mukaan:

Kysy lisätietoja Ulla-Marilta!


Ulla-Mari Leivo
yritystoiminnan kouluttaja
ulla-mari.leivo(a)syo.fi

Yritystoiminnan kouluttaja Ulla-Mari Leivo

Katso myös

Arkistot